Наши на протест пред кабинета на британския премиер в Лондон за дискриминационното отношение към тях

 

9 декември 2013 г. Около 250 български и румънски граждани се събраха този следобед в Лондон пред кабинета на британския премиер Дейвид Камерън, за да изразят недоволството си от дискриминационното отношение към тях, което се насажда на Острова.

9 декември 2013 г. Около 250 български и румънски граждани и на ЕС се събраха в Лондон пред кабинета на британския премиер Дейвид Камерън, за да изразят недоволството си от дискриминационното отношение към тях, което се насажда на Острова.

Емил Русанов, издател на в-к „Будилник” и един от организаторите на протеста: „Дискриминационното отношение определено го има, защото най-малкото не можем да бъдем наричани имигранти, защото сме европейски граждани. С подкрепата на държавата България щеше да бъде малко по-добре”

Около 250 български и румънски граждани се събраха за да изразят недоволството си от отношението, което се насажда от политиците на Великобритания, заради политическите им апетити за предстоящите избори

Протест и в София – Божидар Томалевски “Другата България”: “От 120 хиляди българи на Острова по-малко от 1 % взимат социални помощи – те ли са най-големия проблем на английското правителство? Това може да се случи с всеки българин по света. Нашите дипломати гонят само мандат – нищо друго. Няма ли солидарност – няма нация”

Европа избира между луксозни катуни и бедни студенстки общежития

9 декември 2013 г. Около 250 български и румънски граждани се събраха този следобед пред кабинета на британския премиер Дейвид Камерън, за да изразят недоволството си от дискриминационното отношение към тях, което се насажда на Острова, съобщи Емил Русанов, издател на българския вестник Будилник там и един от организаторите на протеста.

 

Основното искане на българи и румънци е да имат равни права на Острова като европейски граждани.

Основното искане на българи и румънци е да имат равни права на Острова като европейски граждани.

Дойдоха по-малко хора, отколкото организаторите са очаквали, поради ранният час и работния ден. Основното искане на българи и румънци е да имат равни права на Острова като европейски граждани, уточни Русанов. „Дискриминационното отношение определено го има, защото най-малкото не можем да бъдем наричани имигранти, защото сме европейски граждани. Ние сме една много малка капка в морето, като 90% от хората, дошли тук, са хора, които са много работни и са дошли на Острова, за да изградят бъдещето си, което им е откраднато в България”.

„Ние ще се борим за нашите права, но с подкрепата на държавата щеше да бъде малко по-добре. Жалкото е, че докато румънски министър се обърна директно към Камерън с предупреждение да спре дискриминационната политика спрямо румънските граждани на Острова, това от българска страна не се случи. Надявам се нашите управляващи да си вземат бележка. Да не гледат на нас само като на основен инвеститор в българската икономика, защото ние внасяме около 1-2 млрд. всяка година в българската икономика,” допълни Русанов.

“Работим върху идеята за втори протест преди празниците, но допълнително ще обявим точната дата. Със сигурност ще бъде много по-голям от този,” каза издателят на българския вестник „Будилник”.

 

сгсгсгс

9 декември 2013 г. Български студенти опънаха постер против дескриминацията в Лондон. “26 колежа има в Лондон, спират им всичко на нашите и румънските студенти – карят ги да плащат всичко, и образование и издръжка. Правят им проверки със стара дата. В Лондон, в Англия, е трагедия и чиста дескриминация на нашите.”

“Официално сме връчили декларация на министъра на образованието за положението на нашите студенти.  Защото истината е, че тук британското правителство само гледа да ги прецака, въртят младите хора както си поискат, за да си запълнят някакви дупки в бюджетите,” каза Русанов.

“Дупка, която не е от българи и румънци, а само са решили да я запълнят с тях, защото не могат да оправят собствените си бакии. 26 колежа има в Лондон, спират им всичко на нашите и румънските студенти – карят ги да плащат всичко, и образование и издръжка. Правят им проверки със стара дата. В Лондон, в Англия, е трагедия и чиста дескриминация на нашите, доколкото знам в другите части на Великобритания още не ги закачат – явно там бюджетите им са добре и се справят без парите на “бедняците” от двете съседни държави. В цифри това означава задължения от 6-9 хиляди паунда на година за обучение, отделно парите за издръжка, които им се полагат,” разясни Емил Русанов.  

От Британското посолство в София опровергали информацията, като съобщиха, че заемите за заплащане на обучението (академичните такси) остават, а единствено заемите за допълнителните разходи за живеене – дневните на студентите (maintenance loans), били временно спрени, тъй като броят на молбите за тях е нараснал неочаквано много.

Още през януари тази година писахме, че Великобритания дескриминира българските студенти.

 

фсфс

9 декември 2013 г. Протестиращите българи в Лондон приеха декларация срещу плановете на британското правителство да затегне правилата за достъп до различни социални помощи и евентуално да ограничи правото на свободното придвижване в ЕС.

