“Къртица” или “Плъх” и/или 17-те българи обвинени в Чикаго за международна схема за измами

 

В Западното крило на Белия дом вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев проведе среща с Лиза Монако – специален съветник на президента на САЩ Барак Обама по въпросите на вътрешната сигурност и контратероризма.По време на разговорите г-жа Монако е изразила благодарност за постигнатото много доброто сътрудничество между българските и американските контратерористични служби.Г-жа Монако е изразила задоволство и е поздравила министър Цветлин Йовчев с подписаното във Вашингтон Споразумение между правителството на Р България и правителството на САЩ за обмен на информация за целево наблюдение на тероризма. В прес-съобщението на МВР от 21 март 2014 г. не се споменава, г-жа Монако и г-н Йовчев да са споделили за заподозряни българи за измами в САЩ. След заминаването на Йовчев от САЩ бе проведена и акцията в САЩ и България за залвянето и повдигането на обвинения на заподозрените ни сънародници. Фото: МВР

В Западното крило на Белия дом вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев проведе среща с Лиза Монако – специален съветник на президента на САЩ Барак Обама по въпросите на вътрешната сигурност и контратероризма.По време на разговорите г-жа Монако е изразила благодарност за постигнатото много доброто сътрудничество между българските и американските контратерористични служби.Г-жа Монако е изразила задоволство и е поздравила министър Цветлин Йовчев с подписаното във Вашингтон Споразумение между правителството на Р България и правителството на САЩ за обмен на информация за целево наблюдение на тероризма. В прес-съобщението на МВР от 21 март 2014 г. не се споменава, г-жа Монако и г-н Йовчев да са споделили за заподозряни българи за измами в САЩ. След заминаването на Йовчев от САЩ бе проведена и акцията в САЩ и България за залвянето и повдигането на обвинения на заподозрените ни сънародници. Фото: МВР

Показната ПР-акция “дойде” в САЩ заедно с Цветлин Йовчев, вицепремиер и министър на вътрешните работи и подобна на предишни истории и министри

Американските власти хвалят съдействието на ДАНС и на ВКП в България

“Кокошкарски” истории станали “великански”, отново сриват авторитета на държавата и намаляване на шансовете не само за отпадането на Щатските визи, но и притока на инвестиции, които са доста ниски. Сриване на това, което са постигнали всички тези над 350,000 българи в САЩ, които в никакъв случай не са тези 13, 15, 17 обвинени!

Всяко обвинение носи максимално наказание от 20 години затвор и $ 250,000 глоба, като заплащането й е задължително. Прането на пари и конспирация за всеки отделен опит носи максимално наказание от 20 години затвор и $ 500,000 глоба, или глоба в размер на удвоената стойност на средствата, които са участвали  Допълнително наказания за възпрепятстване на следствието

“Столицата на България в САЩ” след поредица заловени със “ским” устройства за банкомати през последните години се превръща и в апетитно място за наши престъпници

19 Април, 2014 г. (Денят на Възкресението) Седемнадесет са общо обвинените българи, които да бъдат изправени пред федерален съд за измами с банкомати, или свързани с тях, и за предполагаемата им роля в международна схема за пране на пари за стотици хиляди долари, съобщиха на в края на Март от Американското министерство на правосъдието. След продължително международно разследване двама обвиняеми са арестувани в София, а 13 обвиняеми бяха арестувани във вторник в Чикаго и в няколко предградия от агенти на ФБР.

Предполагаемата схема включва използването на “скиминг” устройства, които записват информацията от магнитните ленти на кредитните и дебитните карти от банкоматите и лични идентификационни номера, свързани с жертвите. Данните са били получени чрез измама в Европа, за да се теглят пари от сметките на жертвите, използвайки банкомати на различни места в района на Чикаго. Обвиненията са повдигнати по 29 точки в акт, който е потвъреден от федерален съд още на 12 март и публично е бил отворен след арестите на 26 март, съобщиха от ФБР.

