България: политиците за 2013 – протестиращите “политик на годината” – протестите “събитие”

 

Езичето на камбаната - гласът на народа! Карикатура: Анатоли Станкулов

Езичето на камбаната – гласът на народа! Карикатура: Анатоли Станкулов

Избрано от това, което казаха в ефир предаването „Годината” на Дарик радио

Президента Росен Плевнелиев: “Правителството не си е върнало доверието на президента. Протестиращият човек е политик на 2013-а.”

Премиерът Пламен Орешарски: “Хората ще оценят резултатите, оставете ни нас. Аз уважавам протестите, когато са формулирани искания. Самото отрицание заради отрицанието буди недоумение! Има по-сериозни въпроси, които могат да бъдат зададени. През първите шест месеца на управлението кабинетът се справи много добре. Не е важно отделни играчи дали се справят по-добре или зле, важно е отборът да играе добре. Няма да отлича „голмайстора” на отбора, тъй като, за да се стигне до попадение, е важна играта „от вратаря до централния нападател”. Няма да посоча дали има министри, от които съм очаквал по-добра работа. Има ситуации, при които правителствата губят подкрепа, но това не означава, че всеки път трябва да се правят избори. Подкрепям временното замразяване на възрастта за пенсиониране. Страната ни формално отговаря на критериите за членство в Еврозоната, дори по-добре от голяма част от държавите – членки. За енергетиката ние сме категорично против изкуственото противопоставяне на двата потенциални възможни проекта „Белене” и „Козлодуй”. Дебатът „кой на кого помага за имигрантската вълна не е толкова лесен – много от бежанците предпочитат да се интегрират в северните общества.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев: “В тежката ситуация, в която България се намира, е голям късмет, че премиер е именно Пламен Орешарски. Протестите претърпяха промяна. Ако през юли той бе спонтанен, на този етап протестът е много повече организиран. Малко над 11 500 нелегални емигранти са задържани на границата за годината, като 8500 от тях искат закрила. Със сигурност 1/3 от тях нямат това право. Ако веднага не изградим система за интеграция на имигрантите, е възможно да се появят всички предпоставки за екстремизъм. Имиграционният поток е намален, като вече е под нивата от миналата година.” Това каза в интервю за предаването „Годината” на Дарик Радио Йовчев.Вътрешният министър Цветлин Йовчев: “В тежката ситуация, в която България се намира, е голям късмет, че премиер е именно Пламен Орешарски. Протестите претърпяха промяна. Ако през юли той бе спонтанен, на този етап протестът е много повече организиран. Малко над 11 500 нелегални емигранти са задържани на границата за годината, като 8500 от тях искат закрила. Със сигурност 1/3 от тях нямат това право. Ако веднага не изградим система за интеграция на имигрантите, е възможно да се появят всички предпоставки за екстремизъм. Имиграционният поток е намален, като вече е под нивата от миналата година.” Това каза в интервю за предаването „Годината” на Дарик Радио Йовчев.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: „Загубихме властта, защото не влизаме в безпринципни коалиции. Българите не са могли да предположат, че БСП и ДПС са една партия. Не съм мислил, че Волен Сидеров (Атака) може да утвърди правителство на ДПС. Вътрешният министър Цветлин Йовчев е „най-успешния в правителството на Орешарски, всъщност в сегашния кабинет няма други успешни министри. Не съжалявам, че подадох оставка.  Те (бел.ред  правителството на Орешарски) провалиха „Южен поток” – нещо, което беше изгодно за България, трябваше да се подпише, преди това да се направи компания и всичко останало. С „Южен поток” Европейската комисия буквално ни взе суверенитета. С „Южен поток”… Европейската комисия на европейски език, дипломатичен език, каза – махнете се от преговорите, защото вие не можете, вие сте независими. България е входът на „Южен поток”, другите нататък са подредени по веригата. Нашият министър Стойнев, дори не ми е удобно да го наричам министър, се яви като един обикновен пощальон, да занесе пълномощно, че България се отказва от преговорите, а ги поема Европейската комисия. Излъгаха за „Белене”, че ще го строят от първия ден, похарчихме 14 милиона за референдум, и излъгаха. Разкайвам се за 2013 г., че бях толкова доверчив.”

