Новият Крал на Испания – кръстник на Българска принцеса

 

46-годишният испански принц Фелипе (Felipe, Prince of Asturias, Felipe Juan Pablo Alfonso de Todos los Santos de Borbón y de Grecia) е отгледан с една единствена цел - да стане крал на Испания. Фелипе VI-ти ще бъде името, което ще приеме новият крал на Испания, който е роден на 30 януари 1968 г. в Мадрид.

46-годишният испански принц Фелипе (Felipe, Prince of Asturias, Felipe Juan Pablo Alfonso de Todos los Santos de Borbón y de Grecia) е Принц Фелипе е висок 2 метра без 2 сантиметра (1,98 м), има дълбоки сини очи и кестенява коса. Външият му вид и държанието му, издават елегантен, въплъщаващ облика човек, който е едновременно модерен и се доближава до съвременния обикновен испанец. Той е отгледан с една единствена цел – да стане крал на Испания. Фелипе VI-ти ще бъде името, което ще приеме новият крал на Испания, който е роден на 30 януари 1968 г. в Мадрид.

Принц Фелипе е Кръстник на Принцесата на България – София, дъщеря на Принца на Видин Константин-Асен, внучка на Симеон Сакскобурготски и Донна Маргарита

Абдикиралият Крал Хуан Карлос: “Икономическата криза, поразила нашата страна, породи социално неравенство и ни принуди да анализираме допуснатите грешки. Цял живот съм служил на интересите на Испания и сега най-доброто, което мога да направя за нея, е да отстъпя моето място на сина си Фелипе”

По времето на Диктатора Франко – Фелипе придобива титлата “Принц”, както и българското Царско семейство получва убежище в Испания

3 юни 2014 г. Кралят на Испания Хуан Карлос потвърди в телевизионно обръщение, че абдикира в полза на сина си принц Фелипе, за да даде тласък на обновлението на монархията, съобщи премиеът на страната Мариано Рахой, предаде Франс прес.

“Икономическата криза, поразила нашата страна, породи социално неравенство и ни принуди да анализираме допуснатите грешки. Цял живот съм служил на интересите на Испания и сега най-доброто, което мога да направя за нея, е да отстъпя моето място на сина си Фелипе”, подчерта кралят.

76-годишният крал Хуан Карлос се възкачва на престола при смъртта на диктатора Франсиско Франко през ноември 1975 г. Той печели популярност като човека, превел Испания през прехода към демокрация и присъединил страната към НАТО и Европейския съюз, въпреки че има само символична власт.

46-годишният испански принц Фелипе (Felipe, Prince of Asturias, Felipe Juan Pablo Alfonso de Todos los Santos de Borbón y de Grecia) е отгледан с една единствена цел – да стане крал на Испания, пише агенция Франс прес. Фелипе VI-ти ще бъде името, което ще приеме новият крал на Испания, който е роден на 30 януари 1968 г. в Мадрид.

Голямото предизвикателство пред Фелипе ще бъде да убеди народа, че трябва отново да повярва в монархията в момент, в който името на кралското семейство беше опетнено от серия от скандали и това навреди на популярността на монархията като цяло. Последните допитвания до общественото мнение показаха, че рейтингът й е достигнал исторически минимум, като дори се исказват мнения за изцяло премахване на монархията.

Фелипе е роден по времето, когато Диктаторът Франко ръководи Испания, и баша му Хуан Карлос няма никакви официални титли или постове в държавата. Въпреки това, Генерал Франко разрешава Фелипе да бъде вписан в гражданските регистри, като “Негово Кралско Преосещенство”. Година по-късно Диктаторът разпознава Хуан Карлос и обявява Фелипе за 2-ри наследник на трона и за “Принц на Испания”. По-рано през 1951 г, Генерал Франко дава убежище и на прокуденото българско Царско семейство на Симеон Сакскобурготски.

