Планът Ран-Ът – отново в България – 1/4 век по-късно (+видео)

5 април 2014 г. Събота, 4 след обяд - 24 години по-късно, или близо 1/4 век, Американските автори на Планът

5 април 2014 г. Събота, 4 след обяд – 24 години по-късно, или близо 1/4 век, Ричърд Ран и Роналд Ът, aмериканските автори на Планът “Ран-Ът”, макро-икономическа разработка за прехода на България към пазарна икономика пред камерите на българска телевизия, за да отговорят на въпроси, включително дали са били някога агенти на ЦРУ, пред журналиста Светослав Иванов в предаването „120 минути” на bTV. Фото: бТВ

Вижте още подробности за планът, за сбъднатите прогнози, като тази за стопяването чрез бедност и емиграция на населението до 5 млн. души, и за скритата от българите версия с упътване към избрани бизнесмени и политици, за Световния ред

25 години по-късно, за 2 дни, 2 пъти, пред 2 български национални телевизии, за пореден път застанаха 2-та американски “инженери” на плана “Ран-Ът”, за да кажат, че “НЕ” са виновни за сегашното състояние на България – най-бедната и нещастна страна в ЕС

Ричард Ран: „Много умни и млади българи отидоха в САЩ. Първо им казвах: „Трябва да се върнете и да помогнете на страната си”. Но след като наблюдавах продължаващата корупция и хаос тук, спрях да им говоря подобни неща”. Но Ран не спомена нито едно конкретно име на наши сънародници в САЩ.

Били ли са Щатските икономически експерти агенти на ЦРУ и как приемат нападките?

“Политически сили в България така и не се обединиха около компромис или цел, а изхабиха много повече усилия в битки, отколкото в приоритети”

“Икономическата политика е като приготвянето на торта” 

5 април 2014 г. За два дни, два пъти, пред две български национални телевизии, застанаха двамата американски инженери на плана “Ран-Ът” или икономическия преход във вече демократична България,  25 години след неговото начало. Много от прогнозите днес са факт, като тези за над два милиона български емигранти и огромна бедност. От години медиите в България се редуват да търсят отговори на въпроси около

планът Ран-Ът, но така и до днес оригиналният текст на програмата не се появи.

Посещения и откровенни разговори се редуват по цялата Планета, като че ли за да запазят животът на хората в един “наивен и разсейващ мехур”. “И те се справят много добре: Не ви се казва това, което трябва да знаете,” а само ви се припомня.

Но все още има някой, който търси “това, което трябва да знаете”.

Run Ut BNT Apr 2014Петък, 4 април, рано сутрин журналистката Ася Методиева се срещна с Ричард Ран и потърси отговорите, които вълнуват много българи в предаването “Денят започва”, а по-късно интервюто се излъчи в “Панорама” в Прайм-тайм на БНТ. “И няма причина България да не бъде страна с висок стандарт на живот и да бъде успешна като много други европейски държави. Спомням си преди 25 години казвах, че България трябва да се опита да бъде Швейцария на Балканите. … Какво ще правите, ако доставките на руски газ бъдат спрени? Ако конфликтът между Русия и Украйна се задълбочи? Не е във вашия контрол. И така не сте господари на съдбата си. … А може просто да продължим да си измисляме приказки за злото. За западни призраци и вещици от изток. И пак така – да оставим политиците да ни ги разказват и да ни приспиват с тях,” пожела на днешното поколение 25 години по-късно Ричард Ран пред БНТ. Преди 2 години същата журналистка Ася Методиева разговаря с Ричард Ран, “защото за нея като млад човек е любопитна мистерията около плана „Ран-Ът”, която витае в интернет”. (Ран – Ът – преходът по план)

Пак през 2012 г., и пак в “Панорама” Ричард Ран бе гост. (Ричард Ран за прехода и за плана Ран-Ът)

Ще припомним, че на “датата на демокрацията” 10 ноември 2012 г. Ричард Ран се появи и пред Нова ТВ в предаването „Карбовски: Директно”. „Част от сделката, която направихме с Луканов бе, че ще се постараем, но трябва да е на обща основа. Не трябва да го правим само за неговото правителство, а да го правим за хората в България. Имахме два паралелни екипа — американо-европейски отбор – екипа, който аз оглавих и имаше български екип”, обясни тогава Ран. (Конспирация ли е планът Ран-Ът?).

