ИЗБОРИ 2014 ДПС е “неграмотно” или “лошо говори бъльгарски”?

 

“… Защото сме най-българската партия в България”: Лютви Ахмед Местан, български политик на митинг в Плевен на 14 септември 2014 г. Избран е за председател на Движението за права и свободи (ДПС) на 19 януари 2013 г. Народен представител в 38, 39, 40 и 41 НС. Председател е на Парламентарната група на ДПС. През лятото на 2008 година Лютви Местан е обвиняван в намерение да премахне българския като официален език в България. Причина за това става фактът, че в качеството си на председател на Комисията по образование и наука представя пред парламента законопроект на правителството, според който се отменя т. 4 на чл. 16 от Закона за народната просвета („Държавните образователни изисквания се отнасят за: … 4. усвояването на книжовния български език“). През септември 2007 година от публикуваните документи на Комисията по разкриване на досиетата става ясно, че Лютви Местан е сътрудник на Трето управление на Държавна сигурност (ДС) в периода 1979-1981 г. под псевдоним “Павел”.

Партията на етническите турци с най-много недействителни гласове, освен че агитираше на турски език, но пък “най-големият” българин Делян Пеевски отново е депутат (+видео)

“Комунистите” печелят само в Ямбол

Имената на всички нови депутати по райони (списък)

10 октомври 2014 г. ДПС застана начело в класацията по “неграмотност” или по “лошо разбиране на бъльгарски език”. Партията на етническите турци се оказа с най-много от всички останали недействителни гласове от всички партии – цели 15,093 гласа или 3% от техните гласоподаватели. Бройка достатъчна в някои райони, за да бъде излъчен народен представител. За сметка на това пък, небезизвестният Делян Пеевски отново е техен депутат и е с мандат от Пазарджик. 

ДПС разбираемо добави към наглата си незаконна агитация на турски език по време на предизборната си кампания, още един уникален безспорен “успех” – този път в “образованието”. Вероятно, след като спечелиха депутатски места в българския парламент, представителите на ДПС ще извоюват и обучение по български език и граматика на своите хиляди подръжници в съседна Турция, които гласуваха достойно в едната от “Родините” си. 

ЗАЩО трябва политиците на ДПС така грозно да изкривяват прекрасният образ на българските турци – хора, които заслужават уважение и признателност? Просто Жадни Политици!

В САЩ, в Европа и по Света, ДПС не успя да прескочи дори задължителните 4% за влизане в Парламента. 

Агитира ли ДПС на турски и нарушава ли закона ? I-ва част

Всичко това стана ясно днес, след като Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви официално имената на новоизбраните 240 народни представители в 43-ото Народно събрание, избрани в 8-те политически формации.

 

ГЕРБ е дясноцентристка консервативна политическа партия в България, самоопределяща се като дясноцентристка. Тя е основана на 3 декември 2006 г. по инициатива на тогавашния кмет на София Бойко Борисов..

ГЕРБ е дясноцентристка консервативна политическа партия в България, самоопределяща се като дясноцентристка. Тя е основана на 3 декември 2006 г. по инициатива на тогавашния кмет на София Бойко Борисов.

ГЕРБ ще заеме 84 депутатски места с набраните 32.67% от вота на избирателите. 1 072 491 са действителни гласове за партията на бившия премиер Бойко Борисов, а броят на недействителните е 11 923 (1.10%). Партията на Борисов печели и в чужбина, разбира се като изключим ДПС с гласовете от Турция, и тези на пристигналите в България наши сънародници от южната ни съседка, за да гласуват за Българско Народно Събрание (НС). Още в нощта след изборите в неделя лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че след тези резултати едва ли ще има правителство. РБ не могат да си изберат лидер и че дори няма с кой да се водят преговори, каза Борисов. С ДПС няма как да работим заедно, каза още бившият премиер.

“Тъмно червените кресла” на БСП ще бъдат 39, от спечелените 15.4% от общите гласове. “Столетницата” е събрала 505 527 действителни гласа, а недействителните са 8814 (1.71%). “Пред страната се очертават 3 перспективи – дясна коалиция, начело с ГЕРБ, голяма коалиция, или предсрочни избори,” заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев, преди пленум на БСП.