Диктаторът Франко (дясно) ръководи Испания и по негово време Хуан Карлос няма никакви официални титли или постове в държавата. Въпреки това, Генерал Франко разрешава синът му Фелипе да бъде вписан в гражданските регистри, като

Диктаторът Франко (дясно) ръководи Испания и по негово време Хуан Карлос (ляво) няма никакви официални титли или постове в държавата. Въпреки това, Генерал Франко разрешава синът му Фелипе да бъде вписан в гражданските регистри, като “Негово Кралско Преосещенство”. Година по-късно Диктаторът разпознава Хуан Карлос и обявява Фелипе за 2-ри наследник на трона и за “Принц на Испания”. Преди края на живота си Генералисимус франко посочва Хуан карлос за свой наследник начело на Испания. Фото: Дойче Веле

Франциско Франко Бахамонде (Francisco Franco Bahamonde, 4 декември 1892 – 20 ноември 1975) е Диктатор на Испания от 1939 до 1975 г., който през 1920 г. става най-младият генерал в Европа. Франко прекъсва военното си образование, поради Американо-Испанската война, но постига забележителна военна кариера, като започва Кралски офицер. Застава начело на държавата, като ръководител на единствената разрешена политическа партия – Фалангистите, с военната подкрепа на местните Фашистки, Монархически и Десни групировки, както и от Хитлеристка Нацистка Германия и Фашистка Италия на Мусолини. Франко е провъзгласен с възможно най-високата военна титла – “Генералисимус”, която имат честта да притежават само 12 личности в света, от които 4 в Русия, един в СССР – Сталин, двама от Римската империя, по един от Венецуела, Северна Корея – Ким Ир Сен, Китай, Мексико и Франко за Испания. Франко се създават концлагери и принудителни трудови лагери, екзекутират се хора, предимно на политическа и идеологическа основа. Известни са между 200,000 и 400,000 убити, в зависимост колко са загинали в лагерите. Въпреки силният фашизъм и участие във 2та Св. война на страната на Хитлеровата коалиция срещу САЩ, СССР, Великобритания, през 1953 Америка подписва “Пактът от Мадрид”, с който се осигурява подкрепа за добре известният “Режим на Франко”, а през 1955 г. Испания е приета за редовен член на ООН. През 1969 г Генеарл Франко изненадващо дава титлата “Принц” на Хуан Карлос. През 1963 г. е изсечена монета с образа на Франко, който ръководи Испания до края на дните си и умира от естествена смърт, след дълга борба с Паркинсон и други заболявания. Погребението на Дикатора Франко е уважено, както от “колегите” му Аугусто Пиночет от Чили и Хуго Банцер, така също и от Кралят на Йордания Хюсеин и Вице-Президента на САЩ Нелсън Рокфелер.

 

20 април 2014 г. Кралското семейство на Испания (от ляво) Принцеса Летисия, Принц Филип, дъщерите им София и Леонор, Кралица София (зад децата), Крал Хуан Карлос и Принцеса Елена на Великден в Палма де Майорка. Photo courtesy: AFP/Getty Images.

20 април 2014 г. Кралското семейство на Испания (от ляво) Принцеса Летисия, Принц Филип, дъщерите им София и Леонор, Кралица София (зад децата), Крал Хуан Карлос и Принцеса Елена на Великден в Палма де Майорка. Photo courtesy: canada.com, AFP/Getty Images.

Роден под знака на Водолей, Фелипе повечето време е усмихнат, но и по-сдържан на вид в сравнение с баща си. В последно време популярността му се увеличи, след като популярността на баща му крал Хуан Карлос намаля заради здравословни проблеми и заради злощастен лов на слонове в Ботсвана през април 2012 г. в разгара на икономическата криза в Испания. Популярността на Фелипе нарасна още повече, след като корупционен скандал опетни името на сестра му, инфантата Кристина, и съпруга й Иняки Урдангарин.

През 2004 г. Принц Фелипе се ожени за Летисия Ортис.

През 2004 г. Принц Фелипе се ожени за Летисия Ортис.

Принц Фелипе е висок 2 метра без 2 сантиметра (1,98 м), има дълбоки сини очи и кестенява коса. Външият му вид и държанието му, издават елегантен, въплъщаващ облика човек, който е едновременно модерен и се доближава до съвременния обикновен испанец.

През 2004 г. той се ожени за Летисия Ортис, испанка от народа, журналистка и с един развод и работа в Си Ен Ен зад гърба си. Двойката има две момиченца – русокосите Леонор, родена през 2005 г., и София, родена през април 2007 г.

