България 2-ра в ЕС по изнесени пари от държавата за последните 10 години

 

“Куче Влачи – Диря Нема”. България е начело на държавите от ЕС в списъка за изнесени пари от държавата за последните 10 години (2002-2011). Освен “завидното” си място в Стара Европа. Балканската държава е 32-ра в целия свят и 5-та от бившите социалистически републики, за периода след идването на демокрацията. Карикатура: Анатоли Станкулов

Bulgaria: #2 European Union country for drained money from crime, corruption, and tax evasion (2002-2011)

Балканската държава е 32-ра в целия свят и 5-та от бившите социалистически републики, за периода по време на   демокрацията от 2002 насам

Вижте Пълните списъци за “Изнесени пари от държавите 2002-2011 и мястото на България и другите бивши Соц-републики (в милиони щатски долари, според размера на изнесеното)” и “Количеството на незаконния изтекъл капитал 2002-2011 г. (в милиони щатски долари, по азбучен ред)”

Редуват се държави от Африка, Арабския свят, бивши Соц и Латино представители, като начело в списъка, посочен не се отнася за “развиващите се страни”, е Китай, следван от Русия, Мексико, Малайзия и Индия

Континентът Африка е нетен кредитор за останалата част от света, показва изследването на базираната във Вашингтон Джи Еф Ай

В изследването е показана само една държава от Северна Америка – Мексико, докато САЩ и Канада не са в “черния списък”. Същото е положението и със страните от Европейския Съюз, като между “черните евро-овци” са попаднали само бившите соц-републики, между които България, Полша, Унгария и Румъния

 

Картата на света според корупционния индекс на

Картата на света според корупционния индекс на “Трансперенси Интернешънъл” включва доста държави от списъка на тези с изнесени финанси. Фото: Трансперенси Интернешънъл, карта за 2011 г., по-тъмните цветове означават по-голяма корупция.

11 декември 2013 г. България е втора от държавите от Европейския Съюз (ЕС) в списъка за изнесени пари от страната за последните 10 години (2002-2011), като е “отстъпила” само на Полша, която също е бивша Социалистическа. Освен “завидното” си място в Стара Европа, Балканската държава е 32-ра в целия свят и 5-та от бившите социалистически републики, за периода след идването на демокрацията. Това показва едно ново проучване , публикувано днес от авторитетната изследователска и правозащитна организация “Глобал Финеншъл Интегрити” (Джи Еф Ай), базирана във Вашингтон, изпратено днес до медиите.

Престъпността, корупцията и укриването на данъци са изцедили 946,7 милиарда долара от развиващия се свят през 2011 г., повече от 13.7% от 2010, като незаконните финансови изходящи потоци са в размер на 832,4 милиарда долара.

Докладът озаглавен “Незаконните финансови потоци от развиващите се страни : 2002-2011” е годишна актуализация през 2013 г. на размера на парите, изтичащи от развиващите се икономики, в резултат на престъпност, корупция и укриване на данъци  и това е първият от докладите на Дже Еф Ай, който включва данни и за 2011 г.

“В момент, когато световната икономика започнa да плюе в резултат на световната финансова криза, незаконният подземен свят процъфтява – източват се все повече и повече пари, и то всяка година от развиващите се страни,”, заяви Реймънд Бейкър, президент на организацията, която се намира в столицата на САЩ.

“Източени са близо един трилион долара по света от най-бедните през 2011 г., по време, когато както богатите, така и бедните нации се борят, за да стимулират икономическия растеж. Това изследване трябва да послужи като сигнал за събуждане на световни лидери. Времето да се действа е сега,” допълва шефът на Американската организация.

В изследването е показана само една държава от Северна Америка – Мексико, която заема 3-то място “черния списък”, докато САЩ и Канада не са включени в изследването. Същото е положението и със страните от Европейския Съюз, като между “черните евро-овци” са попаднали само бившите соц-републики, между които България, Полша, Унгария и Румъния. В “стадото” попадат и всички бивши републики на СССР. В списъка, посочен че се отнася за “развиващите се страни”, са включени и три от Великите сили днес: Китай, Русия и Индия, които освен че са три от осемтте световни Ядрени държави, имат и решаващ глас в ООН. Трябва да се отбележи, че Китай е най-големият кредитор на САЩ (National debt of the United States), и е предоставил територия за производство на множество Щатски и световни компании (Some American Corporations in China). По данни на авторитетното американско издание “Уол Стрийт Джърнъл” чуждестранните инвестиции в Китай само от страните на ЕС плюс САЩ, за първите 10 месеца на 2013 г. са $9.4 млрд., което е 19% увеличение в сравнение една година по-рано. Явно притеснения няма относно опасността от износ на капитали, като Киатй остава най-апетитното място за инвестиции. 

