11 септември – Никога НЕ се Забравя – Минута Мълчание (спомени+видео)

ПОКЛОН ПРЕД ЗАГИНАЛИТЕ - МИНУТА МЪЛЧАНИЕ! 11 септември 2001 г. НИКОГА НЯМА ДА БЪДЕ ЗАБРАВЕН!

ПОКЛОН ПРЕД ЗАГИНАЛИТЕ – МИНУТА МЪЛЧАНИЕ! 11 септември 2001 г. НИКОГА НЯМА ДА БЪДЕ ЗАБРАВЕН!

 

Наши спомени от деня вторник 11 септември 2001

СПОДЕЛЕТЕ ВАШИТЕ СПОМЕНИ ОТ ТОЗИ ДЕН!

Днес гражданите на 8-милиония Ню Йорк замълчаха за минута в памет на жертвите от атентатите на 11 септември 2001 г., когато загинаха близо 3000 души. (виж: 11 септември в цифри)

Всяка година на церемония на Кота Нула в Ню Йорк едно по едно се четат имената на жертвите, които и тази година. Нужни да около три часа на близо 200 души за прочитане на всички 2983 имена по азбучен ред. От списъка отсъстват имената на 19-те похитители на самолетите, които са сред загиналите. Минутата мълчание е спазена точно в часа, когато първият пътнически самолет се вряза в Световния търговски център. Церемонията се предава от всички големи американски телевизии.

ПОКЛОН ПРЕД ЗАГИНАЛИТЕ – МИНУТА МЪЛЧАНИЕ!

 

Няколко поредни години нямаше изказвания на политици. В предишни години политици, сред които президенти на САЩ, губернатори и кметове на Ню Йорк, се включваха в четенето на имената на жертвите, четяха пасажи от Библията и рецитираха цитати от литературни произведения. 

Сградата, наричана с името “Кула на Свободата – Единен Свят Търговски Център” (Freedom Tower One World Trade Center) е един от четирите небостъргачи, които започнаха да се строят през 2006 г. около мястото на падналите кули-близнаци в партньорство между основния “двигател” на строежа г-н Лари Силвърстейн (Larry Silverstein) и пристанищните власти на Ню Йорк и Ню Джърси, който е собственик на парцела на строежа в градът считан за световен център на търговията, културата и дипломацията. Височината на кулата (1776 фута) в града създаден през 17 век от Дука на Йорк на Британската империя и бъдещ Крал на Англия Джеймс II-ри е специално избрана и символизира началото на Американската революция срещу британското управление, като се позовава на годината 1776, която се смята за началото на това, което наричат “модерни Съединените щати”. Римските цифри ”MDCCLXXVI” за 1776 г. можем да видим на банкнотата от $1 Долар в основата на пирамидата.

Сградата, наричана с името “Кула на Свободата – Единен Свят Търговски Център” (Freedom Tower One World Trade Center) е един от четирите небостъргачи, които започнаха да се строят през 2006 г. около мястото на падналите кули-близнаци в партньорство между основния “двигател” на строежа г-н Лари Силвърстейн (Larry Silverstein) и пристанищните власти на Ню Йорк и Ню Джърси, който е собственик на парцела на строежа в градът считан за световен център на търговията, културата и дипломацията. Височината на кулата (1776 фута) в града създаден през 17 век от Дука на Йорк на Британската империя и бъдещ Крал на Англия Джеймс II-ри е специално избрана и символизира началото на Американската революция срещу британското управление, като се позовава на годината 1776, която се смята за началото на това, което наричат “модерни Съединените щати”. Римските цифри ”MDCCLXXVI” за 1776 г. можем да видим на банкнотата от $1 Долар в основата на пирамидата.

На 1 август 2013 г. стана известно, че американски федерален съдия е постановил “Ал Кайда, талибаните и Иран трябва да платят 6 млрд. долара на роднините на жертвите от 11 септември 2001 г., тогава предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Сега години по-късно, като днес си спомням този ден на 11 септември 2001г. и никога няма да го забравя! Това бе първата ми голяма среща с Америка и големия тероризъм.