Веднага следва бившият й коалиционен партньор ДПС, който си подсигури 38 депутати с 14,84% от вота. 487 134 са действителни гласове за етническата партия на българските турци, а 15 093 – недействителните – цели 3%, което е най-много от всички политически формации, явили се на ИЗБОРИ 2014. Попитан дали обществото е готово да приеме ДПС като втора политическа сила лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че ако българското общество отреди на ДПС място на 2ра политическа сила, значи е готово. На пресконференция след изборите Местан заяви, че формирането на ценностно мнозинство трябва да бъде право на мандатоносителя, като първи са ГЕРБ. 

Агитира ли ДПС на турски и нарушава ли закона ? II-ра част

 

Реформаторският блок е дясноцентристка политическа коалиция в България. Основан е на 20 декември 2013 година и включва партиите ДСБ, Движение „България на гражданите“, СДС,, Народна партия „Свобода и достойнство“ и БЗНС, както и безпартийни, организирани в граждански съвети.

Реформаторският блок е дясноцентристка политическа коалиция в България. Основан е на 20 декември 2013 година и включва партиите ДСБ, Движение „България на гражданите“, СДС,, Народна партия „Свобода и достойнство“ и БЗНС, както и безпартийни, организирани в граждански съвети.

“Синият” Реформаторски блок (РБ) вкарва в парламента 23 народни избраници, за които са гласували 8.89%. Дясната коалиция има 291 806 действителни гласове, а недействителните – 2170 (0.74%). РБ блок е 2та най-добре представила се в чужбина политическа сила на Избори 2014, като на определени места дори измести ГЕРБ.Партиите от Реформаторския блок (РБ) ще се стремят да влязат в коалиционно реформаторско правителство и поставиха условия на ГЕРБ, стана ясно от декларация на РБ, приета в четвъртък от партийните лидери в коалицията.

РБ и ГЕРБ са Големите Губещи Победители “зад граница”

Ако бе налично гласуването в интернет, може би нямаше да се наложи коалиция от 8 партии, а максимум от две, за да се поеме управлението на България.

Новото националистическо формирование Патриотичен фронт (ПФ) ще заеме 19 кресла в парламента, избрани със 7.28% от гласовете. 239 101 са действителните “патриотични” гласове, недействителните – 2833 (1.17%). “ПФ е за програмно, а не коалиционно споразумение,” каза днес в предаването „Това е България” на Радио „Фокус” съпредседателят на коалицията Валери Симеонов. Той каза още, че ПФ няма да се откаже от категоричното си искане ДПС да бъде извадена от всякакви властови позиции.

Новото пък “отроче” на родната политическа сцена “България без цензура” (ББЦ) ще бъде представено в НС с група от 15 души, събрали доверие от 5,69%. 186 938 са действителните гласове “без цензура”, а 2516 недействителните. Новият политик и лидер на ББЦ Николай Бареков на пресконференция на 6 октомври категорично не поиска да се коалира с ДПС и с БСП, защото тя се разпадала като партия, цитиран от Офнюз. Бареков заяви, че не приема позицията на ГЕРБ Бойко Борисов да стане отново премиер.

Още по време на първата пресконференция на партията след изборите се разрази и спор между Бареков и работещи в No Frame Media журналисти, които бяха дошли, за да питат кога ще им бъдат изплатени заплатите – част от парите, които фирмата на Николай Бареков дължи на медията. Той обаче каза, че пари няма и чака решението на съда. След това неговите охранители се приближиха, за да изведат създаващите смут журналисти, но те си тръгнаха доброволно.

Добре познатите националисти на Волен Сидеров и “Атака” вкарват в парламента 11 депутати, благодарение на получените 4,52%. 148 262 са действителните гласове за “Атакистите”, а 3667 – недействителните (1.94%). Сидеров вчера отрече категорично да се коалира с която и да е политическа сила, като според него тези партии дори трябвало да се саморазпуснат.

Новите “червени” от АБВ също ще имат 11 народни представители, като техните колеги националисти, получени с 4,15% от вота. Действителните гласове за партията на бившия президент Георги Първанов са 136 223, а недействителните – 1202 (0.87%). АБВ няма да участва в управление с ГЕРБ. „Нашите различия с ГЕРБ са толкова значими, че бутона е по-скоро не, да не кажа твърдо не,” коментира Първанов пред БНР.

