Русия експулсира канадска дипломатка от български произход – Маргарита Атанасова

 

mklmklm.lm

ДАМАТА (Царицата) в шаха може да се движи по всички полета по вертикала, хоризонтала или диагонала, на който стои, но не може да прескача фигури, разположени на пътя й. Шахматната партия се играе между двама противници, които последователно местят фигури върху квадратна дъска, наречена “шахматна дъска”. Състезателят с бели фигури започва играта. Победител може да бъде всеки един антураж на “Царя”, и “черният”, и “белият” .

Маргарита Атанасова – първи секретар на посолството на Канада в Москва да напусне в следващите 14 дни

22 април 2014 г. Русия експулсира Маргарита Атанасова (Margarita Atanasova) – първи секретар на посолството на Канада в Москва, съобщи централната руска информационна агенция ИТАР-ТАСС, като цитира неназован източник от руското Външно министерство.

“Атанасова е канадка от български призход,” съобщи източник на bulgarica.com. “Познавам я, дори е на някой от акаунтите ми в социалните мрежи, не помня точно Фейсбук или ЛинкдИн,” добави нашият сънародник от Торонто, който е отлично запознат с българското общество в Канада и разполага с една от големите база-данни на наши сънародници там.

На 22 април канадското посолство в Москва е било уведомено, че 1-вият секретар Маргарита Атанасова ще бъде експулсиран от Русия в следващите 14 дни.
“Стъпката дойде в отговор на неотдавнашното експулсиране от Отава от един от помощниците на руския военен аташе (Юри Безиер)” каза източникът на ИТАР-ТАСС.
“Това не е първият път, когато руското и канадското външни министерства “си разменят любезности” . Всеки път, подобни инциденти са били инициирани от канадската страна, допълват от руската агенция.

През 2012 г. четири руски дипломати бяха “поканени” да напуснат Канада, след разпитите на канадски военен, обвинен в предаване на секретни сведения на Русия. 

“Става въпрос за неоснователни откази на издаване на визи на руски дипломати. Изглежда, разрушителната анти -руска позиция на канадските власти за събитията в Украйна и Крим е само добавяне на масло в огъня”, заявиха от руското външно министерство .
Въпреки всички различия с канадците, Русия не е против затварянето на настоящата отрицателна страница в двустранните отношения.
“Има поле за конструктивно взаимодействие в области, където интересите на двете страни обективно съвпадат , като например в Арктика и в сферата на икономиката . Но това е естествено, че открито враждебни дипломатически ходове не трябва да бъдат оставени без отговор,” заявява стресиран източникът от руското външно министерство.

“Русия ще наложи икономически санкции срещу Канада, ако тя се прицели в руски банки, които засягат компании, базирани в Канада, работещи в най-голямата нация в света,” каза днес руският посланик в Канада, цитиран от Блумберг.

“Ако правителството на Канада или НАТО направят нещо лудо – за налагане на някои санкции срещу нашите банки – със сигурност ще трябва да предприемем реципрочни мерки”, заяви Георгий Мамедов, посланик на Руската федерация в Канада в интервю след речта си в Торонто днес, цитиран от Блумберг .

“Ако това ще се отрази на канадски сделки в Москва, то ние ще съжаляваме. Но това няма да бъде наша инициатива,” допълни Мамедов.

Руският посланик в Торонто заяви, че Русия иска канадското правителство, да бъде по-дълбоко ангажирано в конфронтацията между Русия и Украйна, а не е просто да “подклажда война”. Той предложи на Канада участие, подобно на това на Балканите през 1990-те години, когато канадски военни са част от мироопазващите сили на ООН в региона.

Миналата седмица канадското правителство обяви, че ще изпрати 6 реактивни изтребители McDonnell Douglas CF-18 Hornet, за да се присъединят към операциите на НАТО в Източна Европа и военнослужещи в щаба на алианса в Брюксел. CF-18s участваха през 1991 г. във войната в Залива, през 1990 в Косово на Балканите и бяха част от интернационалните сили в Либия през 2011г. Министърът на външните работи на Канада Джон Беърд е на посещение в източноевропейските страни, за да обсъдят ситуацията в Украйна. Във вторник той се срещна с чешкия външен министър Любомир Заоралек.