В списъка на Джи Еф Ай се редуват държави от Африка, Арабския свят, бивши Соц и Латино представители. Начело в списъка, посочен че се отнася за “развиващите се страни”, е Китай, следван от Русия, Мексико, Малайзия и Индия.

Позицията на Китай, като най-големият източник на незаконно изтичане на капитали, с изходящи потоци в размер на 107,557 мил. (1,08 трилиона) щатски долара за последното десетилетие, бе темата на октомври 2012 г. в проучване, проведено от Джи Еф Ай на Кар Фрейтас. Това е една десета от общия поток и е подобен на сумата на задължението на САЩ към Китай, което е 1,2 трилиона долара по данни на Министерството на финансите. Остава въпросът как Китай успява да съществува с толкова големи заеми и в същото време с толкова незаконно изнесени капитали, особено след изнесените данни в доклада “Незаконните финансови потоци от развиващите се страни : 2002-2011”?

Като район по света, Субсахарска Африка е с най-големите потоци на незаконен капитал, взаимосвързан и като процент от БВП, показва съвместното проучване на Джи Еф Ай и Африканската банка за развитие от май 2013 г. Изследването установява, че реално в Световната икономика континента Африка е нетен кредитор за останалата част от света, след като се разгледат нетните документирани трансфери на капитал, като например внос, износ, преки чуждестранни инвестиции, чуждестранната помощ и др.

“Съкращаването на тези загуби трябва да бъде от първостепенно значение за политиците в Африка и на Запад , защото те пречат на икономическия растеж. Усилията на Африканския съюз и Икономическата комисия на ООН за Африка, които формират на високо равнище въпросите за незаконните финансови потоци от Африка, председателствана от бившия южноафрикански президент Табо Мбеки , са от жизненоважно значение,” казва д-р Кар цитиран от Джи Еф Ай.

946,7 милиарда долара изгубени през 2011 г. е 13.7%  нарастване самоза една година от 2010 и драматично увеличение от 2002 г., когато незаконни изходящи потоци възлизат “само” на 270.3 млрд. долара.

“Това е изключително тревожно колко бързо се увеличават незаконните потоци,” заяви д-р Кар, цитиран от Джи Еф Ай. “През последното десетилетие, незаконни изходящите потоци от развиващите се страни се увеличават с по 10.2% всяка година в реално изражение, което значително изпреварва ръста на БВП. Това подчертава неотложността , с която политиците трябва да са насочени незаконни финансови потоци,” допълва д-р Кар.

946,7 млрд. долара, които са изтекли незаконно от развиващите се страни през 2011 г. е сума около 10 пъти по-голяма от 93.8 милиарда щатски долара от нетната официална помощ за развитие, които са влязли в тези 150 развиващи се страни. Това означава, че за всеки един долар помощ за икономическо развитие, приблизително десет са загубени чрез незаконни изходящи потоци за периода посочен в изследването на американската организация.

“Незаконни финансови потоци, които имат значителни последици за развиващите се икономики “, обясни г-н ЛюБлан, съавтор на доклада. “За бедните страни това е един “кръвоизлив”, защото почти един трилион долара от тези пари-помощи за своите икономики през 2011 г. са могли да бъдат инвестирани в местни фирми, здравеопазване, образование или инфраструктура. Това е почти един трилион долара, които са могли да бъдат използвани, за да се помогне да се извадят хората от бедността и дори да се спаси човешки живот. Без конкретни действия в развиващия се свят загубите само ще растат,” допълва ЛюБлан, цитиран от Джи Еф Ай.

Д-р Кар и ЛюБлан конкретно проследяват в своето изследване, което е подпомогнато от Фондцията ФОРД и Финансовата Коалиция за Прозрачност, така също и количеството на незаконния капитал, изтичащ от 150 различни развиващи се страни в периода 10 – години от 2002 до 2011 г.

Вижте Пълните списъци:

Изнесени пари от държавите 2002-2011 и мястото на България и другите бивши Соц-републики (в милиони щатски долари, според размера на изнесеното):

Average Annual Illicit Financial Outflows 2002-2011 T2. Country Rankings

Количеството на незаконния изтекъл капитал 2002-2011 г. (в милиони щатски долари, по азбучен ред):

Top exporters of illegal capital 2002-2011 T4. IFF Non-norm

 

1 comment for “България 2-ра в ЕС по изнесени пари от държавата за последните 10 години