Къртица има ли? – медиите у нас и в чужбина търсят “Малкият Плъх” в “Голямата схема”

Случайно или не, голямата показна акция на ФБР “дойде” в САЩ заедно с Цветлин Йовчев, вицепремиер и министър на вътрешните работи, който бе на 5-дневно посещение, съпроводена с по-малка в България на МВР. Акции на подобно ниво не са нещо ново в двустранните отношения на двете успешно партниращи си силови министерства. В края на октомври 2013 г., вицепремиерът Цветлин Йовчев отново бе на посещение в САЩ. В края на септември 2013 г., преди заминаването на Йовчев “зад Океана” българинът Ваньо Минков бе екстрадиран в САЩ /клик и вижте видео/

Случаят с Минков поразяващо наподобява и като че ли “замести” този с Гергана Червенкова (клик), която трябваше да бъде екстрадирана в САЩ по обвинения, които се крепяха само на клетвени декларации на разследващи, но не и на доказателства. Случаят с Червенкова предизвика голямо обществено недоволство и публикации в българските медии, което предизвика преразглеждане на обвиненията от американска страна и отказ по-рано през юли 2013 г. Гергана да бъде екстрадирана. 

Точно случаят с Гергана показва вековната “традиция” от времето на Империите за предаване “на дарове” при посещение при “колега на трона”Ще припомним посещението и на предишния роден полицейски шеф Цветан Цветанов. Червенкова на няколко пъти бе задържана и освобождавана през 2012 г. Ситуацията около нея рязко се влоши след последното посещение на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов в САЩ в края на 2012 г. След завръщането си в България той обяви, че е бил разкрит „основният организатор“ на българо-американска организирана престъпна група за пране на пари. Впоследствие бившият силов министър чак дори обвърза задържането и екстрадирането й в САЩ с отпадането на визите за български граждани – най-големият “американски проблем” за народа. Който никой български “велможа” не успя да разреши, въпреки членството в ЕС и НАТО, и американските бази в България.

А се занимават с “кокошкарски” истории (200,000 долара на 17 човека:)) и ги правят “великански”, и така сриват авторитета на държавата и намаляват шансовете не само за отпадането на Щатските визи, но и притока на инвестиции, които са доста ниски. Така сриват и това, което са постигнали всички тези над 350,000 българи в САЩ, които в никакъв случай не са тези 13, 15, 17 САМО обвинени!

И К’во? Ако не са лекарства (Червенкова), ще е интернет (Чеврвенкова и Минков), или пък “ским” устройства. Важно е да се случва нещо и да се дарува! Последно, нима силовите министри не са знаели през цялото време какво се случва и защо избираха определени моменти за да реално да действат и да репортуват, пардон “даруват”!? 

Възникват няколко въпроса, които касаят работата на службите. Защо точно това време е било избрано за акцията? МВР не знае ли какво се случва в Чикаго от години, за организирана българо-американска престъпност след поредица арести за едно и също нещо през последните години? МВР и ФБР не си ли “споделят” през всичкото време, или действат само когато техните шефове се срещат? Защо по-рано не се прекъсват тези измами, а се “чака” и какво? Само Интернет ли е мястото за доказателства, МВР и ФБР не знаят ли кой кога влиза и излиза в/от двете сържави?  Не се ли създава погрешен имидж на “малка” България, която става “голяма”, когато се налага да “принася жертва”? 

От Върховната Касационна Прокуратура (ВКП) на България в съобщение потвърждават данните на Щатските служби, и съобщават, че “на 25 март 2014 г. е проведена координирана операция между ВКП, Държавна Агенция „Национална сигурност“ и Федералното бюро за разследване на територията на Република България и САЩ, при която са “задържани 16 български граждани (14 в Съединените щати и 2 у нас), разследвани за скиминг и пране на пари.”

