Българското училище в Лос Анджелес “Златната Ябълка” закри учебната година с песен и магия

 

Oгромно българско знаме буквално закри американското, опънато на втория ред по време на последния учебен ден в българското училище в Лос Анджелес, в градчето Глендейл.

Oгромно българско знаме буквално закри американското, опънато на втория ред по време на последния учебен ден в българското училище в Лос Анджелес, в градчето Глендейл.

31 май 2014г. Днес българското училище в градчето Глендейл на Големия Лос Анджелес закри учебната 2013-2014 година с песни и магически роден флаг.

Началото на деня мина с бърз преговор на наученото, комбиниран с подвижни игри и отговори на въпроси по материала от тяхната учителка Гайане Яхджиян. След това децата изнесоха кратка програма, като показаха на всички родители какво са научили.

“Много ми харесва, че става по този начин, и затова детето ми има желание да идва. Тук му е интересно и забавно, а в същото време научава езика, поддържа го и знае неща за България и света, през “окото” на българина,” сподели майката на Кели.

Дара и Ангелина изпълниха песни на български, като всяка една пя в различен акомпанимент, на китара и акордеон. Звучаха популярните “Хорце – Кой свири Хорото” и “Знамето ни е трицветно”.

ХОРЦЕ – Кой свири хорото!
В ранно утро слънце грее,
Тамбурата пее.
/повтаря се/
Дрън,дрън слънце грее,
Тамбурата пее.
/повтаря се/

А гъдулката игрива
Свири като жива.
/повтаря се/
Дили,дили,като жива
песен се извива.
/п/

Гайда писна в планината,
Ручеят се мята.
Дивдо,ливдо,в планината
буди се земята.

Бузи там кавал надува,
надалеч се чува.
/п/
Ду,ду,ду-у,Ду,ду,ду-у,
надалеч се чува.
/п/

Идва тъпанът подред,
За да сложи с ритъм ред.
/п/
Всички дружно от сърце,
Свирят весело хорце.
/п 3 пъти/

След техните изпълнения дойде ред на фокусите, с които беше и открита учебната година. Разликата от началото бе в това, че днес освен любимите живи гълъби, магът извади и огромно българско знаме, което буквално закри американското, опънато на втория ред.

Дечицата получиха и подаръци от социлната група “Махалата”, тръговската фирма “Euro Star Food” и сайта за българите в Калифорния bulgarica.com.

“Кметът” Калин Крумов подари на сладурите специално приготвените “магически” големи български знамена.

От компанията за доставка на български стоки бяха изпратени и раздадени подаръчни чанти (goody bags) с вкусотии, вафла-трепач “Морена” и незабравимите от десителития оригинални български “Лукчета” и розов “Локум”. Учителката пък получи роден качамак, който ще използва, за да учи децата на български манджи.

Лакомствата, както и чисто нови Буквари за българчетата в “Златната ябълка” дари Евгени Веселинов, гл. редактор на сайта.

От името на Фондацията BCELA, която поддържа училището и се грижи за правилната употреба на парите внасяни от родителите, бе връчен нарочен чек – награда на учителката г-жа Яхджиян.

Децата ще започнат 1-ви клас на 6 септември 2014 г., а през лятото, тези които остават тук, ще могат да се обучават на народни танци, както и да участват в групови мероприятия и срещи.

КОНТАКТИ:

Фондацията BCELA: 310-463-9757, kalin.krum@gmail.com

Учителка Гайане Яхджиян: 818-957-6369, gyahjian@hotmail.com

“Махалата” – фейсбук

Euro Star Food: 818-945-5585, eurostarfood@gmail.com


flag-na-bylgariq_html_m49b8a3baЗнамето ни е Трицветно

Знамето ни е трицветно,
мило, хубаво, приветно.
Ний държиме го с ръчички
и обичаме го всички.

Ла, ла-ла-ла, ла, ла, ла-ла /2
и обичаме го всички. /2

Цветовете му са мили,
бял – снежинки лекокрили.
Цвят зелен е на тревата,
а червен е на зората.

Ла, ла-ла-ла, ла, ла, ла-ла /2
а червен е на зората. /2

Ла, ла-ла-ла, ла, ла, ла-ла /2
а червен е на зората. /2