Силно земетресение в България

Силно земетресение, тресе повече от минута около 12.30 ч.б.вр. (2:00 през нощта в Калифорния) в София и в цяла Южна България. Епицентърът е в Гърция – на 320 километра югоизточно от столицата ни с магнитуд 6.5 по скалата на Рихтер, съобщиха от Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН

Силно земетресение, тресе повече от минута около 12.30 ч.б.вр. (2:00 през нощта в Калифорния) в София и в цяла Южна България. Епицентърът е в Гърция – на 320 километра югоизточно от столицата ни с магнитуд 6.5 по скалата на Рихтер, съобщиха от Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН

Епицентърът е в Гърция – на 320 километра югоизточно от столицата ни с магнитуд 6.5 по скалата на Рихтер, най-силно е усетено в Южна България, данни има за цялата страна

24 май 2014 г. Силно земетресение, тресе повече от минута около 12.30 ч.б.вр. (2:00 през нощта в Калифорния) в София и в цяла Южна България. Епицентърът е в Гърция – на 320 километра югоизточно от столицата ни с магнитуд 6.5 по скалата на Рихтер, съобщиха от Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН (НИГГГ-БАН). В Гърция е било усетено със сила 7.2 степен, югозападно от Александруполис. Епицентърът е на осмият по големина остров на Гърция – Лимнос (Lemnos) в Егейско море. 6.5 по Рихтер на дълбочина 15.8 километра показват данните на Европейския сеизмологичен институт.

По-слаби трусове са продължили и след това, като последният отчетен е в 6:16 вечерта б.вр. (8:00 сутринта Калифорния) на около 100 км от София, показват данните на НИГГГ-БАН. Има около 30 последващи трусове с различна сила – от 5,5 до 3 по Рихтер, по думите на професор Николай Милошев, зам.-председател на БАН.

Наши читатели съобщиха за сериозни трусове в София, Бургас, Кърджали, Хасково, Пловдив, Казанлък, Стара Загора. Мобилните телефони имат проблем с връзките. Напукани сгради има във всичките тези градове.

“Засега данни за пострадали и разрушения в София няма,” съобщи Столичният кмет Йорданка Фандъкова в профила си в “Туитър”. Към момента няма данни за пострадали и голями щети на територията на България, съобщиха от пресцентъра на МВР. Най-много сигнали за минимални щети са постъпили от областите Кърджали и Хасково – паднали комини, напукани мазилки и стени на стари сгради. Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов поясни, че няма засегнати язовирни стени и е запазена целостта на големите инфраструктурни обекти.

Датата се оказва злокобна за България, тъй като точно преди две години, само с два дни разлика, бе последното силно земетресение в страната – 5,6 в Перник. Днешният трус е около много пъти по-силен заради спецификата на скалата на Рихтер. При земетресение от 5,6 се освобождава енергия от 16 тераджаула, докато при 6,9 – както е днешното енергийният еквивалент е 1400 терадажула. С всяко увеличаване с 0,2 единици от скалата, енергията, която се освобождава се удвоява. Поради тази причина днешното земетресение е било усетено доста по-силно от това преди две години.

Едно от най-силните земетресения в Европа за последните 100 години – във Вранча, Румъния през 1977 година бе със сила – 7,2 по скалата на моментен магнитуд. Тогава умират повече от 1500 души. Жертви има и в българския град Свищов.

10-те Най-силни Земетресения в България