Списък на имената на всички нови депутати по избирателни региони (ИР), по азбучен ред. За Българите в чужбина НЕ важи, тъй като те НЯМАТ ИР, а гласовете им са разхвърляни някъде, неизвестно къде, по долния списък

Благоевград – 11 мандата

ГЕРБ – 4 мандата – Цветан Цветанов, Кирил Котев, Даниела Савеклиева, Димитър Танев

БСП – 1 мандат – Кристиан Вигенин

ДПС – 2 мандата – Алиосман Имамов, Муса Палев

РБ – 1 мандат – Атанас Атанасов

ПФ – 1 мандат – Ангел Джамбазки

ББЦ – 1 мандат – Светлин Танчев

Атака – 1 мандат – Илиан Тодоров

АБВ – 0
Бургас – 14 мандата

ГЕРБ – 5 мандата – Ивелина Василева, Димитър Петров, Иван Вълков, Диана Йорданова, Семир Абу Мелих

БСП – 2 мандата – Петър Кънев, Атанас Зафиров

ДПС – 2 мандата – Хюсеин Хафъзов, Дурхан Мустафа

РБ – 1 мандат – Костадин Марков

ПФ – 2 мандата – Валери Симеонов, Валентин Касабов

ББЦ – 1 мандат – Стефан Кенов

Атака – 1 мандат – Явор Нотев

АБВ – 0

Варна – 15 мандата

ГЕРБ – 6 мандата – Лиляна Павлова, Пламен Манушев, Красен Кралев, Красимир Петров, Красимира Анастасова, Павел Христов

БСП – 2 мандата – Ангел Найденов, *Красимир Янков

ДПС – 1 мандат – Йордан Цонев

РБ – 1 мандат – Радан Кънев

ПФ – 2 мандата – Валентин Касабов, Емил Симеонов

ББЦ – 1 мандат – Николай Бареков

Атака – 1 мандат – Волен Сидеров

АБВ – 1 мандат – Ивайло Калфин

*В листата на БСП №4 Красимир Янков измества №2 Анелия Клисарова с преференция.

