24 май – среща с българска учителка в Ел Ей: “Кощунство е да не знаеш своят произход и език” (видео, екслузивно интврвю)

 

Гаяне Яхджиян (Гая, Gayane Yahjian) е родена в Ямбол, заедно със своето семейство пристига в САЩ през 1991 г., своят съпруг и първото им дете. От ученичка мечтата на Гая е да се занимава с деца, цял живот работи и успява дори да развие бизнес, като детска учителка.

Гаяне Яхджиян (Гая, Gayane Yahjian) е родена в Ямбол, заедно със своето семейство пристига в САЩ през 1991 г., своят съпруг и първото им дете. От ученичка мечтата на Гая е да се занимава с деца, цял живот работи и успява дори да развие бизнес, като детска учителка.

Гаяне Яхджиян, българско училище “Златната ябълка” в Глендейл, на 10 мили от Холивуд в големия Лос Анджелис: “Славянските езици са по-човечни, правят ти живота по-лек, по близо са до сърцето и ума” 

“Кощунство е да не знаеш своят произход и език”

“Народността не пада, когато има познание”

“Тукашният патриотизъм е снобски, повърхностен и тънкокор и може лесно да се разруши” 

24 май 2014 г. Всяка година на тази заветна дата отбелязваме Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. По това време на годината по традиция срещаме хора, които със своето време и труд правят нещо за смисъла на този празник.

Тази година на един от най-хубавите български национални празници ви срещаме с Гаяне Яхджиян (Гая), която всяка събота през нормалната учебна година се занимава с български деца в Глендейл, градче на десетина мили северно от Холивуд. Гая е родена в Ямбол, заедно със своето семейство пристига в САЩ през 1991 г., своят съпруг и първото им дете. От ученичка мечтата на Гая е да се занимава с деца, цял живот работи, като детска учителка и успява дори да отвори бизнес в САЩ през 1997 г. Завършила е специалността “Начална и предучилищна педагогика” в Благоевград (1985), както и “предучилищна педагогика”, с 30-годишен стаж. От години прилага познанията си и в Америка, като успешно ръководи детска градина Yahjian Child Care, дори в собствената си къща в Глендейл, с помощта на опитните Аида Цатурян и Гохар Оханян.

От края на миналата година Гая работи с българчета в “Златната ябълка”. “Българско училище, което има нов формат на обучение, съчетаващ обучение и игри,”. поясни Гая. ” (ПРИПОМНЯМЕ: Ново българско училище в Лос Анджелис)

Имам голямо удоволетворение от това, което правя,” споделя г-жа Яхджиян, която говоримо и писмено ползва четири езика, с един повече от нейните деца.

Чуйте какво казва Гая за езиците – предимствата на българския, приликите и разликите между българчетата и американчетата, образователните системи, възпитанието. За родителите, кой може да се нарече българин и още.

Това, което ние чухме от г-жа Гаяне Яхджиян и няма да видите във видеото, но трябва да се помни.

“На този ден трябва да си спопмним кой е създал азбуката и при какви трудни условия са живяли тези хора, и пак са успяли. Да припомним на децата ни, и на нас самите любими образи от литературата, детски стихотворения и смешни залъгалки, това което е написано на български език. Трябва да уважаваме нашият народ и да не забравяме,” каза  г-жа Яхджиян.

“Манефестациите едно време бяха малко в повече, излишно, защото езикът върши достатъчно работа,” каза Гая когато й напомнихме за онези соц-времена.

“За българско училище винаги съм мечтала. Но, сега е важно да поддържаме това, което е създадено. Българският език е свещен и трябва да бъде запазен. Това ми е целта – децата, които не знаят български да го научат, а тези които знаят да не го загубят и да го развиват,” допълни Яхджиян.

“Искам да пожелая на децата и на родителите да не спират, за да може “Златната ябълка” да цъфти и да ражда още плодове! Весел празник, здраве и много успехи на всеки,” завърши Гая.

ВИЖТЕ ВИДЕО

ПРИПОМНЯМЕ: 

Българско училище в Лос Анджелис: първият випуск завърши успешно

Баба Марта тръгна от Ел Ей и обиколи света – Българско училище в Лос Анджелис