Вени ела си при нас в Ел Ей – дъщерята на Бойко в болница в България след окупация на къщата му в Банкя

 

В района на 2-я по големина в САЩ “български град” Лос Анджелес живеят повече от 35,000 наши сънародници. Общо в Калифорния те са над 75,000, като другите две места в щата с по-голяма концентрация са Сан Франциско и Сан Диего.

В района на 2-я по големина в САЩ “български град” Лос Анджелес живеят повече от 35,000 наши сънародници. Общо в Калифорния те са над 75,000, като другите две места в щата с по-голяма концентрация са Сан Франциско и Сан Диего.

“Те няма да я оставят в тази гняз там,” категорична е приятелка на Вени от Лос Анджелис

Венета Борисова е била приета на лечение в болница с високо кръвно – над 180/110, предизкивано от силиня стрес, преживян в събота след окупацията на къщата на на лидера на ГЕРБ в Банкя

18 ноември 2013 г. “Вени ела си при нас в Ел Ей,” това бе първата реакция на А.Б. една от приятелките на дъщерята на Бойко Борисов, след като той днес разпространи съобщение в социалната мрежа, че Венета е била приета в болница в България след окупация на къщата му в Банкя.

“Толкова свестно момиче, и ти я познаваш Евгени, да се подлага на това мъчение,” добави момичето от Лос Анджелис, която от години поддържа близки отношения с Венета Борисова, която живя тук дълго време.

“Там не е за нея, ще си съсипе и здравето. Кажи ми има ли нещо нормално в България? Има ли нещо да е завършено? Нищо. Движиш се нанякъде, без поска и без гаранции за успех. На всичкото отгоре и това долнопробно лично отношение към всеки човек, без да ги интересува какъв наистина е този човек. Готови са да погребат всеки. Егати порнографията и Вени там. Те няма да я оставят в тази гняз там,” категорична е приятелката на Вени, която пожела да не споменаваме името й, а инициалите са произволни.

Вени е позната между младите емигранти в Лос Анджелес, винаги се е старала да присъства на сбирките на нашата общност в района и е оствяла много добри впечатления.

“Опонентите ми, които си служат с грозни и неморални методи и изпращат платени протестиращи пред дома ми седмици наред, в следствие на което дъщеря ми Венета получи страхова невроза и вдигна 180 пулс. Безпощаден ще бъда към тях.” Това написа около 17 часа в събота в своята лична страница във Фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Венета Борисов е била приета на лечение в болница с високо кръвно – над 180/110. Състоянието й било предизкивано от силиня стрес, преживян в събота след окупацията на къщата на бившия премиер в Банкя.

“Да питам – Станишев, Доган, Местан, когато управляваше ГЕРБ, кога някой не ги е пускал да излязат от домовете си? Като гледам днес – площадът е пълен, улицата е пълна, не можем ли да намерим стотина души, които да отидат и да викат пред техните домове”, каза Бойко Борисов. “Ние ли отидохме пред техните домове, да ми поболеят детето сега. Искам да ги предупредя, че ако детето не ми се оправи от това, което му причиниха, няма да имам пощада към тези хора. Конституцията е написала, че частната собственост е свещена, личният дом е личен, който иска да протестира. А Държавна сигурност ходеше ли по домовете на хората? Е, кой реално управлява държавата. Те възстановиха Държавна сигурност, в най-тежкия и вид. Надявам се, че българската прокуратура, съд, всички институции, ще изпълнят своето конституционно право да защитават всеки гражданин на България”, заяви още Борисов.

Вени е дъщеря на Бойко и единствената му съпруга до сега лекарката Стела, с която отдавна са разведени. Дълги години момичето живееше с майка си и втория й съпруг в района на Лос Анджелис. Преди няколко години Венета се завърна в България и бе назначена от бившия вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков в повереното му ведомство. Разбирайки за назначението Борисов я уволни и скоропостижно я върна обратно в САЩ. Бойко Борисов почти никога не е говорил публично за единственото си дете.

Едва на 24-годишен Бойко Борисов става баща, като със Стела кръщават дъщеря си на името на майката на Борисов – Венета. Запознават се със Стела, когато тя е 1-ва година студентка. 