Лидерът на БСП Сергей Станишев: “Има твърде много игри, заблуди и лицемерие в това, което се случи през последната половин година. Наред със спонтанния граждански протест, който възникна в началото на управлението във връзка с назначаването на председател на ДАНС, с всеки изминал ден от протестите организираната, мотивираната му страна – политически, финансово, по всякакъв начин, започна да набира сила и днес преобладава. И зад всичко това стоят интересите на партия ГЕРБ, на Борисов и Цветанов, които се стремят на всяка цена да се завърнат на власт.”

Омбудсманът Константин Пенчев: “Протестиращите през годината поискаха смяна на модела на управление с повече справедливост и върховенство на закона. През 2013 г. се е формира гражданско общество, като и протестиращите, и т. нар. контрапротестиращи са поискали именно повече прозрачност и справедливост в управлението, но докато тези, които първо протестираха пред НДК, а след това пред президентството, са убедени, че правителството на Пламен Орешарски може да се справи, протестиращите от жълтите павета са били на обратното мнение. Един много голям проблем на българите, че те са експлоатирани от арендаторите, които са монополисти и правата на собствениците на земя не са защитени. До ден-днешен по този въпрос нищо не е направено. През тази година институциите не се научиха да водят диалог с гражданите. Целият морал на управление трябва да се реформира и да започнем да спазваме законите си”.

Бившият председател на ДСБ Иван Костов, отеглил се тази година от политиката: “Парламентарните избори не са дали резултат. Общественото доверие към институции като Народното събрание и Министерския съвет е на критично ниски нива и е изпреварено от недоверието. Това означава първо, политици, които се боят от ролята, която са поели; второ, администрация, която по никакъв начин не може да бъде дисциплинирана да взема решения и отговорност за тях. Отчайваща история. Далеч не са прости ходовете на политиците. Липсата на доверие в управлението извежда хората на улицата и затова протестите са неин символ.”

Лидерът на ДПС Лютви Местан: „Има много лесна оценка за изминалата година, че е годината на политическа криза, на протестите. Това на пръв поглед е вярно, но ние имаме една по-различна, по-оптимистична оценка за 2013-а година. Смятаме, че това е годината на болезнените усилия за нормализирането на политическия процес. Говорим за болезнените усилия и на гражданското общество да се излекува от много тежката политическа криза, която смятам, че е продукт на управлението на надявам се на последния месия в българската политика. През 2013 г. изтече политическото време на Бойко Борисов и колкото по-бързо го осъзнае, толкова по-скоро ще спре да се държи като пате в кълчища”.

Лидерът на „Атака” Волен Сидеров: “Протестите през 2013 година свидетелстват за това, че има доста пари, които се дават, за да се имитират протести, защото голяма част от тези протести бяха платени. Появиха се вече и професионални, платени протестиращи. Във февруарските протести имаше осъзнатост, а в летните протести нямаше осъзнатост. Имаше крясъци, викове, вувузели, думкане на тъпани и нездрав шум. Още от самото начало бе инспириран опит за държавен преврат. Разни шоу халтураджии, които се подиграваха с пластмасовата маса, с която колегите ме пазеха, защото аз можех да съм с разбита глава, можех и да не съм жив след тези вандалщини, продължават да се гаврят с опита да бъда убит тогава. Настъпихме много здрави интереси през тази година. Ние първи направихме и поставихме въпроса с ЕРП-тата, първи поставихме въпроса с дискриминацията, която Великобритания оказва срещу българи, което сега е горещ въпрос и идват на нашето със закъснение. Ние първи поставихме въпросите освен с енергията, енергетиката и ударихме зелената мафия. Това са притежателите на ВЕИ-та, които по договореност, осигурена от предишни правителства и най-вече на ГЕРБ, получаваха гигантски печалби за сметка на българския потребител”.

ЗА ФИНАЛ

“Единственото нещо, което работи добре в България, е организираната престъпност,” каза пред bTV журналистът от „24 часа“ и главен редактор на в. „168 часа“ Слави Ангелов.