Беше нормален работен ден – вторник, около 6:00 сутринта местно време в Лос Анджелис (9:00 Ню Йорк) , когато видяхме на екрана на телевизора, който по това време винаги гледахме за всичко през деня преди работа, как пътнически самолет се врязва в една от кулите на Световния търговски център в Долен Манхатън в Ню Йорк. Отначало помислих, че е някаква реклама на филм – но това бяха новините, и това беше истинско събитие, което следваше да промени моят живот в Америка, на всички в САЩ и по целия свят.

Пиех си кафето, а на екрана следваха новина след новина, които показваха атентатите, съгласувани самоубийствени атаки, след като 19 ислямски терористи бяха установявили контрол над 4 пътнически самолета, излитащи от Източното крайбрежие на САЩ към Западното, към Калифорния, три от тях в посока към Лос Анджелис и един към Сан Франциско. Специално са подбрани самолети за далечни направления, тъй като те са заредени догоре с гориво.

Вече всичко вървеше „на живо“ на екрана. Вторият удар беше шок – гледахме и не вярвахме, та дори си помислихме, че е телевизионно повторение на първия. Но не – беше си самата жестока истина и жалка трагедия.

Ислямските терористи, принадлежащи към Ал-Каида, целенасочено бяха разбили вече два самолета в двата „близнака“. В рамките само на 18 минути и двете “кули-близнаци” на Световния търговски център в Ню Йорк бяха разцепени, при което както се разбра по-късно загиват всички хора на борда и много други в сградите.

Американската телевизионна компания Ей Би Си публикува 12 държани повече от 8 г. в тайна снимки от сгромолясващите се кули на Световния търговски център в Ню Йорк от 11 септември 2001 г. Заснетите от полицейски хеликоптер фотографии показват трагедията от невиждан досега ъгъл и със смразяващ кръвта мащаб и обхват. Техен автор е полицейският сержант Грег Семендингър.

Послеващи две сцени от екрана даже по-силно ме смразиха. Само след два часа двете кули СТЦ 1 и СТЦ 2, които са се намирали на 150 м разстояние се сринаха за секунди до основи, като разрушиха поне още две 2 сгради и повредиха няколко други. Сцените по улиците не могат да бъдат описани с прости думи – каквото и да каже човек ще бъде нищожно малко!

Терористите разбиват третия самолет в Пентагона – седалището на Министерството на отбраната на САЩ, намиращо се в окръг Арлингтън, Вирджиния. Четвъртият самолет се взривява в открито поле в окръг Съмърсет, Пенсилвания, след като вероятно пътниците оказват съпротива.

Подобно нещо не бях и сънувал – най-вече хората! Затрупвани, бягащи, скачащи в бездната от небистъргачите! Поне 200 човека скачат от горящите сгради и намират смъртта си на улиците или по покривите на съседните сгради. Война е слабо да се каже – тук никой нямаще униформи за да се различават противниците и никой не бе тръгнал да умира в името на нещо – това бяха просто жертви!

“While we can never forget it is time to pull ahead. Many more disasters will come our way. Many more times of mourning unfortunately will effect this country.” “…would strike fear into every decent human being.” TEXT AND PHOTO: www.njlawman.com

СТРАХ- това бе което най-вече видях в очите на хората, когато бях там на място в Ню Йорк, когато дарявах кръв, по улици и магазини, навсякъде където и да си помисля в Америка! Баба Ванга се оказа отново и отново права – да, страх!

“Страх, страх! Двама американски братя падат, изкълвани от птици железни. Вълците вият от храста и невинна кръв се пролива като река.”

Страхът стана официално чувство за вина до доказване на противното! Никой не е виновен за нищо, просто се страхува!

Никой не се страхува от нищо друго, освен от смъртта – нито от бедствие, нито от разни кризи, нито от война!

Америка вече не беше същата и никой не можеше да го скрие!