Събота, 5 април, 4 след обяд, 1/4 век по-късно, Американските автори на Планът “Ран-Ът”, макро-икономическа разработка за прехода на България към пазарна икономика, застанаха пред камерите на друга национална медия, за да отговорят на още въпроси, включително дали са били някога агенти на ЦРУ, пред журналиста Светослав Иванов в предаването „120 минути” на бТВ.

Нека припомним накратко Що е то това Национална стратегия „Ран-Ът“, а по-долу може да видите и видео с подробни коментари. Планът е една макро-икономическа разработка създадена от американските икономисти по поръчка на българското правителство на Андрей Луканов (Българска Комунистическа Партия-БКП—Българска Социалистическа Партия-БСП). “Ран-Ът” е кръстен на името на създателите си Ричард Ран, тогава гл. икономист на Националната търговска камара на САЩ, и Роналд Ът е предаден на България през септември 1990-та под формата на 600-странична библия за икономическото развитие на страната. През същата година планът е представен и гласуван от родните депутати, предимно настоящи и бивши членове на БКП в Народното събрание (НС). Той предвижда валутна реформа, приватизация и освобождаване на цените. През годините се появяват различни коментари и теории, като според някои от тях в „Ран-Ът“ е заложено стопяването чрез бедност и емиграция на населението на България до 5 млн. души. Което реално се случва до момента и прогнозите потвърждават цифрите. Говори се също, че съществува и втора, скрита от българите, версия на „Ран-Ът“ с упътване към избрани личности, бизнесмени и политици.

Възниква въпросът, дали Ран и Ът не са продължители на “недовършената работа”, започната от друг съветник – Збигнев Бжежински, на друг американски президент Джими Картър? /вижте по-долу/

Нека добавим, че през изминалите близо 25 години планът на Ричърд Ран и Роналд Ът е сочен от много политици като “извор на злото” и причина за икономическите неблагополучия на българите. Съществува и конспиративна теория, според която публикуваният вариант е за заблуда на обществото, а до истинския план Ран-Ът е имала достъп само строго определена бройка хора, или т.нар. “икономическа и политическа олигархия”, забогатяла от българския преход, или най-простичко казано “новоизлюпените милионери”. Чуйте за тях по-долу във видеото.

Ran Ut

През 1990 г. д-р Ричард Ран е вицепрезидент и гл. икономист на Търговската камара на САЩ – най-голямата бизнес федерация в света, и изпълнителен вицепрезидент и член на Съвета на Фондацията на националната камара. В момента Ричард е ст.н.с. в Института Катон и председател на Института за глобален икономически растеж. През 1990 г. Роналд Ът е вицепрезидент на Фондацията на националната камара и работи в тясно сътрудничество с Ричард Ран за планирането, финансирането и изпълнението на проект за българския преход.

„Ние предоставихме първоначалния си план през октомври 1990 г. Но по-голямата част от мерките, които препоръчвахме, никога не бяха приложени, а това, което все пак беше приложено, закъсня. Нека ви дам един прост пример. През 1990 г. аз предложих валутен борд в България, за да се стабилизират цените, защото инфлацията беше много висока. Но нашият съвет беше игнориран. Така през 1991 г., през зимата, аз доведох доктор Спринкъл (Beryl Wayne Sprinkel, 1923-2009), който беше най-главният президентски съветник на Рейгън, сър Алън Уолтърс (Alan Walters, 1926-2009), който беше старши съветник на Маргарет Тачър, и известния икономист Стив Ханке (Steve Hanke, Бел.ред. През февруари 2014 г. Ханке посъветва Украйна да въведе Валутен борд, като в България, съветник е в Аржентина, Югославия, Албания, Латвия, Босна и Херцеговина, Индонезия, Черна гора, Еквадор). Ние четиримата имахме срещи с различни членове на правителството по това време, с депутати и представители на вашата централна банка. Обяснявахме им защо се нуждаете от валутен борд, за да стабилизирате ситуацията. Но и този съвет беше игнориран. Какво се случи? Появи се хиперинфлацията, която ние предсказахме“, разказа Ричард Ран в интервюто си за бТВ.

Според него масовото обедняване не се дължи на плана, а е резултат от неговото неприлагане.

„Когато ние пристигнахме тук, вие вече се намирахте в икономически колапс. Спомням си дългите опашки за хляб, за мляко и стоки от първа необходимост. Имаше режим на тока, телефонните връзки бяха затруднени, липсваха горива, инфраструктурата беше разсипана. Вие се намирахте в състояние на колапс. Нямам против да бъда обвиняван за нещата, които съм правил, но чуйте – инфлацията вече се покачваше, валутата ви се обезценяваше. Беше страшна бъркотия”, спомня си Ран.