Велико Търново – 8 мандата

ГЕРБ – 3 мандата – Цветан Цветанов, Клавдия Григорова-Ганчева, Пенчо Пенчев

БСП – 1 мандат – Мариана Бояджиева

ДПС – 1 мандат – Камен Костадинов

РБ – 1 мандат – Иван Иванов

ПФ – 1 мандат – Милен Михов

ББЦ – 1 мандат – Илия Димитров

Атака – 0

АБВ – 0

Видин – 4 мандата

ГЕРБ – 1 мандат – Ивайло Московски

БСП – 1 мандат – Михаил Миков

ДПС – 1 мандат – Станислав Анастасов

РБ – 0

ПФ – 0

ББЦ – 0

Атака – 0

АБВ – 1 мандат – Иван Иванов

Враца – 6 мандата

ГЕРБ – 2 мандата – Петя Аврамова, Красен Кръстев

БСП – 1 мандат – Георги Божинов

ДПС – 1 мандат – Камен Костадинов

РБ – 0

ПФ – 0

ББЦ – 1 мандат – Явор Хайтов

Атака – 1 мандат – Венцислав Лаков

АБВ – 0

Габрово – 4 мандата

ГЕРБ – 2 мандата – Цветомир Михов, *Добромир Проданов

БСП – 1 мандат – Кирил Добрев

ДПС – 1 мандат – Четин Казак

РБ – 0

ПФ – 0

ББЦ – 0

Атака – 0

АБВ – 0

Добрич – 6 мандата

ГЕРБ – 2 мандата – Румен Иванов, *Живко Мартинов

БСП – 1 мандат – Светла Бъчварова-Пиралкова

ДПС – 1 мандат – Рушен Риза

РБ – 1 мандат – Билгин Якубов

ПФ – 1 мандат – Валентин Иванов

ББЦ – 0

Атака – 0

АБВ – 0

Кърджали – 5 мандата

ГЕРБ – 1 мандат – Цвета Караянчева

БСП – 0

ДПС – 4 мандата – Лютви Местан, Ердинч Хайрула, Шабанали Дурмуш, Салиха Емин

РБ – 0

ПФ – 0

ББЦ – 0

Атака – 0

АБВ – 0

Кюстендил – 4 мандата

ГЕРБ – 1 мандат – Кирил Калфин

БСП – 1 мандат – Мая Манолова

ДПС – 1 мандат – Александър Методиев

РБ – 0

ПФ – 0

ББЦ – 0

Атака – 0

АБВ – 1 мандат – Красимир Руев

Ловеч – 5 мандата

ГЕРБ – 2 мандата – Корнелия Маринова, Николай Нанков

БСП – 1 мандат – Димитър Горов

ДПС – 1 мандат – Джейхан Ибрямов

РБ – 0

ПФ – 0

ББЦ – 0

Атака – 1 мандат – Кирил Колев

АБВ – 0

Монтана – 5 мандата

ГЕРБ – 1 – Десислава Атанасова

БСП – 1 мандат – Емил Райнов

ДПС – 1 мандат – Петър Чобанов

РБ – 1 мандат – Борислав Великов

ПФ – 0

ББЦ – 1 мандат – Чавдар Пейчев

Атака – 0

АБВ – 0

Пазарджик – 9 мандата

ГЕРБ – 3 мандата – Стоян Тонев, Десислава Костадинова-Гушева, Атанас Узунов

БСП – 2 мандата – Янаки Стоилов, Йордан Младенов

ДПС – 1 мандат – Делян Пеевски

РБ – 1 мандат – Бойка Маринска

ПФ – 0

ББЦ – 1 мандат – Христо Тодоров

Атака – 1 мандат – Станислав Станилов

АБВ – 0

Перник – 4 мандата

ГЕРБ – 1 мандат – Вяра Церовска

БСП – 1 мандат – Валери Жаблянов

ДПС – 0

РБ – 1 мандат – Валентин Павлов

ПФ – 0

ББЦ – 0

Атака – 0

АБВ – 1 мандат – Росица Янакиева

Плевен – 9 мандата

ГЕРБ – 3 мандата – Цецка Цачева, Валидслав Николов, Пламен Петров

БСП – 2 мандата – Румен Гечев, Васил Антонов

ДПС – 1 мандат – Митхат Метин

РБ – 1 мандат – Найден Зеленогорски

ПФ – 1 мандат – Красимир Каракачанов

ББЦ – 1 мандат – Румен Йончев

Атака – 0

АБВ – 0

Пловдив – град – 11 мандата

ГЕРБ – 5 мандата – Бойко Борисов, Менда Стоянова, Вежди Рашидов, Стефан Дедев, Атанас Ташков

БСП – 2 мандата – Георги Търновалийски, Захари Георгиев

ДПС – 1 мандат – Венцислав Каймаканов

РБ – 1 мандат – Димитър Шишков

ПФ – 1 мандат – Славчо Атанасов

ББЦ – 1 мандат – Николай Бареков

Атака – 0

АБВ – 0

Пловдив – област – 11 мандата

ГЕРБ – 4 мандата – Методи Андреев, Катя Попова, Здравко Димитров, Силвия Хубенова

БСП – 2 мандата – Димитър Дъбов, Манол Генов

ДПС – 1 мандат – Джевдет Чакъров

РБ – 1 мандат – Николай Ненчев

ПФ – 1 мандат – Борис Ячев

ББЦ – 1 мандат – Мартин Иванов

Атака – 1 мандат – Магдалена Ташева

АБВ – 0
Разград – 4 мандата

ГЕРБ – 1 мандат – Валентин Василев

БСП – 0

ДПС – 3 мандата – Ахмед Ахмедов, Гюнай Хюсмин, Хасан Адемов

РБ – 0

ПФ – 0

ББЦ – 0

Атака – 0

АБВ – 0

Русе – 8 мандата

ГЕРБ – 3 мандата – Пламен Нунев, Светлана Найденова, Десислава Атанасова

БСП – 1 мандат – Христо Белоев

ДПС – 1 мандат – Ферихан Ахмедова

РБ – 1 мандат – Румен Христов

ПФ – 1 мандат – Искрен Веселинов

ББЦ – 1 мандат – Георги Недев

Атака – 0

АБВ – 0

Силистра – 4 мандата

ГЕРБ – 1 мандат – Милена Дамянова

БСП – 0

ДПС – 2 мандата – Рамадан Аталай, Невин Хасан

РБ – 0

ПФ – 0

ББЦ – 0

Атака – 0

АБВ – 1 мандат – Ростислав Павлов

Сливен – 6 мандата

ГЕРБ – 2 мандата – Десислава Танева, Галя Захариева

БСП – 1 мандат – Таско Ерменков

ДПС – 1 манадат – Янко Янков

РБ – 0

ПФ – 1 мандат – Петър Петров

ББЦ – 0

Атака – 1 мандат – Димитър Димов

АБВ – 0

Смолян – 4 мандата

ГЕРБ – 1 мандат – Даниела Дариткова

БСП – 1 мандат – Дора Янкова

ДПС – 1 мандат – Мустафа Карадайъ

РБ – 0

ПФ – 0

ББЦ – 0

Атака – 0

АБВ – 1 мандат – Петър Кадиев

23 МИР-София 16 мандата

ГЕРБ – 6 мандата – Александър Ненков, Димитър Главчев, Валентин Николов, Теодора Георгиева, Данаил Кирилов, Милена Дамянова