Принц Фелипе с норвежкия модел Ева Санъм

Принц Фелипе с норвежкия модел Ева Санъм

Принц Фелипе с Изабел Сарториус. Фото: que.es

Принц Фелипе с Изабел Сарториус. Фото: que.es

Преди това Фелипе има две сериозни връзки, които стават известни на обществото. Първата е с емблематичната Изабел Сарториус (около 1989-1991), която е с монархическо потекло. Баща й е Маркиз и бивш състезател по бобслей, но връзката не е приета добре от Кралското семейство, заради пристастрената към кокаина майка. Следващата връзка, също няма добър отзвук в двореца и сред народа, с норвежкия модел Ева Санъм, която дефилира по подиумите за долно облекло.

Семейството на Фелипе досега живя далеч от блясъка на монархията, в имение, построено по поръчка на Фелипе в парка Сарсуела, близо до Мадрид. 

Принц Константин-Асен (1967) и съпругата му Мария (1970) с двете им деца близнаци Умберто и София, родени през 1999 г.

Принц Константин-Асен (1967) и съпругата му Мария (1970) с двете им деца близнаци Умберто и София, родени през 1999 г.

Принц Фелипе е Кръстник на 11 деца, 9 от тях с монархически титли, в т.ч. Принцесата на България – София. Тя е родена на 20 ноември 1999 г. в Испания и има брат-близнак Умберто, в семейството на Принца на Видин Константин-Асен, син на Симеон Сакскобурготски и Донна Маргарита. Принц Константин-Асен е завършил Американският Университет Колумбия и в момента е шеф на банката “Ротшилд” в Испания.

Според слуховете, когато научил, че има син, Хуан Карлос буквално разцъфнал, след като преди това му се родиха двете дъщери, инфантите Елена и Кристина, родени съответно през 1963 г. и 1965 г.

На 9 годинки, през 1977 г. Фелипе получава титлата принц на Астурия и е обявен официално за наследник на испанската корона. Само два дни след като Диктаторът Франко умира и Хуан Карлос си възвръща титлата Крал на Испания. Тогава Фелипе произнася и първата си реч пред парламента, а през 1986 г. официално и конституционно е обявен за приемник на Краля.

Принц Фелипе във военна униформа и съпругата му Принцеса Летисия в Люксембург на сватбата на Принц Джуилаум и Белгийската контеса Стефани де Ланои на 22 октомври 2012 г. Фото: spanishroyals.com

Принц Фелипе във военна униформа и съпругата му Принцеса Летисия в Люксембург на сватбата на Принц Джуилаум и Белгийската контеса Стефани де Ланои на 22 октомври 2012 г. Фото: spanishroyals.com

През 1981 г. Фелипе научава първия си урок по история по време на опита за преврат на полковник Антонио Техеро. Тогава крал Хуан Карлос се утвърждават като защитник на испанската демокрация. По време на преврата принцът е неотлъчно до баща си, защото искал да види как работи монарха в напрегната ситуация.

Фелипе завършва гимназия в Онтарио, Канада и от 1985 г. до 1988 г. учи във военни училища на трите вида въоръжени сили. После следва право в Автономия университет на Мадрид. Защитава магистратура по международни отношения в университета Джорджтаун във Вашингтон, където негов състудент и съквартирант е Принцът на Гърция и Дания Павлос. Фелипе говори 4 езика отлично – Испански, Каталунски, Френски и Английски, и малко Гръцки.

С течение на годините той участва във все повече публични прояви, по-специално в чужбина, където демонстрира и добрите си познания по английски език. Показва специални интереси към ЕС. От 1996 г. Фелипе официално представлява Испанската държава на церемониите по встъпване в длъжност на повечето от Латино-Американски президенти. На 7 февруари 2002 г. се среща и с прездента на Русия Владимир Путин.

Фелипе говори много добре каталонски, което е предимство за бъдещия монарх, след като с кризата нараснаха аспирациите на областта за независимост и бяха обтегнати отношенията й с Мадрид.

Prince_Felipe__Yacht

Принц Фелипе поздравява Гуардиола с титлата на Барцелона през 2011 г.

Принц Фелипе поздравява Гуардиола с титлата на Барцелона през 2011 г.

Принцът е пилот на хеликоптер, почитател на футбола и като цяло спортна натура. Той дори участва в Олимпийските игри в Барселона през 1992 г. в испанския отбор по яхтинг. От 2010 г. Фелипе започна да отменя по-често баща си в обществени прояви заради влошеното здраве на Хуан Карлос.