Детска Школа по Родолюбие „Златната Ябълка“ събра 7 деца в Глендейл

 

13 септември 2014 г. Водещата занятията в Школата по Родолюбие

13 септември 2014 г. Водещата занятията в Школата по Родолюбие “Златната ябълка” г-жа Гаяне Яхджиян (Гая) показва новите учебни помагала на българските малчугани. Децата с радост разглеждаха новите си учебници, някои от тях започнаха направо да пишат в учебните си тетрадки.

“Тук е елитът и аз силно вярвам, че ще бъдат успешни. Програмата за тази година е да ги науча да четат и пишат”: водещата занятията Гаяне Яхджиян (Гая)

“Новото тази година е, че ще издаваме дипломи или грамоти, с които да поощрим децата” и “уроци по народни танци”

13 септември 2014 г. Детската Школа по Родолюбие „Златната Ябълка“, която е позната и като “Българско училище”, отново отвори врати в Глендейл, като на първия учебен ден дойдоха 7 деца от 5 български семейства. Бройката е по-малка от миналата учебна година, която тогава започна през февруари, но потвърди прогнозата на водещата занятията Гаяне Яхджиян (Гая), която всяка събота през миналата нормална учебна година се занимаваше с български деца в градчето, намиращо се на десетина мили северно от Холивуд.

Занятията днес преминаха в разяснения за родителите, а децата пяха песнички в акомпанимент на акордеон на водещата занятията Гаяне Яхджиян (Гая).

“Тук е елитът и аз силно вярвам, че ще бъдат успешни. Програмата за тази година е да ги науча да четат и пишат,” каза за BULGARICA водещата занятията Гаяне Яхджиян (Гая), която всяка събота през миналата нормална учебна година се занимаваше с български деца в градчето, намиращо се на десетина мили северно от Холивуд.

На родителите бяха предложени ученически комплекти на цена $50.00, които съдържат 3 учебника (Буквар, Читанка, Роден край) и 3 учебни тетрадки, които те да заплатят. Пособията са закупени по-рано от друго училище в Кълвър сити и са съобразени с програмата на Министерство на Образованието в България за обучение на българчета в чужбина. Допълнителни учебни помагала за класната стая показа г-жа Яхджиян. 

“Ще продължа обучението по наша собствена програма, която е различна от тази в България, и дава възможност за по-интересни часове за децата в “Златната ябълка”,” каза Гаяне Яхджиян. 

Децата с радост разглеждаха новите си учебници, някои от тях започнаха направо да пишат в учебните им тетрадки. 

Месечната такса вероятно ще бъде запазена – $50.00 за индивидуални посещения, за повече от едно дете на семейство също скоро да стане ясно. 

“Гая не е получавала пари до сега, но тази година трябва да помислим и за нея. Това е и мнението на родителите,” поясни Калин Крумов от Фондация BCELA, познат и от социалната група Махалата.

“Плануваме и обучение по народни танци с Диана Иванова, която води в момента детска група в Санта Моника, но още не е уточнено колко ще трябва да се плаща,” поясни Калин Крумов.

Допитване до родителите сочи, че има повече желаещи за родни танци, отколкото за Българска Школа. Как това да се случи с тези деца, които няма да остават за обучение в “Златната ябълка”, да стане ясно до една-две седмици.  

„Най-вероятно е занятията по танци да бъдат сутринта, преди заниманията в Школата, или да бъдат включени в общото часово време, което е от 10:00 сутринта до 12:30 на обяд. Допълнително ще бъде решено след като разговаряме с Диана. За сега е сигурно, че няма да играят по същото време, когато се събираме “възрастните” всяка сряда вечер. Наем от $50.00 за залата плащаме само за всяко наше ползване в сряда вечер и събота сутрин,” каза Крумов. 

Което означава, $200-250 на месец, в зависимост от броят на седмиците, за всяко българско начинание – Школата по Родолюбие “Златната ябълка” и Народни танци за големите. Което ясно показва, че месечните такси на 4-5 деца отиват за наем на помещението, и ако трябват пари за други мероприятия ще се наложи да се отделят от Фондацията BCELA, която е поела инициативата за Школата, директни дарители и от родителите. 

“Новото тази година е, че ще издаваме дипломи или грамоти, с които да поощрим децата,” поясни г-жа Яхджиян. 

“Разговаряла съм по телефона с всички родители на децата, които бяха миналата година, разбирам че всеки има различни причини и ангажименти, за да не дойде, или да дойде тази година,” каза Гаяне Яхджиян.

„Помещението, където се провеждат занятията остава същото и на същото място за цялата учебна година, както ти казах миналата събота. И пак да кажа, че Гая определя останалите детайли по обучението във времето. Общо времето се запазва за съботите от 10:00 до 12:30, като обикновенно децата остават да играят до 1:00 часа на обяд. Искренно се надявам да успеем да запазим броят на децата в Школата и да осъществим и другите проекти,“ поясни Калин Крумов от Фондация BCELA.