Роналд Ът е бил личният съветник на президента Рейгън по въпросите на приватизацията.

Използвах експертните си познания по целия свят. Първото място, на което отидохме през 1989 г., беше Естония. Дадохме им същия план, който предложихме и на България. Но разликата е, че естонците го приложиха много бързо и сега те са сред най-богатите държави от бившия източен блок“, коментира доктор Ът.

По думите му отговорният за провала не е един човек или няколко души, а в цялата политическа клика.

„Основният проблем беше в токсичната политическа среда през 90-те в България. Различните политически сили така и не се обединиха около компромис или цел.”  (Бел.ред. Което се случва и до днешен 1/4 век по-късно)

“Те изхабиха много повече усилия в битки, отколкото в приоритети. Така приватизацията, която като план беше развита, се превърна бързо в нещо порочно, което започваше по различен начин с всяко следващо правителство. Така се родиха многото фалстарти, с които приватизацията се появяваше и изчезваше преди нещата да станат сериозни в края на 90-те. И все още вие имате толкова много какво да направите в тази посока. Все още имате неефективни държавни предприятия, които трябва да се спасят чрез конкуренцията на частния сектор”, уверен е Мистър Ът.

На въпрос кои от българските политици са ги послушали и кои – не, Ричард Ран казва, че в работата си с Ът не се интересували от мотивацията на българските политици”. (Бел.ред. А от кого се интересуваха, или бяха уверени, че управляващите ще правят, или не, това, което трябва)

 

Ричард Ран, Джеймс Милър III, министър-председателят Андрей Луканов, Марк Блумфийлд, Роналд Ът. Фото: личен архив на Ран, предоставена на сайта на проекта ПРЕХОДЪТ, КОЙТО НЕ СТАНА ТАКА, КАКТО БЕ ЗАМИСЛЕН с автори Красимир Лаков, журналист и икономист, доктор на икономическите науки и Тимъти Хайд, който произлиза от Средния Запад, но от много години живее във Вашингтон, kато фотограф е най-известен с отразяването на природни бедствия в различни точки по света.

Ричард Ран, Джеймс Милър III, министър-председателят Андрей Луканов, Марк Блумфийлд, Роналд Ът. През 1990 г. Марк Блумфийлд е председател на Американския съвет за капиталово формиране – непартийна, подкрепяна от бизнеса, неправителствена организация, която поддържа и ангажира икономическо образование и изследвания върху политики за икономически растеж. Заема тази длъжност и до днес. Джеймс Милър III е бивш американски държавен служител и икономист, който е служил като председател на Федералната комисия за търговия между 1981 г. и 1985 г. и като Директор по Бюджета в администрацията на президента Роналд Рейгън между 1985 и 1988 г.  и в администрацията на Вице-президента и бъдещ президент Джордж Х. У. Буш   Фото: личен архив на Ран, предоставен на сайта на проекта ПРЕХОДЪТ, КОЙТО НЕ СТАНА ТАКА,
КАКТО БЕ ЗАМИСЛЕН с автори Красимир Лаков, журналист и икономист, доктор на икономическите науки и Тимъти Хайд, който произлиза от Средния Запад, но от много години живее във Вашингтон, kато фотограф е най-известен с отразяването на природни бедствия в различни точки по света.

„Ние се стремяхме да се държим на дистанция от политиката, защото ние сме икономисти. Но ще ви дам един пример. Когато за първи път се срещнах с Луканов, за да му връча първоначалния план през 1990 г., той го взе и го прочете за няколко дни. Бях поканен в неговия кабинет, където да седнем и обсъдим мерките, които предлагаме. Той ми каза:”Ричард, може да направим някои от тези неща, но не всички”. Тогава аз му казах: “Вижте, икономическата политика е като приготвянето на торта. Трябва да сложите правилните съставки, в правилните количества в точното време. Ако не следвате тази последователност, няма да получите нещо, което да е вкусно”. Точно тук е проблемът. Когато нещата се правят на парче, в объркан ред, не се получава”, казва Ричард Ран.Той признава, че подценил корупционния потенциал в страната. (Бел.ред. При представянето на проекта в пленарната зала, Андрей Луканов заявява: “Програмата съдържа рационални елементи и от двете платформи – на БСП и СДС, както и съгласуваните между двете основни политически сили идеи в периода преди и след изборите”. И сини, и червени са работели заедно с екипа на националната камара на САЩ.)

