Скандален турски филм за Кърджали /видео/

35 години пеещият часовник отмерва времето в Кърджали.

35 години пеещият часовник отмерва времето в Кърджали. Сутрин в 6 ч градът се събужда с “Питат ли ме де зората…” и заспива вечер в 22 ч с “Къде си, вярна ти любов народна…”.

Песните от градския часовник, превърнал се в част от всекидневието на Кърджали, като звъна на църковните камбани от енорийския храм “Свети Георги Победоносец” и езана от минарето на централната джамия, били неприемливи и обиждали турското население в града

11 ноември 2013 г. Скандален филм за Кърджали на турската телевизия ТРТ, представя града като турска провинция. Акцентите в него са разгледани и от няколко ислямистски сайта. Основният сред тях е градския часовник, от който на всеки час звучат мотиви от възрожденски песни. Това според медиите от южната ни съседка, било неприемливо и обиждало турското население в града.

 

Църквата “Св. Георги Победоносец” в гр. Кърджали е действащ храм. Това е трикорабна, кръстово-куполна църква с вградена камбанария. Строена през първата половина на ХХ в. Има позлатени кубета и изграден енорийски център, в който всяка година се организират летни лагери по богословие за деца от различни етноси. Църквата е обявена за паметник на културата с местно значение.

Църквата “Св. Георги Победоносец” в гр. Кърджали е действащ храм. Това е трикорабна, кръстово-куполна църква с вградена камбанария. Строена през първата половина на ХХ в. Има позлатени кубета и изграден енорийски център, в който всяка година се организират летни лагери по богословие за деца от различни етноси. Църквата е обявена за паметник на културата с местно значение.

С годините градският часовник се е превърнал в част от всекидневието на Кърджали като звъна на църковните камбани от енорийския храм “Свети Георги Победоносец” и езана (призива за молитва – б.а.) от минарето на централната джамия.

Църквата “Св. Георги Победоносец” в гр. Кърджали е действащ храм. Това е трикорабна, кръстово-куполна църква с вградена камбанария. Строена през първата половина на ХХ в. Има позлатени кубета и изграден енорийски център, в който всяка година се организират летни лагери по богословие за деца от различни етноси. Църквата е обявена за паметник на културата с местно значение.

Централната джамия в Кърджали се намира в непосредствена близост до градския пазар и е масивна сграда, строена през 1812 г. През 1874 г. е преустроена и в нея до ден днешен е действащ храм, в който могат да се съберат до 500 поклонници. Състои се от храмова сграда, минаре, административна сграда. В двора има обновени чешми за извършване на ритуалното обмиване. Джамията е паметник на културата.

Съобщението за скандалния турски филм направи днес българската телевизия СКАТ, която излъчи специален репортаж в новинарската си емисия днес, който може да видите тук:

Сутрин в 6 ч Кърджали се събужда с “Питат ли ме де зората…” и заспива вечер в 22 ч с “Къде си, вярна ти любов народна…”. Това са само част от мелодиите, които вече 35 години на всеки кръгъл час озвучават центъра на града. 

Патриотичните песни звучат от часовниковата кула в сградата на полицията, а веднага след тях гонг отброява точния час. Случва се 17 пъти в денонощието, а рано сутрин и късно вечер, когато шумовете на града замрат, звукът се чува не само в центъра, а и в крайните квартали. 

За 24 май часовникът изпълнява специална програма и през целия ден звучи “Върви народе възродени”.

Kurdjali Clock“Идеята за пеещ градски часовник възниква в средата на 70-те години. Неин автор е тогавашният кмет на Кърджали Димитър Милев”, разказва пред в-к 24 часа 60-годишният Делчо Бурмов. Той е човекът, който вече 10 г. се грижи за съоръжението. 

Градоначалникът тогава искал да се запълнят четирите кръгли отвора на кула, изградена заедно със сградата на т.нар. Постоянна комисия още през 1931 г. През 1976 г. Милев търси съдействието на ген. Костадин Мирчев, тогава началник на Окръжното управление на МВР, което се помещава в старата сграда.