Стела е по-малката сестра в семейството на Симеонка и Георги Костови от село Селановци, Врачанско. Петя Златкова е по-голямата. И двете са лекарки, каката Пепа, както я наричат в семейството, е доцент и работи като гинеколог в онкологията на „Майчин дом” в София. Стела завършва медицина със специалност офталмология в София, а в Америка се налага отново пет години да учи, и завършва и „Вътрешни болести”. В момента Д-р Стела Костова – Абаджиева е лекар по “вътрешни болести” (интернист) в Ривърсайд, на около 50 мили южно от Лос Анджелес.

По стечение на обстоятелствата бракът на Стела и Бойко се разпада и всеки поема по своя път. Интересна подробност е, че Бойко Борисов започва да се среща с Цветелина Бориславова, дъщеря на Борислав Карагьозов, служител на ПГУ на ДС, който развива своята дейност в редица посолства на НРБ, в САЩ, Индонезия, Румъния, Испания. Цветелина е бивша съпруга на неговия приятел Стефан Абаджиев. Стефан пък започва да среща със Стела и впоследствие двамата заминават за САЩ, където се женят. Синът на кандидат-члена на политбюро на ЦК на БКП и посланик на НРБ в Румъния Иван Абаджиев – Стефан започва да работи като компютърен специалист. Пристига и дъщерята на Бойко и Стела – Венета. 

В САЩ Венета Борисова завърши Международни икономически отношения, бизнес администрация и финанси в Университета на Калифорния и живееше на около 50 мили южно от Лос Анджелес по посока Сан Диего. Със семейството живее и голямата дъщеря на Стефан Абаджиев от брака с първата му съпруга Цветелина Бориславова – Ралица, която е магистър по обществени науки, завършва в Щатите и дълго време работи в една фирма с баща си. Другата дъщеря на Цветелина и Стефан – Веселина, живее с майка си в София и има диплома от швейцарски колеж, а после завършва вътрешен дизан в Италия. 

“Винаги ме е възмущавало, че някои хора говореха, че Бойко произхожда от комунистическо семейство”, разказа преди време лелята на Борисов Павлина Скобелева, сестра на майка му Венета. Тя живее и до днес в село Хераково, откъдето произхожда родът на Борисов по майчина линия. Венета и Павлина са деца на Райчо Асенов Войнов, един от синовете на родения на 1 януари 1888 г. знаменит дядо Асен Войнов, убит от властта през 1944 г., а по-рано арестуван след 9-то-юнския преврат в затвора в Сливница.

“Бойко и сестра му не знаеха подробности около гибелта на дядо Асен. Чак след 90-те години започнахме да говорим за него”, разказва Павлина Скобелева. Самата тя също не си спомня трагичната история, но майката на Бойко Венета е била на 11 години, когато прибират дядо й. Винаги казвала, че е умрял от мъченическа смърт. Чак след 1989 г. семейството започнало да издирва документи и да се опитва да научи повече за смъртта на дядо Асен. Когато се разровили, намерили бележка, в която като причина за смъртта му е посочено заболяване от червен вятър. 
Страшната истина обаче е подобна само по цвят – не от червен вятър, а от червена тояга е загинал Асен Войнов, който е бил пребит до смърт в Софийския затвор. Когато роднините го прибрали да го погребат, по него нямало здрав кокал. Разбрало се, че е агонизирал шест часа в затворническия лазарет след последния побой. В същия ден пребили още 18 души в затвора, разказал по-късно на Павлина баща й Райчо.

Семейството, което не се отказало да разкрие цялата истина за смъртта на Асен Войнов, “ударило на камък”, когато започнали да издирват документи, защото се оказало, че те просто липсват. 
“Все едно, че дядо не е съществувал, в кметството нямаше нито една следа от него, всичко е било заличено”, казва с болка лелята на Борисов. Намерили само кръщелно свидетелство, в което пише, че е роден на 1 януари 1888 г. Оттам нататък няма никакви следи. Успели все пак да открият някакъв смъртен акт. Той бил представен в съда в Сливница, защото за всички безследно изчезнали след 10 ноември се водели дела, с които се доказва смъртта им. Скобелева помолила свещеникът на Хераково да разрови църковните книги, в които се вписват погребенията. Отец Асен, съименник на убития, с почуда установил, че от архива липсва само книгата с погребенията през 1944 г. Но има възмездие, животът се завърта и за всяка несправедливост има отплата, разсъждава Павлина Скобелева.

1 comment for “Вени ела си при нас в Ел Ей – дъщерята на Бойко в болница в България след окупация на къщата му в Банкя