Българите в Ел Ей се “Съединиха” с Хоро и Гъдулка

Семейства с деца, американци и германци се радваха на българската народна музика в изпълнение на Тодор Киров, гъдулка.

Семейства с деца, американци и германци се радваха на българската народна музика в изпълнение на Тодор Киров (Todor Kirov), гъдулка.

Близо 150 българи, семейства с деца, американци и германци се радваха на българската народна музика в изпълнение на Тодор Киров, гъдулка, и синовете му Милен и Пламен 

6 Септември, 2014 г. На деня на който отбелязваме националният празник Съединението на България и Източна Румелия, близо 150 българи в Ел Ей виха хора под живите звуци на гъдулка.

Семейства с деца, американци и германци се радваха на българската народна музика в изпълнение на Тодор Киров, гъдулка, бащата на живеещият в Ел Ей Милен Киров, който му акомпанираше на клавишните, заедно с другият член на семейството – барабаниста Пламен Киров. Към тях се присъедини и Майкъл Мул на Алт-саксофон.

Таткото хваща гъдулката още през 1964 г., когато е във великотърновския ансамбъл “Искра”, преподава в пловдивската консерватория, свири и в националния фолклорен ансамбъл “Тракия”. Именно проф. д-р Тодор Киров е авторът на най-пълното и точно ръководство за свирене на гъдулка. По света името му е твърде добре познато, защото композира и свири в почти всички записи на най-големите на фолклорни състави.

Милен е основател на добре познатата ни група “МЕЗЕ” и отдавна е тръгнал по стъпките на баща си. И двамата с брат си Пламен и Майкъл, които озвучиха залата на Немския Клуб в Северен Холивуд, свирят в Балканския духов фънк ансамбъл “Мезе”.

Милен Киров с фланелката на любимия

Милен Киров (Milen Kirov) с фланелката на любимия “ЛОКО” ПД в “Ел Ей Сокър Клуб”

Милен е член именно на този “Ел Ей сокар клуб”, където намира време да играе футбол всяка седмица.  Маестрото на пианото живее в Лос Анджелис, преподава в два калифорнийски университета, свири в проекти с прочути музиканти, композира за киното и пише музикална теория. Всяка свободна минута заделя за хобито си, превърнало се в професионален проект – “ОркестАр Мезе”. “Мезето не е само за да ядем и пием, но и да става купон,” сподели Милен, и наистина купонът се получи. 

На празника бяха и предствители на Генералното консулство на Р България в Лос Анджелес и техните семейства, Ген. Консул Марин Димитров и Консул Вера Шатилова. Димитров не пропусна да покани присъстващите на предстоящите избори, а Шатилова бе постоянно на хорото.

 

Милен Киров е основател на добре познатата ни група

Милен Киров (Milen Kirov) е основател на добре познатата ни група “МЕЗЕ” (MEZE)

Милен Киров е роден в Пловдив през 1977 г. в семейство на музиканти. Баща му проф. д-р Тодор Киров вече 35 години е преподавател по гъдулка в консерваторията в родния град, свирил във фолклорните ансамбли “Искра” и “Тракия”. Майката Величка Кирова е певица и учителка по фолклорни ритми.
Милен започва да свири на пиано от 4-годишен и завършва музикална гимназия в Пловдив, следват 2 години в пловдивската консерватория, преди да се “наложи” да замине за Америка. През 1998 г. получава пълна стипендия от университета в Лас Вегас, учи пиано при Карол Стивърс, джаз при Стивън Карлсън и композиране при Вирко Бали.
През 2000 г. Милен се премества в Лос Анджелис и завършва Калифорнийския институт по изкуствата, където вече защити и докторат по пиано и композиране.
Има концерти и негова музика звучи в България, Гърция, Канада, Франция и САЩ.
Пише музиката за филмите – “Човешка грешка” на Робърт Йънг, селектиран за филмфеста в Сънданс през 2004-а, “Пура на плажа” на Стивън Милс, “Рекет” на Майкъл Баез и Христо Христов, документалният филм за Уди Алън на режисьора Робърт Уайди.
Издал е вече три албума с лейбъла си “Руйно вино”, най-новият е на групата му “Мезе”.
Преподава пиано и композиране в Калифорнийския държавен университет в Нортридж и балкански джаз.
Пише учебници за музика, между които концертни етюди за пиано “Размери и ладове”.