Жельо Желев стиска ръката на Ричард Ран.

Жельо Желев стиска ръката на Ричард Ран.

„Ние дойдохме от САЩ, където корупцията е по-малка. Бяхме шокирани от ширещата се корупция в съдилищата. По време на приватизацията имаше процеси за отделни предприятия, преминали в частни ръце. И изведнъж, всичко става законно, защото някои има връзки със съда или си плаща. Така нещата нямаше как да се случат в България”, подчертава Ран.

Двамата икономисти категорично отричат да са съветвали да се продават български предприятия и заводи по 1 лев, както и да се приватизира за жълти стотинки. „Едно от предложенията беше да осигурим на гражданите приватизационни бонове или нисколихвени заеми, с които да купуват акции. Ако това беше направено като хората, собствеността до голяма степен щеше да остане в ръцете на хората, каквато е практиката с много корпорации в САЩ. Всичко това беше игнорирано, въпреки подробния приватизационен план, дори и след голямата криза след 1997 г. Да, много неща бяха приватизирани, но най-големите сделки бяха подписани след тайни, задкулисни договорки и преговори с богати и потайни хора и хоп – ето ви съмнения. Никой не разбра кое колко струва и кой колко е платил, Дори не разбрахме кой всъщност изкупи българските предприятия“, обобщи Ът.

През 2014 г. има политици в България, които продължават да говорят и да виждат демон в плана „Ран-Ът”. Един от тях е лидерът на националистическата политическа партия „Атака” Волен Сидеров (вижте видео “Програмата Сидеров срещу Програмата Ран-Ът”).

„Много бих искал да дебатирам с него във вашето шоу! Искам да се срещна с политици, които твърдят, че ние сме отговорни за мизерията. Искам да ги срещна и да организирате дебат лице в лице с нас. Ние сме готови. Аз си мисля, че те не биха приели подобна покана. Но ако все пак приемат, ще долетя отново в България и във вашето студио съм готов да се срещна с тях очи в очи. Но искам българите да гледат. И сами да преценят кой е прав”, отсече Ричард Ран.

„Нашият план беше много подобен на програми, които бяха приложени успешно в много различни точки на света. Това, което препоръчахме тук, беше много близо до това, което препоръчахме в Естония”, допълни той.

Ран увери, че няма тайна част на техния план.

„Причината толкова българи да напуснат родината си в началото на промените е, защото първите 7 години от прехода бяха години на пропилените възможности. Много умни и млади българи отидоха в САЩ. Първо им казвах: „Трябва да се върнете и да помогнете на страната си”. Но след като наблюдавах продължаващата корупция и хаос тук, спрях да им говоря подобни неща”, сподели икономистът. Но не спомена нито едно конкретно име на наши сънародници в САЩ, с които е разговарял преди 15-20 години, и по този начин думите му някак си “увиснаха” някъде “над океана”. Така д-р Рън не успя да прехвърли отговорността за случващото се в България цял 1/4 век, на някой, който изобщо не е участвал в каквито и да е “планове”. Журналистът на бТВ също не запита за конкретни имена на наши сънародници “зад океана”, с които Мистър Рън да е разговарял, и дори канил да се върнат в Родината си, и които работят и плащат данъци в неговата държава. 

Въпросът дали са агенти на ЦРУ развесели и двамата американски експерти, и Ран, и Ът. Освен това отбелязаха, че истинските шпиони не носят превръзки на очите, като визира своята. Съществува конспирация – двама души от администрацията на Рейгън се запознават с български комунист (Луканов) и той им поръчва да направят такъв план.

„Като млад човек, аз се борех срещу комунизма, защото това беше една система на злото. Хората бяха лишавани от индивидуални права като свобода на словото, право на събиране, нямаха свободни медии, не можеха да пътуват. Вие не може да ме убедите, че това е добра система. Ако моята борба срещу този режим вие наричате “конспирация”, аз ще продължа моята битка с комунизма и останалите тоталитарни системи докато съм жив”, зарече се Ран.