Националният институт по стандарти и технологии на САЩ установява, че по време на атаките, в комплекса на Световния търговски център се намират около 17 400 души. Голяма част от хората, които се намират под зоната на удара, са евакуирани безопасно извън сградите. Освен тях, са евакуирани и 18 души от зоната на удара в Южната кула. Около 600 души са убити незабавно или са хванати в капан в Южната кула. В Северната кула загиват 1 366 души. Според докладите на комисиите, стотици са убити по времето на удара, а други са хванати в капан и загиват при падането на кулите. Поне 200 човека скачат от горящите сгради и намират смъртта си на улиците или по покривите на съседните сгради.

Кулата

На 10 май 2013 г. от мястото на новата кула на Търговския център в Ню Йорк обявиха поставянето на нейния връх на височина от 1776 фута, като така се запълни празнотата в силуета, оставен от атаките на 11 септември 2001 г. Кулата на Свободата в Ню Йорк е най-високата сграда в Западното полукълбо и 4-та на Планетата. С 47 фута по-висока от кулата Уилис Тауър (Willis Tower) в Чикаго и 21 фута от другата емблематична Импайър Стейт Билдинг в Ню Йорк, но по-ниска от кулите в Близкия изток и Азия. Височината на кулата (1776 фута) е специално избрана и символизира началото на Американската революция срещу британското управление, като се позовава на годината 1776, която се смята за началото на това, което наричат “модерни Съединените щати”.

Скрити оставаха само някои от тези, които искаха да помогнат – но и тази част от тях, която се виждаше бе достатъчна!

Достатъчна, за да реша, че и аз трябва да помогна! Така и когато отидох в Ню Йорк, така и когато дарявах кръв, защото се оказа, че кръвната ми група ставала за всеки!

Да дадеш винаги означава, че ще вземеш! Аз взех много – своето собствено удоволетворение, че съм човек!

По-скоро го почувствах, а не го получих, и това ми стига! Всичките много останали чувства и мисли просто бледнеят!

По официална статистика броят на загиналите при атентатите е 2 974 души, без 19-те терористи. Никой от пътниците в отвлечените самолети не оцелява. Основната част от жертвите са цивилни лица от 115 нациионалности.246 – на четирите самолета, 2 603 – в кулите в Ню Йорк и на земята, и 125 – в Пентагона. Други 24 души са обявени за липсващи. Всички жертви са цивилни лица освен 55-те военни, убити във Пентагона. 411 служители на спасителните служби, които се отзовават на сигналите, загиват, докато се опитват да спасят хората и да ограничат пожарите. 

След като 110-етажните Близнаци рухнаха, хиляди тонове стомана, бетон, стъкло и азбест обсипаха улиците на “Голямата ябълка” и хиляди литри горящо самолетно гориво и пластмаса започнаха да морят със смъртоносни канцерогени. Според редица проучвания, общият брой на хората, починали от болести, свързани с 11 септември, надвишава 1000 души. Най-малко 20 хиляди работници продължават да се лекуват, а 40 хиляди се следят отблизо от Здравната програма за Световния търговски център през 2012г.

Уникално – в началото на 20 век близо 3000 човека загубиха живот не от по- и най- естествени събития – не от природно бедствие, не от епидемия, не от глад, не от война – а просто е така! Горди майки и бащи, достойни дъщери и синове напуснаха своите семейства без да го пожелаят! 

Общо 3 051 деца са загубили родител по време на терористичните атаки. Жени, чиито съпрузи са загинали по време на атаките, раждат 17 бебета след това. На пожарникарите бяха нужни 100 дни, за да изгасят всички пожари възпламенени от атаките в Ню Йорк. 100 дни имаше на разположение на всеки “истински” американец да се включи и да помогне за трагедията! Само 291 тела са намерени цели на Кота Нула. Работниците и доброволците прегледаха над 1 млн. тона отломки, търсейки човешки останки и лични вещи, като откриха 65 000 вещи, в това число 437 часовника и 144 венчални халки.

Всичко стана само за броени часове, само за ден.

Ден-трагедия, който промени живота десетилетия напред!

Тежкият спомен идва в момент на тежък живот в Америка – ЧЕТЕТЕ ТУК:

11 септември в цифри – 11 години по-късно

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

9/11: Най-силните снимки от инцидента