Българин от САЩ дизайнер в “МакЛарен” с наш паспорт – ексклузивно интервю на LA AUTO SHOW /video/

 

21 ноември 2013 г. 2-годишен кацнал в Америка, 24 години борба, 11 години не виждал Родината си,  за да се завърне

ALEX ALEXIEV 21 ноември 2013 г. 9-годишен кацнал в Америка, 24 години борба, 11 години не виждал Родината си, за да се завърне “на бял кон” в Европа: Алекс Алексиев (ляво) разговаря с Евгени Веселинов в ексклузивно интервю за bulgarica.com. Foto: DON DIRKSING

Алекс Алексиев – един българо-американец с щатски паспорт ще отиде в Англия, като българин

21 ноември 2013 г. Александър Алексиев заминава за Европа след като само за две години, и като студент, покори офисите на няколко голями компании за автомобили в Америка – БМВ, Волво и Нисан в САЩ, Тойота в Япония, сега водещата световна фирма McLaren от Европа иска нашето моимче във Великобритания, чакат го и в Италия

26-годишният Алекс е главен дизайнер в момента в третата поредна голяма компания D3 (DDD – Dirksing Design Development) за електрически автомобили в Калифорния и прави в момента дизайна на новата кола, която ще излезе на пазара в САЩ. Собственик на компанията е Дон Дърксинг (Don Dirksing). 

Само 15 човека завършват дизайнерската специалност в САЩ, най-много 100 работят в бизнеса.

Алекс Алексиев се съгласи да даде ексклузивно интервю за bulgarica.com, което можете да видите по-долу, както и предишното, за него и първо интервю през 2010 г., когато бяхме първата българска медия, която го откри и той бе така любезен да разговаря с нас.

9-годишен кацнал в Америка, 24 години борба, 11 години не виждал Родината си,  за да се завърне “на бял кон” в Европа: Алекс Алексиев разговаря с Евгени Веселинов.

“Отивам в McLaren като “маймуна”, трябва да се свърши работата и съм щастлив”.

“С български паспорт отивам в Англия, не с американски. За Европейския Съюз е по-лесно да отидеш, като българин. А и може да си прескочиш до България, да си видиш роднините, особено след 11 години, през които не си бях ходил. Когато бях в Англия, събота, неделя ходих до България, до Италия.”

“В България хората са прогледнали.”

“Горд съм, че съм българин. Българите са свикнали, на нас ни е вродено, да се борят и да оцеляват и това ми помогна и на мен. Трябва да се гордеем с това, че сме българи. История и всичко.”

“Пазете си българските паспорти и бъдете специалисти!”

Александър е роден на 7 Март 1987г. в София, България в семейството на Мария (1965) и Божидар (1966) Алексиеви. Семейството му напуска страната, когато Сашко е 2-годишен и пристигат в САЩ.

Вижте цялото интервю по време на дните за медиите преди откриването на LA Auto Show, което ще се проведе от 22 ноември до 1 декември в Конвеншън Център в Лос Анджелис.

ПРИПОМНЯМЕ:

 

Гледайте изключително интервю за това как  БМВ одобрили проекта на 21-годишният Александър Алексиев – студент по дизайн на автомобили за новото им електрическо попълнение – първият българин със специално място на автомобилно изложение в САЩ, на LA AUTO SHOW. Александър се съгласи да даде изключително интервю, което е негово първо в живота. Преди да застане пред камерата Алексиев ми каза, че много би искал да се върне в България. Не иска пари или титли, би желал да му се подсигури само възможност за работа – тази която работи и обича. Цялото интервю гледайте тук :

Българин за първи път със специално място на LA AUTO SHOW 

Официален сайт на Мак Ларен:

The Official McLaren Website – McLaren.com