ОСКАРИ – Робството и Космоса победиха Холивуд: всичко от мястото на събитието

 

Наградите са известни като „Оскари“ от името на наградата статуетка. Тя представлява фигура на изправен рицар, подпрян на меч. Не е съвсем ясно как наградата получава това име. Наградата на филмовата академия на САЩ (съкращавана като „Награда на Академията“), известна още като Оскар, е най-значимата филмова награда в САЩ и в Света. Тя се дава всяка година от Академията на филмовите изкуства и науки — професионална почетна организация, в която има близо 6000 гласуващи лица. Актьорите-членове имат най-голям дял в гласуването.

Наградите са известни като „Оскари“ от името на наградата статуетка. Тя представлява фигура на изправен рицар, подпрян на меч. Не е съвсем ясно как наградата получава това име. Наградата на филмовата академия на САЩ (съкращавана като „Награда на Академията“), известна още като Оскар, е най-значимата филмова награда в САЩ и в Света. Тя се дава всяка година от Академията на филмовите изкуства и науки — професионална почетна организация, в която има близо 6000 гласуващи лица. Актьорите-членове имат най-голям дял в гласуването.

(СНИМКИ, ВИДЕО + ТРЕЙЛЪРИ)

“12 години в робство” взе “наградата на наградите” за най-добър филм, като за 1ви път в 86-годишната история на Оскарите режисьорът е от афроамерикански произход

Космическият трилър “Гравитация” взе 7 статуетки, като за 1ви път латиноамериканец стана носител на най-престижното отличие в киното за “най-добър режисьор”

OSCARS 2014 EVGENI VESELINOV2 март 2014 г. Американската филмова академия връчи наградите си “Оскар”, най-престижните отличия в киното, за 86-и път, на тържествена церемония в театър “Долби” в Лос Анджелис.

“12 години в робство” взе “наградата на наградите” за “най-добър филм”, като за 1ви път в 86-годишната история на Оскарите режисьорът е от афроамерикански произход. “Посвещавам този филм на всички жертви на робството и онези 21 млн. души, които все още страдат от него”, каза малко след победата развълнуваният създател на продукцията Стив Маккуин.

Противно на всякакви очаквания лентата на Мартин Скорсезе “Вълкът от Уолстрийт” остана без нито една награда.

Космическият трилър “Гравитация” взе 7 – най-много статуетки, като заглавието не слизаше от подиума в 1та част на 86-тото издание на наградите на Филмовата Академия на САЩ. Филмът на Алфонсо Куарон с участието на Сандра Бълок взе наградите за операторско майсторство, саундтрак, филмов монтаж, визуални ефекти, звук, звуков монтаж, и най-добър режисьор.

“12 години в робство” почти напълно задоволи високите очаквания към него, след като обра снощи наградите Spirit Awards, като спечели в цели 5 от основните категории, както и триумфира с голямата наградата на кинофестивала в Торонто миналата есен. В навечерието на наградите на Академията ОСКАР, на церемонията в Санта Моника филмът за робството бе силно аплодиран като ясен фаворит. Още повече, че наградите Spirit се определят – повече от всякога – като генерална репетиция за награди Оскар.

Но да не забравяме, че нито едно от другите Топ-заглавия “Gravity” и “American Hustle”не бе допуснато снощи за наградите Spirit Awards, в които участват само филми, създадени с бюджет по-малък от $ 20 милиона долара.

Робската драма екранизира мемоарите на чернокожия Стив Маккуин, освен че Джон Ридли със своя “Оскар” за адаптиран сценарий се превръна в едва 2ия афроамериканец с победа в тази категория. 3-тата статуетка на “12 години в робство” също е уникална: дебютантката в игралното кино Лупита Ньонго за най-добра женска поддържаща роля в конкуренция със звезди, като “Хубавата жена” Джулия Робъртс и Дженифър Лорънс, която е най-младата актриса, получавала 3 номинации за Оскар.