Русанов каза още, че се чувства лично засегнат, тъй като от 12 години живее във Великобритания, работи и плаща редовно всичките си данъци. “Нека стане ясно, че ние не се борим да скрием или да не плащаме данъци. От 12 години съм тук, никой не ми плаща сметките и данъците. Работя и редовно си плащам на общо основание, още преди България да стане член на Европейския Съюз. Аз лично, и всички останали, не протестираме срещу британците като народ, защото те винаги са били толерантни, винаги са ни разбирали и сме си работили заедно без никакви проблеми – напротив. Протестът е насочен срещу техните политици, които не могат да се оправят,” разясни Русанов.

Протестиращите приеха декларация срещу плановете на британското правителство да затегне правилата за достъп до различни социални помощи и евентуално да ограничи правото на свободното придвижване в ЕС. Недоволните нашенци и румънци смятат, че кампанията е предизвикана от страха на премиера Дейвид Камерън, че на предстоящите през май избори за европарламент партията му ще се представи лошо за сметка на националистическата Партия за независимост на Великобритания, оглавявана от Найджъл Фарадж.

 

Нови протести се готвят в Лондон.

Нови протести се готвят в Лондон.

Протестните действия на “страшните” българи и румънци, “носещи опасност за Велика Британия” ще продължат и занапред, като формата, в която ще се провеждат, предстои да се изяснява.

На фона на протестните действия на българи и румънци пак днес бе приет и първият правен инструмент на ЕС за приобщаване на ромите, съобщиха от пресслужбата на Европейската комисия. Вместо да се занимават с “мозъците” и надеждите на Европа, Евродепутатите се занимават с катунарите. Всички 28 страни членки на Европейския съюз се ангажираха да изпълнят набор от препоръки, предложени от Европейската комисия, за увеличаване на икономическата и социалната интеграция на ромските общности. Така да се каже, да направят по-луксозни катуните, а да сринат студентските общежития. Завидна английска и Евро логика, ли е това?

По време на протестта в Лондон роми не е имало, както от българска, така и от румънска страна, но студентите да.

Демонстрация срещу британското отношение към имигрантите имаше и в София, но значително по-скромен, показаха кадри на БНТ. Между 10 и 20 представители на партия “Другата България” се събраха пред сградата на Европейската комисия в Столицата в знак на протест срещу дискриминационното отношение към българи и румънци във Великобритания. От политическата формация внесоха декларация в английското посолството с искане правителството да промени политиката си към емигрантите, както и да санкционира ксенофобските изказвания на британски политици.

 

гггг

9 декември 2013 г. Представители на “Другата България” бяха на протеста в Лондон.

“Знаете ли колко са българите на острова – 120 хиляди. Е, те ли са най-големия проблем на английското правителство. Колко от тях взимат хаусинг, колко от тях взимат социални помощи? По-малко от 1 %,” каза председателят на “Другата България” Божидар Томалевски. „Какво ли ще се случи и как ли ще реагира британското правителство, ако ние поискаме същите санкции за англичаните, които си купиха къщи и живеят в България, 5 милиона англичани са в чужбина. На всичките големи компании в България зам. началниците са чужденци, например “Прайс Уотър Хаус”, ” добави политическият лидер. “Тях какво да ги правим, да ги спираме да работят,” каза Томалевски.

“Това може да се случи с всеки българин по света. Нашите дипломати гонят само мандат – нищо друго. Гонят си службичката, вместо да се грижат за хората. Няма изявление от министъра на външните работи, нито от дипломатите. Как да обясним това, освен “пазене на топлото местенце” по света и у нас. Няма ли солидарност – няма нация,” завърши Томалевски.

Резонен е и въпросът: Трябва ли да нарочваш цяла нация, заради издънките на няколко човека?

Британците измамници ли са, след като през септември т.г. двама британци бяха осъдени на по 11 години затвор за имотни измами с проекти в България и Кабо Верде? Според съда двамата братя са присвоили общо 2.5 млн. паунда.

Британците човекоядци ли са, след като пак през септември 40-годишен британски гражданин, който планирал да отвлича, убива и яде деца, беше осъден на 26 години и 8 месеца затвор в американския щат Масачузетс?

 Обратното броене започна: от 1 януари 2014 година българите и румънците ще могат да работят вече съвсем свободно в страните от Европейския Съюз, обаче само при условие, ако някоя от неговите членки не се отметне от собствените си решения, за да натрупа политически дивиденти в собствената си държава, да запълни собствените си дупки в бюджета и политиката, за да се докопа отново до властта.

Звучи познато нали?

Независимо къде – в България, в ЕС и по Света.

ПРИПОМНЯМЕ

Български студенти във Великобритания подкрепиха колегите си в България /видео/

Българин от САЩ дизайнер в “МакЛарен” с наш паспорт в Англия – ексклузивно интервю на LA AUTO SHOW /video/

Изпратиха убитият в Англия журналист и писател Георги Марков при мутрите

Съединението на 6 септември 1885 – малка България спечели от големите монархии

Американският и Английският Посланици Уважиха Гей-парада в София

България – бий круша за да слуша

10 Начина за Манипулиране и Къде Сме Ние Самите

МНЕНИЕ ОТ “ДРУГАТА” СТРАНА: Очерк на един англичанин за България : “Няма по-прост народ …

1 comment for “Наши на протест пред кабинета на британския премиер в Лондон за дискриминационното отношение към тях