“Тези обвинения са резултат от усилената работа на служителите на правоприлагащите органи, както тук, така и в чужбина за справяне с проблема с транснационалната престъпност, която може да засегне почти всеки, който има банкова сметка и носи значителни финансови последствия. Сътрудничеството с международните правоохранителни агенции беше от решаващо значение за разследването, и ние сме благодарни за помощта, която доведе до тези арести,” каза Робърт Дж. Холи, специален агент на ФБР, отговарящ за Чикаго в Службата на Федералното бюро за разследване .

Арестите и обвиненията бяха обявени от агент Холи и прокурорът на северния район на щата Илинойс Захари Ти Фардон. Те похвалиха съдействието на Държавна агенция “Национална сигурност” и на Върховната касационна прокуратура в България. “Разследването продължава,” казаха Холи и Фардон.

През последните години Чикаго – “Столицата на България в САЩ” се превърна и в апетитно място за наши делавери. (вижте по-долу кратък списък на българите от Чикаго, заловени за измами през последните години) 

Двама от обвиняемите от “групата на 17-те” са били арестувани в София, Радослав Павлов, 36, от София, известен още като “Ради” (Radoslav Pavlov, “Radi”) и Михаил Петров, на 41 г. от София (Mihail Petrov) по обвинение в измами с електронни средства, като Петров и в конспирация за пране на пари.

Властите в САЩ възнамеряват да поискат екстрадирането, за да бъдат изправени пред обвинения в Окръжния съд в Чикаго (U.S. District Court).  В обвинителния акт се твърди, че Павлов, Петров и Доменико Евтимов, 46, от Чикаго (Domeniko Evitmov), който бе арестуван в Чикаго, са действали извън Съединените щати и са получавали чрез измама номера на дебитни карти и ПИН кодове от локации в Европа и на други места, без притежателите на реалните сметки да знаят каквото и да било.

“Ради” Павлов, Михаил Петров, Доменико Евтимов, както и Александър Савов (47г.) от Карол Стрийм в Илинойс (Alexander Savov), също и други, след това прехвърляли през интернет получената чрез измама информация на Георги Мартов (39г.), известен също като “Митсубиши” и “Митсу” (Gheorgui Martov), живущ в Шилер Парк около Чикаго, който насочвал схемата в района на Чикаго.  “Мицу” дал информация за повечето обвиняеми и тегленията на пари чрез измами.

Георги Мартов и съпругата му Теменуга Колева (37г.), известна още като “Нушка” (Temenuga Koleva) са обвинени всеки един и възпрепятстване на правосъдието, за това че унищожавали компютърни файлове и история на сърфиране в Интернет по време на разследването на ФБР. “Нушка” също е обвинена и в съучастничество при електронни измами.

“Мицу” Мартов, Михаил Петров и Емил Господинов (44 г.) (Emil Gospodinov), който е собственик и управлява Българският Център Родина (BG Center Rodina), намиращ се на адрес 4828 N. Cumberland Ave. в Norridge, Illinois, бизнес, който включва и превод на пари чрез MoneyGram, както и други неща, всичките те са обвинени в пране на пари, конспирация за предполагаемо предаване на получени чрез измама финанси от САЩ към България и други места. След получаването на парите от Мартов, Господинов предавал средствата на предполагаеми сътрудници извън САЩ, използвайки измислени податели и получатели на сделките, за да се прикрие истинската самоличност на тези, които реално изпращат и получават парите.

В обвинителния акт се иска отнемане на приблизително 200,000 Щатски Долара от 15 обвиняеми, присвоени от предполагаеми облаги от измами. Също така се търсят и приблизително 50 000 щатски долара от Мартов, Петров и Господинов, придобити от предполагаеми облаги от прането на пари.

