Пиронкова и България все още липсват след най-големият успех, на уебсайта на WTA (Женската Тенис Асоциация)

Скриийн шот на страницата на играчите и държавите от Женската Тенис Асоциация (WTA): http://www.wtatennis.com/players . На страницата явно се вижда липсата на Пиронкова и България. Вижте по-долу още снимки с подробности. Снимката е направена към 12:30 РТ, 9 януари 2014 г.. Фото: Евгени Веселинов

Скриийн шот на страницата на играчите и държавите от Женската Тенис Асоциация (WTA): http://www.wtatennis.com/players . На страницата явно се вижда все още липсата на Пиронкова и България. Вижте по-долу още снимки с подробности. Снимката е направена към 12:30 РТ, 9 януари 2014 г.. Фото: Евгени Веселинов

Звездата на българския тенис 26-годишната Цветана Пиронкова постигна най-големият си успех в кариерата – отива на финал

Как директно да гледаме Пиронкова днес?

9 януари 2014 г. Имената на българската тенисистка Цветана Пиронкова и България все още липсват на уебсайта на Женската тенис асоциация (WTA Tennis). Това се случва в момент, когато Пиронкова спечели труден полуфинал в Австралия и след най-големият си успех в кариерата е на път да спечели и финала в турнира от най-престижната серия при жените в световния тенис.

Въпреки новините и видео материалите на 1-ва страница на сайта за успеха на Пиронкова, то на страницата на играчите (Playersлипсва нейното име, както и България не може да бъде избрана в падащото меню за избор на държавите от Женската Тенис Асоциация (WTA). Причините ще открием по-долу.

Звездата на българския тенис 26-годишната Цветана Пиронкова постигна най-големият си успех в кариерата, като успя да се класира за първи път на финал на най-престижната надпревара при дамите на Женската тенис асоциация (WTA Tennis) на турнира в Сидни, Австралия. Това се случи след още един първи успех на Цвети, тя победи за първи път след три загуби своя стара съперничка, не коя да е, а именно заемащата 101 места над нея в света, чехкинята Петра Квитова (№6) (Kvitova, Petra (CZE)), и то без загубен сет: 2:0.

В първия гейм Квитова поведе с 1:0, но във 2-ия след сервис на Пиронкова, нашето момиче поведе с 40:0.След това се стигна и до 2:2, но в петия гейм Пиронкова проби и поведе с 3:2. Последва нова размяна на геймове до 6:4 в полза на българката и победа в 1-ия сет.

Във 2-ия сет Цветана постигна цели 3 пробива в сервиса на чехкинята, докато Квитова съумя само веднъж и в крайна сметка Пиронкова е на първия си финал.

На финала на 10 януари нашата звезда на корта ще срещне №9 в света германката Анжелик(Кербер (Kerber, Angelique (GER)), която спечели другия 1/2-финал срещу американката Мадисън Кейс (Keys, Madison (USA))Шансовете на Пиронкова срещу 9-тата в Световната класация са големи, тъй като Цвети вече я е побеждавала през 2012 г. в Доха с 6:4, 6:1. Мачът на Пиронкова може да се гледа по тенис каналите от 7:30 РМ местно време на 10 януари (10:30 АМ българско време, по F+ TV), което е

12:30 АМ (полунощ) на 9 януари (днес четвъртък) в Калифорния. (Пълен списък: Tennis Australia TV Jan 2014)

Онлайн мачът на Цвети директно ще бъде предаван и може да се гледа за $9.99 на: Official live tennis streaming video from the ATP & WTA | Tennis TV.

Ракета №1 при жените в България вече си осигури цели 330 точки за световната ранглиста, където е под №107, но на 13 януари като ще се завърне в топ 70. Може би сегашната позиция 107, която е под “ТОП 100” е причината името на Цветана Пиронкова и България да липсват от листа на сайта на Женската Тенис Асоциация, което дава още по-голяма тежест на нейната победа днес.

Вижте пътя на Цвети и историята на целия турнир в Австралия тук:Tennis Australia APIA Women Singles Draw Jan 2014    

ВИДЕО ОТ МАЧА НА ЦВЕТИ И КАКВО КАЗА ПИРОНКОВА (+ другият полуфинал с противничката за финала: “За първи път съм на финал на турнир на УТА – чувството е страхотно. Чаках този момент от доста дълго време”:

+++

Цветана Пиронкова

Цветана Пиронкова

Цветана Кирилова Пиронкова е родена на 13 септември 1987 г. в Пловдив в спортно семейство. Баща й Кирил Енчев е републикански шампион по кану, майка й Радосвета Чинкова е шампионка по плуване, а сестра й Елисавета Пиронкова също играе тенис. Брат Енчо е неин спаринг партньор и я придружава на повечето турнири в които участва. Тренира тенис от 4 годишна възраст и личен треньор е нейният баща Кирил Енчев. Внучка е на Енчо Пиронков известен български художник. 22-годишна тенисистката става най-младия почетен гражданин на Пловдив на 5 юли 2010г.

Скриийн шот на страницата на играчите от Женската Тенис Асоциация (WTA): http://www.wtatennis.com/players . На страницата явно се вижда липсата на Пиронкова и България, както и нейната снимка в редицата на играчите в менюто. Снимката е направена към 12:30 РТ, 9 януари 2014 г.. Фото: Евгени Веселинов

Скриийн шот на страницата на играчите от Женската Тенис Асоциация (WTA): http://www.wtatennis.com/players . На страницата явно се вижда все още липсата на Пиронкова и България, както и нейната снимка в редицата на играчите в менюто. Снимката е направена към 12:30 РТ, 9 януари 2014 г.. Фото: Евгени Веселинов

2005 идва големия пробив за Пиронкова – влиза в топ 100 на света. 2006 идва нейният най-голям успех — победата над Винъс Уилямс (Williams, Venus (USA)още в първия кръг на Откритото първенство по тенис на Австралия (Australian Open). 2007 през септември постига най-големия връх в кариерата си, като печели турнира в Бордо, Франция. 2008 и 2009 играе на добро ниво, но във всички турнири на които участва няма особен късмет. 2010 На Уимбълдън на ¼-тфинала Цветана Пиронкова се изправя срещу петкратната шампионка на турнира и втора в световната ранглиста Винъс Уилямс и успява да извоюва победа с 6-2, 6-3. С този успех

става първата българска тенисистка достигнала до полуфинал на Уимбълдън.

Губи полуфинала в оспорван трисетов мач срещу Вера Звонарьова с резултат 6-3, 3-6, 2-6. 2011-та Цеци си върна на Звонарева. Пиронкова има редица победи над състезателки от топ 20 на света — Винъс Уилямс (Williams, Venus (USA)), Ана Иванович (Ivanovic, Ana (SRB)), Виктория Азаренка (Azarenka, Victoria (BLR)), Петра Квитова   (Kvitova, Petra (CZE)), Анжелик Кербер (Kerber, Angelique (GER)), Ана-Лена Грьонефелд (Groenefeld, Anna-Lena (GER)), Вера Звонарьова, Елена Дементиева, Шахар Пеер, Натали Деши, Меган Шонеси, Анна Смашнова и др.

ПРИПОМНЯМЕ:

Пиронкова размаза Винъс Уилямс

Първата ракета на България скърши руската на Уимбълдън

Две наши на тенис турнира в Маями

Пиронкова разпъна Звонарьова насред Москва

ПУБЛИКАЦИИ В ЧУЖДИТЕ МЕДИИ:

Pironkova Reaches First WTA Final