Колко струва Евро-кокала, или за колко се бори Евро-депутата

 

Куче влачи - диря нема!Влюбени в нас са всички огледала…по Европа и света ...

Куче влачи – диря нема!Влюбени в нас са всички огледала…по Европа и света …

Между $6,855 и  $9,600 (5-7 хиляди Евро) е твърдата месечна заплата на един евродепутат, плюс надбавки, като реално получават до $20,566 (15,000 Евро)

24 май 2014 г. Избори за Европейски парламент през 2014 година ще се проведат от 22 до 25 май във всички държави членки на ЕС. Редно е да видим за какво и за колко се борят родните ни политици, които имат намерение да “емигрират” в Европа, защото “много са се загрижили” за България. 

Избирателните секции на най-нетърпеливите в Холандия и Великобритания отвориха в четвъртък сутрин и дадоха начало на изборния процес. Втори в петък бяха жителите на Ирландия и Чехия, днес ще гласуват в Латвия, Малта, Словакия, а в неделя е изборният ден за всички останали страни, включително и България. До края на седмицата около 400 милиона европейци ще имат право да дадат своя глас и да определят кой ще ръководи в Европа.

Между $6,855 и  $9,600 (5-7 хиляди Евро) е твърдата месечна заплата на един евродепутат, плюс надбавки, като реално получават до $20,566 (15,000 Евро). Заплатата е еднаква за всички страни и се заплаща от бюджета на държавата-членка, т.е. от събраните пари от данъци и такси от народа и бизнеса. Това заяви в края на миналия месец бившият евродепутат Мария Капон пред бТВ.

Всеки евродепутат получава плюс заплатата, и дневни $405 (296 Евро) само срещу подпис, че е бил на заседание, каза Капон. Бел.ред. Може да се подпише по всяко време от 7 часа сутринта до 22 часа вечерта. Работната седмица на евродепутата започва в понеделник следобед, като по принцип в 16 часа всички депутати трябва да присъстват на заседанията на отделните комисии, но в понеделник залите обикновено са празни. Работната седмица на евродепутата теоретично завършва в четвъртък вечер. Теоретично, тъй като тогава са последните заседания на отделните комисии. Но си струва да останат още една нощ и сутринта в петък да се подпишат в споменатите списъци, за да изкарат още $405 (298 Евро). Т.е. на седмица от $1,620 до $2,025, или $6,480 до $11,125 на месец, допълнително към месечната заплата. Хипотетично е възможно минимално да се ходи на заседание, заяви Капон. Дори да не присъства на заседания, евродепутат не може да бъде отзован по време на 5-годишният си мандат, допълни тя.

Най-важно за един евродепутат е да участва в комисии, каза Капон.

Пътуванията на евродепутата, за които той получава допълнителни пари не се ограничават в маршрута до София и обратно. Достатъчно е да се погледнат местата, които те посещават през последните 12 месеца. 

Евродепутатите допълнително получават и пари, предназначени за офиса на депутата в неговата страна, тоест в България. За тази цел всеки от тях получава над $5,500 (4000 Евро) месечно. Той сам преценява с кой да подпише договор за наем на помещение, за подръжката му и какви заплати на персонала да плаща, с парите, получавани от Европарламента.

Не са малко и допълнителните пари за “политическйа дейност”, които допълнително получава Евродепутатът. Теоретически с тях разполага политическата фракция, но на практика на всеки евродепутат годишно се падат по $45,000 (33,000 Евро), тоест по $4,115 (3000 Евро) месечно. Разходите се отчитат по фактури за материали, поръчки, срещи, „дарения“ и т.н. 

Допълнително в края на всеки свой мандат Евродепутатите получават премии за добре свършената си работа. Представителите на всички 28 страни членки на ЕС в Европарламента задължително да получат добавките, тъй като според правилата те имат право на компенсация, която се равнява на заплатите им за последните 2 години. 13 от всички 18 български представители в Брюксел, т.е. 2/3-ти ще се облажат с подобна премия, на обща стойност до $260,500 (190 000 Евро), според направена проверка от в. „Телеграф“. Имена, които със сигурност не говорят нищо на повечето, които са ги зибрали, но все пак са евродепутати и ще приберат премията от $20,000 за 5-те си години престой, което им добави още по $4,000 към годишната заплата.

Партийната принадлежност на Евродепутатите, а не националната определя решенията и деленето в Европарламента. Реално влияние имат три групи – християндемократите, социалистите и либералите. Много от Евродепутатите са бивши премиери, президенти и министри в техните държави. Някои от тях изхабени или компрометирани политици, които разчитат, че ще се върнат на власт след като се забрави миналото им. 

Кога ще станат известни резултатите

След края на изборния ден в неделя в България ще бъдат оповестявани резултати от екзит полове, изчисления за разпределението на местата на европейско ниво и резултати. Около 12:00 на обяд тукашно време в Ел Ей (22 ч.б.вр.) ще стане известен процентният дял на гласувалите на европейско ниво. Час по-късно ще разполагаме с първите изчисления на базата на екзит полове и предварителни резултати. Към обяд в Лос Анджелис ще научим и по-сигурни данни за предварителните резултати на ниво ЕС. Около 7:00 вечерта изборните резултати ще бъдат актуализирани и могат да бъдат следени на официалните ни профили в Twitter. 

НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА