“Глад” за Владици в Българската Православна Църква – в Ел Ей без свещеник

Първата служба на Владиката Данаил в

Първата служба на Владиката Данаил в “Св. Георги” в Лос Анджелис бе на 19 април 2013 г., съвместна именно с хомосексуалиста Асен Рангелов, който бе допуснат тогава да влиза в Олтара на Храма.

Американският и Австралийски митрополит Йосиф е в оставка, а неговият помощник в Ню Йорк изкара една лятна ваканция в топла Калифорния 

Със смъртта на неврокопския митрополит Натанаил, в Българската Православна Църква (БПЦ) настъпи още повече “глад” за Владици и служители. Само за период от една година, от смъртта на патриарх Максим, някаква зловеща тенденция тормози родния Свети Синод. Западно- и Средноевропейската епархия след като “осиротя”, съвсем скоро беше избран нов митрополит – Антоний, на мястото на подалия оставка митрополит Симеон.

Американският ни и Австралийски митрополит Йосиф също е в оставка, която подаде още в началото на годината, около патриаршеския избор. Неговият помощник в Ню Йорк Владиката Данаил изкара една лятна ваканция в топла Калифорния, където в Лос Анджелис бе по принуда заместител на свещеник, в Храма “Св. Георги”, който след близо пет години, та и повече неканонична работа, реши да се сърне в родното си лоно. Проблемите там остават, свещеник няма, а достатъчно пари за подобен трудно ще се намерят. Смениха се няколко ръководства на Църквата “Св. Георги” и Синоди, включително минаха и през “Алтернативния”, само иконите и няколкото стари емигранти от “посточнното присъствие” останаха. Както и увеселителната зала на втория етаж над Олтара. Къде е Владиката – питат някои. Защо няма свещеник в Църквата – задават въпрос и виждат всички. С какво Синода помогна и помага на подопечените си и вярващи миряни?

Предстои избор и за овдовелия престол на Варненската епархия, след внезапната кончина на митрополит Кирил.

Овакантена е и Русенската епархия, след като митрополит Неофит беше избран за патриарх в началото на годината. Така той стана и софийски митрополит, но все още “времено” изпълнява функциите и на русенски владика “по съвместителство”, въпреки, че по Устав, до три месеца от овакантяването, или овдовяването на епархията, трябва да бъде избран нов митрополит. От събота, в същия срок, предстои и избор на нов неврокопски владика.

Може би е време в църквата да се замисли за всички свои архимандрити, епископи, митрополити и обикновени свещеници и монаси, които да започнат служение и да израстват, както във вярата си, така и в административната йерархия на църквата ни. Както и в очите на хората. Просто, за да им повярват. За да вярват.

ПРИПОМНЯМЕ:

Наш Владика в САЩ отрече дело на Патриарха – “взимал страна” на протестите

Два молебена днес в България – в Лос Анджелис нула

1 comment for ““Глад” за Владици в Българската Православна Църква – в Ел Ей без свещеник