В обвинителния акт се твърди, че веднъж “Мицу” Мартов получил информация от банкомата, дебитната карта и ПИН-кода, той я предавал на следните лица за участие в измамата и да теглят пари от банкоматите: Иван Костелов (32, Ivan Kotselov, Schiller Park), Георги “Жоро” Вангелов (26, Georgi Vangelov, aka “Zhoro,” 26, of Schiller Park), Светослав “Светльо” Неделчев (28, Svetoslav Nedelchev, aka “Svetlyo,” Chicago), Даниел “Дани” Йорданов (29,  Daniel Yordanov, aka “Dani”), Деян “Дидо” Славчев (28, Deyan Slavchev, aka “Dido”, Schiller Park), Карл Поповски – “Киро Папата” (23, Karl Popovski, aka “Kiro Papata”, Chicago, Николай Тодоров – “Никеца” (35, Nikolay Todorov, aka “Niketsa”, Schiller Park), Младен Георгиев (25, Mladen Gueorguiev, Chicago), Недислав Габов (33, Nedislav Gabov, Chicago) и Димо Дешков (28, Dimo Deshkov, Chicago).

След получените чрез измама данни на банковите сметки, обвиняемите Костелов, “Жоро” Вангелов, “Светльо” Неделчев, “Дани” Йорданов, “Дидо” Славчев, “Киро Папата” Поповски , “Никеца” Тодоров, Георгиев и Недислав Габов прехвърляли кодираните данни върху твърди носители, използвайки магнитна лента на празни или рециклирани карти. След като вече имали “валидните” банкови кодирани карти, различни лица пътували до банкомати в Чикаго, в посока указана от Мартов, за да изтеглят средствата. “Получателите” действали малко преди и след полунощ в часовата зона на местоположението на банката, издаващата оргиналната карта, за да се избегнат някои дневни ограничения за теглене. “Мулетата” действали в тандем, като също и координирали времето на транзакциите, преди титулярните банки да биха могли да засекат измамата и да дезактивират чрез банкомата дебитните карти, с които се теглят парите.

На Георги Мартов са подвигнати 22 обвинения за измама с електронни средства и 4 обвинения за пране на пари, в допълнение към заговора за пране на пари и възпрепятстване на разследващите органи. Към 14 от другите обвиняеми българи са повдигнати едно или повече обвинения за измама с електронни средства. Към Емил Господинов са повдигнати 4 обвинения за пране на пари в допълнение към заговора.

На “Мицу” Мартов, съпругата му “Нушка” Колева и 11 други обвиняеми, общо 13, бяха призовани в съда, но не се признаха за виновни по обвиненията срещу тях, отправени от съдията Даниел Мартин. Двама от обвиняемите, Младен Георгиев и Недислав Габов са били освободени, докато останалите 11, които се появиха в съда остават във федералния арест за допълнителни изслушвания, насрочени за утре и петък. Николай Тодоров – “Никеца” (35, Nikolay Todorov, aka “Niketsa”, Schiller Park), който не е заловен, е обявен за “бежанец” и е издадена федерална заповед за арестуването му. Ако “Никеца” попадне в ареста, то към него ще бъдат повдигнати федерални обвинения, като датата за това допълнително ще бъде определена.

Всяко обвинение за електронна измама носи максимално наказание от 20 години затвор и $ 250,000 глоба, като заплащането й е задължително. Прането на пари и конспирация, като се смята всеки отделен опит за пране на пари, носи максимално наказание от 20 години затвор и $ 500,000 глоба, или глоба в размер на удвоената стойност на средствата, които са участвали в прането на пари. Обвинението за възпрепятстване на правосъдието срещу Мартов и Колева им носят максимум 20 години затвор и $ 250,000 глоба, а допълнителното обвинение срещу Колева и дава още максимум 10 години затвор и $ 125 000 глоба. Ако бъдат осъдени, съдът трябва да наложи разумна присъда, в съответствие с федералните закони.

Правителството се представлява от екип адвокати, помощник-федералните адвокати (Assistant U.S. Attorneys) Скот Едънфийлд, Матю Бърк и Тимоти Чапман (Scott Edenfield, Matthew Getter, and Timothy Chapman). Матю Бърк е бил водещ в адвокатската група в разследването на измамите на българите, до миналата седмица, когато е бил препратен при колегите си в Източната част на щата Вирджиния. Централният офис на Международните работи към Криминалния Отдел на Министерство на правосъдието подпомага разследването за измами и пране на пари, в което са замесени българи.

