Посланик на България – шест нови назначения

8

Активен участник в спасяването на българските медици в Либия, бивш министър на правосъдието в правителството на Жан Виденов и още четирима високопоставени служители на Външно министерство ще представляват страната

19 ноември 2013 г. Българското правителство сменя шест български посланици по света. Това съобщиха от пресслужбата на МВнр, като решенията са взети на закрито заседание още миналата седмица.

Младен Петров Червеняков ще оглави мисията ни в Черна гора на мястото на Мая Добрева, чийто мандат изтече. През периода 1995 –97 г. Червеняков е министър на правосъдието в правителството на Жан Виденов. Депутат от БСП в 37-то, 39-то и 40-то Народно събрание. От 1980 до 1992 г. Червеняков работи в Главна прокуратура. От 1998 до 2006 е председател на БСП – София. От 2006 е член на Висшия съвет на БСП. Младен Червеняков е роден на 22 август 1954 г. в София и завършва право в Юридически факултет на Софийски Университет. Мая Добрева е дългогодишен служител на МВнР и бивш Съветник в Кабинета на министъра на външните работи Стоян Ганев в правителството на Филип Димитров (1991-1992, СДС).

Червеняков е от малцината депутати от БСП в този мандат, които не се подчиняват напълно на решенията на ръководството. Той не участва в избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, гласува с “въздържал се” при решението на парламента да удължи забраната за продажба на земя на чужденци. Червеняков обаче инициира промени в закона за досиетата за разпъване отново на чадър над разузнавачите, сътрудничили на бившата Държавна сигурност. Промените, които не срещат подкрепата на ДПС и ГЕРБ, а и на среди в БСП, все още отлежават и не са обсъждани на първо четене в пленарната зала.

Петко Дойков ще е посланик в Индия, който до сега бе на поста Директор на Дирекция „Политика за сигурност“. Дойков е виден арабист отговаря по въпросите на НАТО и политиката за сигурност. Преди това Дойков бе Директор на дирекция “Близък изток и Африка” и участваше активно по времето на спасяването на българските медици в Либия, за което издаде книга през 2007 г., заедно с тогавашния ресорния зам-министър Феим Чаушев.

Кристина Бешкова ще е българският представител в Съвета на Европа, а Емил Вълев, агент на ДС, ще е заместник на Бешкова в Страсбург.

Посланик в Молдова става Петър Вълов, а подполковникът от военното разузнаване Валентин Радомирски ще е негов заместник.

Руси Иванов заминава за Дания, който до сега беше ген. директор на генерална дирекция „Европейски въпроси“ във МВнР.

Румяна Митрева ще представлява България в Норвегия, която в момента е главен секретар на Националната комисия за ЮНЕСКО към МВнР. 

Новите посланици са проверени от Комисията по досиетата и не е установена принадлежност към бившата Държавна сигурност.