Кейт Бланшет защити “Златния глобус” за “Син жасмин” на Уди Алън с “Оскар”. Актрисата благодари на режисьора за възможността да играе в драмата.

“Замразеното кралство” спечели в категорията за “най-добър анимационен филм”, а италианският “Великата красота” грабна наградата за най-добър чуждестранен филм.

Матю Макконъхи получи за 1ви път “Оскар” в кариерата си за главна мъжка роля в “Клубът на купувачите от Далас”, след като стана ясно, че това е и първа номинация за него.

ОЩЕ ОТ МЯСТОТО НА СЪБИТИЕТО:

ОСКАРИ – Червеният килим: как се скъса минути преди Звездите, медиите (видео и фото)

ОСКАРИ – Ще отворят ли „парника“ – статуетки и зрители: от мястото на събитието (+видео)

ОСКАРИ – Кои звезди ще видим? (+ линкове за официални уебсайтове и автобиография)

ВИЖТЕ ВСИЧКО ЗА ВСИЧКИ: Кликвайте върху английските заглавия на филмите за да видите официалните трейлъри и на всяко име за автобиография и история

BEST PICTURE: 12 YEARS A SLAVE (Official Trailer HD)

ACTOR: Matthew McConaughey, Dallas Buyers Club (OFFICIAL TRAILER – Matthew McConaughey, Jennifer Garner Movie HD)

ACTRESS: Cate Blanchett, Blue Jasmine (Official Trailer HD) 

SUPPORTING ACTOR: Jared Leto, “Dallas Buyers Club”

SUPPORTING ACTRESS: Lupita Nyong’o, “12 Years a Slave”

DIRECTOR: Alfonso Cuarón, “Gravity” (Official Main Trailer HD)

ADAPTED SCREENPLAY: John Ridley, “12 Years a Slave”

ORIGINAL SCREENPLAY: Spike Jonze, “Her” (Official Trailer HD)

DOCUMENTARY FEATURE: “Twenty Feet From Stardom” (Official Trailer – Music Documentary) 

FOREIGN-LANGUAGE FILM: The Great Beauty, Italy (Official Trailer HD)

ANIMATED FEATURE FILM: “Frozen (Disney’s Official Trailer)

CINEMATOGRAPHY: Emmanuel Lubezki, “Gravity”

COSTUME DESIGN: Catherine Martin, “The Great Gatsby (Official Trailer HD)

FILM EDITING: “Gravity,” Alfonso Cuarón and Mark Sanger

MAKEUP AND HAIRSTYLING: “Dallas Buyers Club,” Adruitha Lee and Robin Mathews

ORIGINAL SONG: “Let It Go” from “Frozen,” music and lyrics by Kristen Anderson-Lopez and Robert Lopez

ORIGINAL SCORE: “Gravity,” Steven Price

PRODUCTION DESIGN: “The Great Gatsby,” Catherine Martin (production design) and Beverley Dunn (set decoration)

SOUND EDITING: “Gravity,” Glenn Freemantle

SOUND MIXING: “Gravity,” Skip Lievsay, Niv Adiri, Christopher Benstead and Chris Munro

VISUAL EFFECTS: “Gravity,” Tim Webber, Chris Lawrence, David Shirk and Neil Corbould

ANIMATED SHORT FILM: “Mr Hublot” (Official Teaser HD)

DOCUMENTARY SHORT FILM: “The Lady In Number 6: Music Saved My Life” (Official Trailer)

LIVE-ACTION SHORT FILM: “Helium” (Official Trailer)

ПЪЛЕН СПИСЪК НА НОСИТЕЛИТЕ НА ОСКАР ЗА 2013 г.

Най-добър филм Най-добър режисьор
Най-добра мъжка роля Най-добра женска роля
Най-добра поддържаща мъжка роля Най-добра поддържаща женска роля
Най-добра анимация Най-добра оригинална песен
Най-добър оригинален сценарий Най-добър адаптиран сценарий

 

1 comment for “ОСКАРИ – Робството и Космоса победиха Холивуд: всичко от мястото на събитието