Бъфет остава най-умният: Учете децата на финансова грамотност, за да предизвикате предприемачеството

 

 Krystal Graylin, Kei Chua Allyson Graylin (the group winners) and Jake Johnson (the individual winner) stand with Warren Buffett at the Marriott Hotel in Omaha, Nebraska, in this undated handout photo courtesy of Eric Francis photography

Oтборните победители Кристал и Алисън Грейлин, и Ки Чуа от Сиатъл, 15 -годишният Джейк Джонсън от Северна Каролина победител в индивидуалното състезание с Уорън Бъфет в Омаха, щата Небраска. Photo courtesy of Eric Francis photography/REUTERS

“Финансовите навици можете да развивате, докато сте млади, за да продължат с вас във вашата зряла възраст. Но не можеш да бъдеш предприемач, ако не си финансово грамотен.”

“Най-добрата страна, където може да се роди човек, все още е САЩ, и най-доброто време да се роди е днес.”

19 май 2014 г. Милиардерът инвеститор Уорън Бъфет има двоен живот – като анимационен герой . В своят сериал “Секретният Клуб на Милионера” (Secret Millionaires Club with Warren Buffett), излъчван в съвсем кратки поучителни филмчета* онлайн и по телевизията, Бъфет учи група деца на финансова грамотност и предприемачество, описан от агенция Ройтерс в днешен специален репортаж.

Решихме да публикуваме краткото интервю на Бъфет, не само че е достатъчно ясно и точно, но и за това, че ни напомни онези години при Социализма в България, а и по-късно, време когато има “богозибрани”, пардон партийно- или олигархическо-избрани, и всички останали. Един от най-големите инвеститори в Света, освен че “натисна бутона” на нещо, за което никога не бих простил на Соц-Ком системата – никога не ни научиха да се “продаваме”, да управляваме, да поемаме инициатива. Но и “бутона” ДЕЦА и МЛАДЕЖ, които не трябва да се разделят, ако искаш държавата ти да имат бъдеще, а не само ти и партията. Дори “оправданието”, което наистина е от съществена важност – липсата на частна собственост и от там на интерес, не би могло да омаловажи лишаването на умните и образовани българи да бъдат и успешни и да създават. Спомнете си само преди 1990 г. колко специалности за управление имаше в българските университети (институти – 1) и до колко се изучаваше мениджмънт. За децата на партизаните, турците и БКП можеше всичко, на всичкото отгоре заминаваха и за чужбина. На фона на изключителната привилегия да учиш висше образовние безплатно, фигурата на “наведената глава” под партийното знаме, седи действително като “бродерия” на плащеницата** върху ковчега на един народ. А после питайте защо 2 милиона заминаха в чужбина и повечето от тях успяха, а децата им още повече! Това “родоизменници” ли са, или родоспасители?

Стига лирични отклонения, а да погледнем какво предлага “Секретният Клуб на Милионера” на Бъфет в реалния живот. Това е годишната надпревара за деца, наречена “Развийте Вашият Собствен Бизнес”, за тези които идват със собствени бизнес идеи. Най-добрите малки бизнесмени от целите САЩ бяха избрани и наградени днес в Омаха, щата Небраска.

Разработката “Beaux Up” за персонализация на бизнес вратовръзка на 15 -годишният Джейк Джонсън от Северна Каролина победи в индивидуалното състезание. При отборните награди начело е разработената онлайн общност “WiseGuide”, която е предназначена да свързва поколенията, и е дело на Кристал и Алисън Грейлин, и Ки Чуа от Сиатъл.

Победителите получиха по 5000 долара, а всички финалисти получиха по 10 акции от клас Б от компанията на Бъфет “Беркшайър” (BRKb.N), всяка на стойност $1271.00 при затварянето на пазара в понеделник.

Бъфет, който е третият най-богат човек в списъка на Forbes, председател и главен изпълнителен директор на конгломерата BERKSHIRE HATHAWAY INC. (BRKa.N), задели специално време, не само за връчването на наградите, но и да разговаря с децата. Той намерил време и да сподели своите виждания с агенция Ройтерс, чието интервю ви предлагаме. В него той говори за децата, за финансовата грамотност и защо той все още залага голями надежди на американската икономика . Въпросите и отговорите са били редактирани и кондензирани от агенция Ройтерс за дължина и яснота.

В. Виждате ли някакви нови тенденции сред разработките?

О. Има една голям технологичен напредък в някои от разработките, много повече отколкото беше в миналото. Тези деца на възраст 10 или 11, знаят много повече от мен, въпреки че съм на 83. Много повече в сегашните им проекти залягат технологиите, сравнено с предишните няколко години.

В. Те променят ли Вашето собствено отношение към технологичния сектор?

О. Винаги съм казвал, че аз не познавам достатъчно технологиите и как те се конкурират по света, и аз не мисля, че знам достатъчно, аз да се конкурирам с един куп от 12 -годишни деца.

В. Как финансовата грамотност и предприемачеството сработват заедно?

О. Не на всеки се случва да стане предприемач, но всеки е длъжен да бъде финансово грамотен. Финансовата грамотност е нужната база, както писането и четенето, или нещо от сорта, която всеки трябва да придобие в ранна възраст. Финансовите навици можете да развивате, докато сте млади, за да продължат с вас във вашата зряла възраст. Но не можеш да бъдеш предприемач, ако не си финансово грамотен.

В. Как предизвиквате интереса на децата към предприемачеството, освен провеждането на конкурс с награди?

О. Започнат ли веднъж да мислят за предприемачество, те няма да спрат да мислят за него. И след това, ако те получат правилните уроци и си вземат поуки те ще успеят в него, а успехът поражда успех.

В. Това ли е една от Вашите части от оптимизма Ви за Америка?

О. Абсолютно! Най-добрата страна, където може да се роди човек, все още е Съединените щати, и най-доброто време да се роди е днес .

** Плащеницата е християнска реликва от ленено платно, в която според преданието Йосиф от Аритамея увил тялото на Иисус Христос след неговото разпятие на кръста. Минаваме под нея на Велики (Разпети) Петък.

* ВИДЕО на филмчето за кредитните карти

Secret Millionaires Club: The Trouble With Credit Cards

Официален сайт: Secret Millionaires Club with Warren Buffett