Малка Богородица – Малко Богомолци в Ел Ей

 

Икоаната за празника Рождение Богородично бе изнесена в Храм

Икоаната за празника Рождение Богородично бе изнесена в Храм “Св. Георги”. Малка Богородица е един най-предпочитаните празници, на който се провеждат ежегодни събори от българи по целия свят. Преди години и в Ел Ей Храм “Св. Георги” организираше подобни събори и за другу празници.

Първото интервю на Отец Петко Еленкин – новият свещеник в БПЦ “Св. Георги” в Лос Анджелес /видео/

7 септември 2014г. Българската Православна Църква “Св. Георги” в Лос Анджелес отбеляза празника Рождество на Пресвета Богородица в неделя, когато свщеникът Отец Петко Еленкин отслужи литургия и поздрави присъстващите. Празникът известен като Малка Богородица бе уважен от малко Богомолци, като в Храма по време на службата видяхме 2 семейства и още по-малко от десетина сами наши сънародници.

Празникът е посветен на рождението на Богородица и в календара на Българска православна църква се отбелязва всяка година на 8 септември, което тази година е понеделник и Църквата “Св. Георги” в Ел Ей почете ден по-рано.

“В понеделник няма да бъдем отворени, затова го правим днес,” каза Отец Петко. 

Рождество Богородично е един от трите големи празника в източноправославния календар посветени на Богородица, празникът също е и сред 12-те най-големи религиозни празника в календара на църквата.

Малка Богородица е един най-предпочитаните празници, на който се провеждат ежегодни събори от българи по целия свят. Преди години и в Ел Ей Храм “Св. Георги” организираше подобни събори и за другу празници.

Според българските традиции Рождество на Пресвета Богородица се отбелязва предимно от жени, за да им помага Богородица в беда или тежка работа.

Редица църкви и манастири празнуват патронен празник именно на този ден.Според обичаите стопанката на дома приговя празнична пита.Тя не трябва да шие и тъче,за да не се разболеят децата в дома.

Първото интервю на Отец Петко Еленкин в Лос Анджелес – следващият ден след пристигането му: