Великден в Калифорния: очакват стотици след препълнени Църкви на Цветница

ВЕЛИКДЕН – Празникът на Празниците,

ВЕЛИКДЕН – Празникът на Празниците

Пълен график на службите и тържествените обяди от Четвъртък до Неделя, вкл. Минаването под Плащеницата и Възкресение Христово, в Ел Ей (2), Сан Франциско (1) и Сан Диего (1), адреси

За първи път, поне за последните 8-9 години в Лос Анджелис видяхме “размяна на масата с иконата” – много повече хора имаше пред олтара в Църквите, отколкото в залите за обяд

2-ра служба за новооткритата Църква в Bay Area 

17 април, 2014 (Велики Четвъртък, 4-ят ден от Страстната седмица) След като Българските Православни Църкви в Калифорния се препълниха през последната неделя на Цветница, то в идващата събота вечер се очакват още повече наши сънародници да уважат ВЕЛИКДЕН – Празникът на Празниците. Това съобщиха и тримата свещеници, от двата наши Храма в Лос Анджелис и от обновеният в Сан Франциско.

През изминалия уикенд в “Св. Климент Охридски” и “Св. Георги” в Ел Ей преброихме на службите по над 100 човека, а в “Северната Столица” броят на хората в “Св. Св. Кирил и Методий” е бил подобен. Съответно службите изнесоха Отец Николай Тодоров, Епископ Данийл и Отец Христо Цанков. Църковен хор имаше само в “Св. Георги”, където пяха американци, приели българската вяра от Храма в Санта Роса, който е под официалния български Синод. В “Св. Климент” Свещеник Николай се справи сам с пеенето. В Сан Франциско “мъж с много добър глас” огласи новооткритата Българска Църква “Св. Св. Кирил и Методийй”, която вече се сдоби и с нов олтар, изработен от Отец Христо. Навсякъде се раздадоха осветени върбови клонки за здраве. В посочената първа Света обител в “Града на Ангелите” почерпиха гостите с пица, а във втората нагостиха миряните с риба.

“Това е добър знак за вярата на хората,” сподели Епископ Данийл. “След като на Цветница се събраха толкова хора, то на Великден със сигурност ще бъдат още повече,” бяха единодушни Свещениците Николай и Христо. От “Св. Георги” получихме в редакцията и специално писмо, обръщение към българите, което не се бе случвало също от години (четете тук: Easter 2014)

За първи път, поне за последните 8-9 години в Лос Анджелис видяхме “размяна на масата с иконата” –  много повече хора имаше на Цветница пред олтара в Църквите, отколкото в залите за обяд.

Истинско потвърждение за издигане на “вярата на хората”, предизвикано не само от техните лични въжделения. Но също така и от промяната на отношението на нашите сънародници към ръководствата на всички български организации в “Града на Ангелите”, които наистина изглеждат различно и по-добре от преди.

През тази седмица следват “Велики” събития през “Великите дни” на Страстната седмица, като кулминацията ще настъпи в събота вечер, когато ще обележим ВЕЛИКДЕН – Празникът на Празниците. В неделята на Възкресението Христово по традиция хората се събират, както пред иконите в Църквата – ако са пропуснали нощта, така и в помещенията за почерпка, където ще има тържествени  обяди. Храната (печено агнешко, дроб сърма, зелена салата, козунаци) ще бъде платена, а средствата които ще бъдат събрани от ястия, напитки и дарения ще бъдат за бъдещето развитие на нашите Храмове. Червени великденски яйца ще се раздават по традиция и безплатно на всички. Паркингите са безплатни, по улиците извън Църквите, но ще бъдат препълнени особено в събота вечер. Представители на Генералното консулство на Р България в Лос Анджелис ще присъстват на вечерните служби в събота в Ел Ей и Сан Франциско. Това съобщиха днес за BulgariCA от офиса на единствената официална Родна институция в Калифорния.

Вижте по-долу пълен график на службите от Четвъртък до Неделя, вкл. Минаването под Плащеницата, в Ел Ей (2), Сан Франциско (1) и Сан Диего (1), адреси, контакти

Освен в изброените по-горе три български Храма в Калифорния, българи ще могат да се нагостят за празника и в Сан Диего. В най-южната точка на щата нашенци са поканени на Великденски събор на открито в неделя, като инициаторите за създаване на наша Църква там, след дълга пауза т.г. успяха да организират събиране. Църковни служби на български там няма да има, за разлика от предишните години, когато документалните основатели на “Св. Николай Чудотворец” успяваха да организират подобни, макар и само 2 пъти в годината. На фаталната дата 13 май, на фаталната година на хилядолетието (2013) Църковното настоятелство в града населен с над 5,000 наши сънародници, потърси отговор на въпроса – Ще има ли Българска Църква в Сан Диего?

ГРАФИК НА СЛУЖБИТЕ В ЦЪРКВИТЕ В КАЛИФОРНИЯ И МЕСТАТА ЗА ПРАЗНУВАНЕ НА ВЕЛИКДЕН:

Изключителени със своята красота и блясък са декоративните яйца на Петер Карл Фаберже, изработени от скъпоценни камъни и благородни метали.

Изключителени със своята красота и блясък са декоративните яйца на Петер Карл Фаберже, изработени от скъпоценни камъни и благородни метали.

ВЕЛИКИ ЧЕТВЪРТЪК – 17 Април, 2014) (Четете още: ВЕЛИКИ ЧЕТВЪРТЪК – боядисваме яйцата и замесваме козунаците + Уникалните скъпоценни яйца на Фаберже

Служби ще има САМО в двете Църкви в Лос Анджелис

“Св. Георги”: 8:00 (Утреня), 09:00 (Св. Василиева Литургия), 10:30 (Общ Маслосвет) 19:00 (Последование на 12-те Евангелия)

“Св. Климент Охридски”:  19:00 (Последование на 12-те Евангелия)

Велики (Разпети) Петък – денят на раздвоението на човека (18ти) – Служби ще има САМО в двете Църкви в Лос Анджелис – ще бъдат отворени целият ден (9:00 – 21:00) за Минаване под Плащаницата (“масата”).

09:00 (Царски Часове, Вечерня с изнасяне на св. Плащаница), 19:00 (Опело Христово)

ВЕЛИКА СЪБОТА (19ти) Служби ще има САМО в двете Църкви в Лос Анджелис и Сан Франциско

09:00 ам (Вечерня със св. Василиева Литургия), 23:30 (Пасхална Полунощница) БЪДЕТЕ ПО-РАНО, ЗА ДА НАМЕРИТЕ МЯСТО ЗА ПАРКИРАНЕ, ВНИМАВАЙТЕ С АЛКОХОЛА – ЩЕ ИМА МНОГО ПОСТОВЕ ЗА ПРОВЕРКИ – НЕ забравяйте, че двата Великдена (католическият и православният) т.г. съвпадат

00:00 (вече 20 Април – Начало на Пасхалната Утреня), 01:00 (Св. Литургия), 02:30 (Пасхална почерпка, разговяване в църковната зала)

ВЕЛИКДЕН – ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО – ПАСХА (НЕДЕЛЯ, 20ти) – ПРАЗНИЧЕН ОБЯД В ЦЯЛА КАЛИФОРНИЯ – Служби ще има САМО в Църквите в Лос Анджелис и Сан Франциско

11:30 (на обяд: Второ Възкресение – Пасхална Вечерня с четене на Св. Евангелие, в Храм “Св. Георги” ще се чете на различни езици)

12:30 – Празничен обяд, разговяване в църковната зала

 

St. Nikolay Bulgarian Orthodox Church San Diego

САН ДИЕГО: „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“: Събор 

КОГА: 12:00 (на обяд)  

КЪДЕ: Park San DieguitoPicnic Area 7 (Входа от към El Camino Real)

1628 Lomas Santa Fe Dr, Del Mar, CA 92014 Directions …

Търсят се ДОБРОВОЛЦИ! ЗА КОНТАКТ:  info@stnikolai.org или на телефон) 760-216-0386 (Кристина Брайкова) 646-204-9175 или (Ели Карамфилова), за да се срещнем да разпределим задачите.

АДРЕСИ (карта с линк) НА ЦЪРКВИТЕ В КАЛИФОРНИЯ:

St. George Bulgarian Orthodox Church, Los Angeles

Църква “Св. Георги”, Лос Анджелес

150 S Alexandria Ave, Los Angeles, CA 90004

St Clement of Ochrid Bulgarian Orthodox Church Los Angeles

Църква “Св. Климент Охридски”, Лос Анджелес

5861 Virginia Ave Los AngelesCA 90038

St. St. Cyril and Methodii Bulgarian Orthodox Church San Francisco

Църква “Св. Св. Кирил и Методий”, Сан Франциско

1551 Shell Ave, Martinez, CA 94553

ЗА ВАШИТЕ ДЕЦА: ВЕЛИКДЕН – детски песнички (текст и видео)

1 comment for “Великден в Калифорния: очакват стотици след препълнени Църкви на Цветница