„Живеехте в токсична политическа среда, в която хора с различни виждания не бяха в състояние да се обединят по важните въпроси и да постигнат компромиси за доброто на страната. Те мислят повече за себе си, идеологията и партията си. Те предпочитат да не правят нищо, отколкото да се съгласяват с противниците си. Това е тъжната истина за първото десетилетие на вашия преход, на вашата свобода. В тази ситуация не може да създадеш политически лидери, а просто един неясен политически път, един вакуум във властта. В този вакуум път могат да намерят само други сили, които търсят достъп до пари, влияние”, допълни Ът.

На въпрос дали съжаляват, че преди 25 г. са се съгласили да направят този доклад, заради който четвърт век са обвинявани, че са съсипали България, Ран и Ът отговориха с „НЕ”.

Възниква и друг въпрос, дали Ричард Ран не е продължител на “недовършената работа”, започната от друг съветник – Збигнев Бжежински, на друг американски президент Джими Картър? Като по-късен етап, част от Новият Световен Ред. Ще припомним, че в началото на 80-те години на вече отминалия ХХ век, един от най-видните стратези на американската политика – Збигнев Бжежински, поставя началото на откритата война срещу Православния свят: “След комунизма, най-големият враг на западната демокрация е Православието”. Така, с едно изречение, полякът – католик обяви всички православни християни за врагове на демокрацията, поясняват от в-к “Монитор” на 10 Март 2001. До ден днешен г-н Бжежински нито е опровергал, нито се е извинил за безбожната си и дискриминационна политическа стратегия, която внушава абсурдната идея за тъждественост между комунизъм и Православие. Няколко години след обявяването на стратегически враг започва и подготовката за борбата с него. Колелото се задвижва през 1989 г. – с т.нар. “нежни революции” в Източна Европа. В голяма част от хората в комунистическите страни, особено сред младежта, се изгражда максимата, че това, което идва от Запад е най-доброто, най-правилното, най-красивото. Вече са на лице условията, така необходими за поредната атака срещу православния свят, който, благодарение на наложения му атеистичен режим, е достатъчно изтерзан, омаломощен, и безразличен.

“The Transition That Never Happened” is a documentary on the beginning of Bulgaria’s transition from socialism to democracy and meet some of the people involved in the preparation of the Ran-Utt Report

Имената на българските икономисти, участвали в Проекта „Ран – Ът“, ръководени от Проф. Иван Ангелов Член-кор. на БАН, икономически съветник на правителството, и участват още 29 български икономисти, сред които професорите:

 както и икономистите:

Голяма част от тези икономисти са били членове на Българската Комунистическа Партия (БКП), а много от тях впоследствие заемат министерски кресла в различни правителства. Същите и подобни на тях “експерти” от “прехода” са постоянно до властта на пост, независимо кой е на власт. 

Фондацията на Джордж Сорос “Отворено общество” стъпва в България веднага след промените през 1989 г. по покана на първото правителство на Андрей Луканов. Тя финансира Български хелзинкски комитет (БХК). БХК също е финансирана от Фондация ОукФондация Лион ЛивайФонд Джърман МаршалАмериканската агенция за международно развитие USAID, Демократична комисия към посолството на САЩ-СофияУестминстърската фондация за демокрация и др. (Още: СИЛНИ БЪЛГАРИ: Юли 2013)

Видеото, което предизвика любопитната мистерия около плана „Ран-Ът”, която витаеше в интернет и роди поредицата от интервюта в медиите в България: Как САЩ разруши България (планът РАН-ЪТ)

България – най-бедната, най-евтината, най-нещастна страна в Европейския Съюз – всеки 5ти българин е беден, “станали сме мързеливи – хората нямат представа как се прави революция” – “Коя е тази ужасна епоха, в която идиоти водят слепците?” – Уйлям Шекспир. Всеки Един Българин Трябва Да Изгледа Това Видео !!

Има ли връзка Световният ред? Може би? Ние търсихме отговори – ако имате време четете:

10 начина за манипулиране и къде сме ние самите

ДЕГЕНЕРАТИТЕ И ТЯХНАТА СЕКТА

След Америка

“Последното нещо, което хората “зад завесата” искат е съзнателно и информирано общество, което е способно да критикува” Новия световен ред е тук! Централизирана Световна икономика! Световно правителство! Във всеки паспорт да се вгради микро чип, което е факт. Във всеки човек да вгради модулен индентификационен чип в тялото си. (американски филм с български субтитри)

Новият световен ред – Голямата борба, Световните войни, те са за ТЕБ – не за пари и власт!

1 comment for “Планът Ран-Ът – отново в България – 1/4 век по-късно (+видео)