От Американското правосъдно министерство припомнят, че обвинителният акт съдържа само данни и все още не е доказателство за вина. Всички подсъдими са невинни до момента и имат право на справедлив съдебен процес, на който правителството има отговорността за доказване на вината извън всякакво съмнение.

Новината за измамата с участие на българи бе широко отразена от местните медии в Чикаго, американските и световни информационни агенции. /вижте по-долу линкове/

“Столицата на България в САЩ” след поредица заловени със “ским” устройства за банкомати през последните години се превръща и в апетитно място – “център” за наши престъпници

Това е вторият подобен случай за последните пет месеца, след като в края на ноември 2013 г. двама българи и един румънец, пак в Чикаго, бяха обвинени за измами с банкомати. Съдията Израил Десиерто обяви гаранции за всеки от “Триото” по 50,000 Щатски долара, за Юлиян Кехайов (40,  Yuliyan Velinov Kehayov), Николай Бозов (43, Nikolay Nikolov Bozov) и Дан Стокия (26, Dan Constantine Stocia), съобщи тогава Стивън Кембъл, говорител на Щатския прокурор. Изказват се предположения, че именно тогава властите са се задълбали по надълбоко в българската нишка на измамите с дебитни и крдитни карти в “Столицата” на България в САЩ, за да достигнат до по-голямата група сега през месец март 2014 г.

През 2012 г. друг със същата фамилия “Вангелов” на един от заловените сега през март 2014 г. – Димитър Вангелов (27, Dimitar Vangelov) призна вината си по обвинения за кражба на лични данни. Властите тогава показаха, че той няма обявен доход, а в същото време живее в скъп апартамент в сградата на Доналд Тръмп (Trump Tower), кара Мерцедес 500 и притежава осем кредитни карти на негово име, дебитни и други карти, както и банкова информация на други хора. Димитър Вангелов не трябва да лежи наложената му присъда от 4 години, защото тя бе променена на 2 години “под наблюдение”.

Чикаго се оказва не само американски град с най-голяма концентрация на българи, но и на родната престъпност “зад Океана”. В края на 2012 г. през октомври други двама българи, Александър Иванов (43, Aleksander Ivanov) и Димитри Деспотов (57, Dimitri Despodov) бяха арестувани за измами с банкомати, съобщи тогава Анди Конклин, щатски прокурор на Кук Каунти.

През юли 2011 г. Светослав Начев и Петър Петровски бяха арестувани пак в Чикаго за “ским” устройства за банкомати на Комерс Банк в Пеория. 

През 2010 г. други двама българи от Чикаго, 27-годишните Самуил Славов и Мирослав Петков (Samuil Slavov, Miroslav Petkov) бяха “закопчани” от полицията, когато сваляли “ским” устройствата от банкомат във Флорида. Същата година е арестуван и Михаил Василев (Mihail Vasilev), по обвинения за връзки с голяма организирана престъпна мрежа с корени в Чикаго и България. 

По време на акцията на ФБР потърсихме за коментар Генералният консул на Р България в Чикаго Симеон Стоилов, но той се оказа в отпуска. Дали е негова работа да коментира случващото се от години в Чикаго, което уронва националният ни престиж и авторитета на други над 150,000 наши сънародници в “Столицата на България в САЩ”, както и на останалите над 200,000 в цяла Америка?

ЧУЖДИТЕ МЕДИИ ПО СЛУЧАЯ

13 From Chicago Area Arrested In International ATM Skimming Ring …

Theft ring accused in fake ATM card scam in Chicago area | Reuters

17 charged in international ATM scheme

International ATM scheme ends in arrest – Chicago residential …

Feds: Group that stole credit card numbers, PINs is broken up …

17 Indicted in International ATM Fraud Scheme – BankInfoSecurity

БЪЛГАРСКИ ПОДОБНИ БАНКОВИ ИЗМАМИ ПО СВЕТА (ВИДЕО)