“Часовникът е изработен от специалисти на централното техническо поделение във вътрешното министерство. Той е изцяло електронен и в него няма никакъв часовникарски механизъм”, твърди Бурмов. 

Освен на кулата в центъра трябвало да бъдат поставени радиосинхронни часовници още на шест обществени сгради на различни места в града, но те така и не заработват.

Командното устройство на радиосинхрона е доставено от ГДР и разположено в астрономическата обсерватория. Часовникът в центъра започва да работи, но инициаторите на идеята не остават удовлетворени от първоначалния вариант. 

“Искали са да звучи мелодия, а часовникът да отброява времето на всеки час”, казва Бурмов.

В основата на идеята стояла полска легенда. Според нея от 12-ъгловия купол на катедрала “Вабел” в Краков излизал тромпетист, който изсвирвал мелодия на всеки час.

 

Храмът „Св. Успение Богородично” се намира в квартал „Гледка” в град Кърджали. Светата обител включва църква и манастир. Църквата представлява трикорабна базилика, датираща от ХХ век, действащ храм, паметник на културата.  В църквата се съхранява частица от кръста на Христос, открита в реликвариум при разкопки на Перперикон през 2002 г. Сградата затваря в квадрат малък зелен двор, в който има аязмо и малко езеро. Високата камбанария се извисява над комплекса и се вижда отдалеч.

Храмът „Св. Успение Богородично” се намира в квартал „Гледка” в град Кърджали. Светата обител включва църква и манастир. Църквата представлява трикорабна базилика, датираща от ХХ век, действащ храм, паметник на културата.
В църквата се съхранява частица от кръста на Христос, открита в реликвариум при разкопки на Перперикон през 2002 г. Сградата затваря в квадрат малък зелен двор, в който има аязмо и малко езеро. Високата камбанария се извисява над комплекса и се вижда отдалеч.

С техническото изпълнение на озвучаването се заема кърджалийският радиоконструктор Павел Павлов. Мелодиите са обработени от местните преподаватели по музика семейство Добринка и Юри Герови. Музикалните изпълнения с електронен синтезатор са на известния в миналото наш музикант Симо Лазаров. Записите са направени в Българското национално радио.

“Системата работи в първоначалния си вариант с незначителни подобрения”, 

твърди Бурмов. Според него все още се намират части и благодарение на това успява да поддържа часовника.

Усилвателите са български, изработени през 70-те години. Те се включват от управляващ часовник в кулата. До него има и контролен часовник, който отчита времето независимо от системата. Шестте рупора, от които звучат мелодиите и гонгът, са унгарски. Цялата система се захранва от 3 акумулатора, които се подменят на 3 години.

Сред нововъведенията са светлодиодите, които осветяват 4-те циферблата през нощта. След като при буря мълния изгорила транзисторите в системата, на кулата е поставен и гръмоотвод.

За 100-годишнината от освобождението на Кърджали, която се отбеляза през 2012 г., часовниковата кула бе обновена по инициатива на общината. Старите стъклени циферблати са заменени с нови. Гаранцията им е 17 години.

“Обновихме часовниковата кула по общинската програма за възстановяването на старите символи на Кърджали”, каза кметът Хасан Азис. Общината е отпуснала средства и за хидроизолация на кулата и поправка на пода , който е гредоред и бил сериозно изгнил. Според Хасан Азис пеещият градски часовник трябва да се запази на всяка цена, защото е станал част от всекидневието на хората.

“Правен е наистина с мерак, щом толкова години работи само с дребни поправки”, твърди Бурмов. Условията в кулата са екстремни. През летните дни температурата тук достига до 50 градуса, а в студените зимни дни пада и под минус 20.

 

Кърджали (на турски: Kırcaali, на гръцки: Κάρντζαλι) е град в Южна България.Градът се намира на 259 км от София и на 100 км от Пловдив. Кърджали е на 50 км разстояние от град Хасково и на около 15 км от древния град Перперикон. През Кърджали минава Паневропейският транспортен коридор №9 през прохода „Маказа“. Разстоянието от областния център до Република Гърция е само 57 км.