БСП – 3 мандата – Жельо Бойчев, Георги Кадиев, Стоян Мирчев

ДПС – 0

РБ – 4 мандата – Божидар Лукарски, Атанас Атанасов, Корман Исмаилов

ПФ – 2 мандата – Валери Симеонов, Полина Карастоянова

ББЦ – 0

Атака – 0

АБВ – 1 мандат – Борислав Борисов

24 МИР-София – 12 мандата

ГЕРБ – 4 мандата – Румяна Бъчварова, Джема Грозданова, Веселин Вучков, Евгения Алексиева

БСП – 2 мандата – Стефан Данаилов, Георги Свиленски

ДПС – 0

РБ – 3 мандата – Петър Москов, Мартин Димитров, Гроздан Караджов

ПФ – 2 мандата – Юлиан Ангелов, Султанка Димитрова Петрова

ББЦ – 0

Атака – 0

АБВ – 1 мандат – Константин Проданов

25 МИР-София – 14 мандата

ГЕРБ – 6 мандата – Бойко Борисов, Красимир Велчев, Станислав Иванов, Красимир Ципов, Лъчезар Иванов, Снежана Дукова

БСП – 2 мандата – Михаил Миков, Георги Анастасов

ДПС – 0

РБ – 2 мандата – Меглена Кунева, Вили Лилков

ПФ – 1 мандат – Красимир Каракачанов

ББЦ – 1 мандат – Росен Петров

Атака – 1 мандат – Волен Сидеров

АБВ – 1 мандат – Ивайло Калфин

София-област – 8 мандата

ГЕРБ – 3 мандата – Ивайло Московски, Петър Беков, Галя Георгиева

БСП – 2 мандата – Корнелия Нинова, Георги Бояджиев

ДПС – 0

РБ – 1 мандат – Димитър Делчев

ПФ – 1 мандат – Велизар Енчев

ББЦ – 1 мандат – Красимира Ковачка

Атака – 0

АБВ – 0

Стара Загора – 11 мандата

ГЕРБ – 4 мандата – Лиляна Павлова, *Димитър Желев, Пламен Йорданов, Нено Влайков

БСП – 2 мандата – Драгомир Стойнев, Георги Гьоков

ДПС – 1 мандат – Делян Пеевски

РБ – 1 мандат – Димитър Танев

ПФ – 1 мандат – Димитър Байрактаров

ББЦ – 1 мандат – Кънчо Филипов

Атака – 1 мандат – Десислав Чуколов

АБВ – 0

Търговище – 4 мандата

ГЕРБ – 1 мандат – Дарин Димитров

БСП – 1 мандат – Явор Куюмджиев

ДПС – 2 мандата – Тунчер Кърджалиев, Йордан Цонев

РБ – 0

ПФ – 0

ББЦ – 0

Атака – 0

АБВ – 0

Хасково – 8 мандата

ГЕРБ – 3 мандата – Делян Добрев, Таня Захариева, Владимир Митрушев

БСП – 1 мандат – Чавдар Георгиев

ДПС – 2 мандата – Лютви Местан, Мехмед Атаман

РБ – 1 мандат – Станислав Иванов

ПФ – 1 мандат – Славчо Бинев

ББЦ – 0

Атака – 0

АБВ – 0

Шумен – 6 мандата

ГЕРБ – 2 мандата – Любомир Христов, Ралица Ангелова

БСП – 1 мандат – Иван Иванов

ДПС – 3 мандата – Айдоан Али, Хамид Хамид, Бюнямин Хасан

РБ – 0

ПФ – 0

ББЦ – 0

Атака – 0

АБВ – 0

Ямбол – 4 мандата

ГЕРБ – 1 мандат – Иван Чолаков

БСП – 2 мандата – Атанас Мерджанов, Кирчо Карагьозов

ДПС – 1 мандат – Илия Илиев

РБ – 0

ПФ – 0

ББЦ – 0

Атака – 0

АБВ – 0