Кърджали (на турски: Kırcaali, на гръцки: Κάρντζαλι) е град в Южна България. Градът се намира на 259 км от София и на 100 км от Пловдив. Кърджали е на 50 км разстояние от град Хасково и на около 15 км от древния град Перперикон. През Кърджали минава Паневропейският транспортен коридор №9 през прохода „Маказа“. Разстоянието от областния център до Република Гърция е само 57 км.

Кърджали е разположен в сърцето на Източнородопския планински масив, на двата бряга на река Арда. Климатът в района е континентално-средиземноморски.

Според легендата днешният град дължи името си на османски пълководец, Кърджа Али, който след години на военни подвизи станал проповедник. След смъртта му през XIV век последователите му възстановили едно от разрушените селища в близост до неговия гроб. В центъра на града е издигнат паметник „Освободителите“ в памет на героите, загинали за присъединяването на Кърджали към България след края на Балканската война през 1912 г. Днес Кърджали е областен град и е най-големият административен, промишлен, търговски и културен център на Източните Родопи.

 

През месец март 2013 г. стана известно, че нова джамия се планира да бъде изградена в Кърджали в кв. „Прилепци

През месец март 2013 г. стана известно, че нова джамия се планира да бъде изградена в Кърджали в кв. „Прилепци”.Това ще е най-скъпата сграда, издигана някога в града. Построяването й ще струва 12 милиона, като инвеститор на обекта е Главно мюфтийство. Членове на джамийското настоятелство обаче смятат, че средствата за храма ще дойдат от Турция. Финансирането ще бъде от частни дарители и от „Дианета” – дирекцията по вероизповеданията на Република Турция.Общата площ на храма е 357 кв.м., като 160 кв.м. е галерията за жени.В комплексът е предвидено да има административни помещения, библиотека, голяма конферентна зала, кафене. Ще се изградят хигиенно помещение, помещение за измиване на покойници и подземен двуетажен гараж. Очаква се също така в храма да има голяма открита колонада, която ще го отличава от другите джамии в страната. Минаретата ще са две – високи по 35 метра.

Населението на град Кърджали към февруари 2011 година е 43 880. От християнските вероизповедания най-голям дял има Българската Православна Църква, както и представители на Евангелската петдесятна църква и Българската божия църква. Етническите турци, помаци и част от циганите в Кърджали изповядват исляма. В миналото е имало еврейска общност. В последните години се наблюдава значително завръщане на български турци от съседна Турция, които закупуват множество имоти и земи в Кърджали и Областта.

Регионалният исторически музей в Кърджали е един от най-големите музеи в Южна България. В него се съхраняват находките от Перперикон (на 15 км от града) и Татул (15 км от Момчилград).

Близо до града се намират скални образувания известни като Каменна сватба и Каменни гъби.

Дяволският мост (Шейтан кюприя) е на река Арда, намиращ се в живописен пролом на 420 метра надморска височина, ограден от двете страни от стръмни склонове, достигащи до 800 метра надморска височина. Дължината му е 56 м, широчината — 3,5 м, трисводест, като на сводовете на страничните му ребра са направени отвори с полукръгли сводчета за оттичане на водата. Височината на централния свод е 11,50-12 метра, а по ръба е запазен каменен парапет с височина само 12 см. Дяволският мост е построен в началото на 16 век  от майстора Уста Димитър от съседното с. Неделино, по заповед и желание на султан Селим I, като част от път свързващ Горнотракийската низина с Беломорска Тракия и Егейско море. На мястото на днешния мост някога е имало римски мост, част от значимия античен път Виа Игнация, свързващ Бяло море и Тракия през проход Маказа. Уста Димитър вградил останките на римския мост в новата конструкция, използвайки само камъни от местността. На 24 февруари 1984 г. мостът е обявен за паметник на културата.

ПРИПОМНЯМЕ:

Президентът Плевнелиев “скъса” турската “нишка” – забрави българските медии

ДЖАМИЯТА В КЪРДЖАЛИ /ВИДЕО/:

ПРЕКРОЯВАНЕ НА ГРАНИЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ:

 

2 comments for “Скандален турски филм за Кърджали /видео/