САЩ ще спечели от фалит – част от Света ще потъне

closed9 октомври 2013 г. САЩ ще спечели от фалит, а част от Света ще потъне, простичко защото Америка е най-големият длъжник на Планетата с уникален кредит от пет трилиона долара. Много ли е това – да видим какво казва аполитичната математика. Сумата е “само” 5 пъти по 1012 (10 с 12 нули) или 5,000,000,000,000. Обърнато в популярните милиарди, това прави 5 хиляди млрд. Щатски Долара. (3,684,056,700,278 Евро, или 7,230,562,287,391 лв. по курс 0,74 Евро за долар, или 1,44 лв. за долар от 7 октомври 2013 г.)

Всяка секунда в реално време подробно може да се види нарастването на задълженията на САЩ: U.S. National Debt Clock : Real Time

Формата на задълженията е различна, като преки кредити (заеми), директни капиталовложения, закупени американски държавни облигации, американски дългови книжа и спад на инвестициите увеличаващ задълженията.

Отказ на САЩ да плащат външния си дълг ще има разрушителни последствия на финансовите пазари от Бразилия до Цюрих, ще спре кредитен механизъм на стойност пет трилиона долара, ще обруши долара и ще изпрати света в дълбока икономическа депресия, прогнозира агенция Bloomberg, позовавайки се на финансови анализатори.

“НИКОЙ НЕ ДУНДУРКА ДОБРО БЕБЕ”

Най-големите кредитори Китай и Япония на 8 октомври вече предупредиха САЩ за задълженията им. И това не е случайно, извън пределите на страната намаляването на цените на американските облигации ще удари най-силно точно Китай и Япония, които държат почти половината дълг на САЩ. Те притежават американски дългови книжа на обща стойност 2.4 трилиона долара, респективно по 1.3 и 1.1 трилиона долара.

САЩ са най-големият длъжник в света, а Китай е най-големият чуждестранен кредитор. Двете най-мощни в икономическо и търговско отношение нации в света, които, впрочем, са първенци и по замърсяване на околната среда не могат да разрешат всички проблеми на света, но нито един от големите проблеми не може да бъде решен без тяхно участие.

Същевременно на следващия ден 9 октомври нови долари излизат от печат

Агенция Блумберг отбелязва, че фалит в САЩ ще доведе до няколко банкрута по цял свят. Финансовият пазар в момента сравнява евентуалния американски фалит с фалита на Lehman Brothers през 2008 г., който показва редица сериозни недостатъци във финансовия сектор на САЩ.

Ситуацията създава страх у инвеститорите, които започват да разпродават акции на банките, което от своя страна довежда до срутване на фондовите пазари.

Подобна ситуация, но в много по-голям мащаб, ще има и при фалит на САЩ.

Към 17 октомври на сметката на Министерството на финансите ще има около 30 милиарда долара, а всекидневните разходи са в размер на 60 милиарда. Затова е необходимо към този момент да бъде вдигнат таванът на американския дълг от законодателите. В момента Републиканската и Демократическата партия не могат да се разберат за бюджета за новата финансова година, която започна на 1 октомври и институциите в страната са блокирани.

Последният фалит на САЩ е през 1790 г., когато изплащането на дълговете на държавата се отсрочват за цели 11 години до 1801 г.

Остава и въпросът дали въобще найголемият длъжник на планетата някога ще се издължи.

Резонно е да си зададем и друг въпрос, целият конфликт между Демократи и Републиканци, дали не е една добре скроена игра за спасяване на САЩ? Спиране на плащане на задълженията или поне забавяне?

Направо не е за вярване, че в една толкова мощна държава, в която бизнесът ръководи всичко, просто ей така някакви си политици, ще се карат и обиждат, и най-важното няма да постигат съгласие точно за парите.

От устата на самия президент на САЩ излязоха думи като “рекет” и “изнудване”, все едно сме по улиците на България в едно тежко време, което добре помним. Как става това?

Какво означава това? Какво ще си помислите за фирмата, ако шефа казва, че половината фирма изнудва другата половина? Как се променя лицето на фирмата след тези слова, независимо колко голяма е фирмата? 

Какво ще си помислите, ако шефа каже, че фирмата му/ви е пред финансов фалит и цари хаос, и то, след като нито вие сте прибрали парите, нито вие се бунтувате? Дали ще застанете на негова страна, като оцените неговото прозрение, най-накрая да разбере какво всъщност представлява фирмата и да иска да го промени? Подобно на нашия патриот и революционер Васил Левски: “Ако спечеля печели цял народ, ако загубя губя само себе си”. Или ще застанете срещу него, защото трябва да ходите до магазина, за да си купите хляб? Воден от притчата за оригващият се мъж, на който “любовта минава през корема”, а в наше време най-вече и през джоба. Дали по фирмите има революции в тази криза, и дали има време за обедна почивка за поредния бургер? 

Малко пресни факти. Предвиждайки финансов хаос и икономически трудности, президентът на САЩ Барак Обама предупреди американците, че ще пострадат, ако Конгресът позволи страната да изпадне в неплатежоспособност по дълга си и посъветва да не слушат онези, които твърдят, че последиците са преувеличени. Това каза Обама на пресконференция, свикана спешно вчера в Белия дом, като изрече много силните думи “безумно, катастрофално, хаос”. “Не става въпрос само за мен. Това засяга и моите приемници на поста, от която и партия да са. На тях също не бива да им се налага да плащат откуп на Конгреса, за да си свърши работата”, заяви президентът от Демократическата партия. “Става дума за надеждността на САЩ, за тежестта на думата ни, за доброто ни име. Това е реално”, каза той. Председателят на Камарата на представителите Джон Бейнър от Републиканската партия разкритикува вчера отказа на демократите и на президента Барак Обама да започнат официални преговори за бюджета и дълга.  Никога в историята ни не е имало президент, който да не преговаря за тавана на дълга, каза Бейнър и настоя за преговори за изглаждане на различията. 

Но да не забравяме, че политиката е като футбола, “топката се търкаля” до последната минута на мача и резултат не е ясен. Във футбола има и уговорки на мачове, дали и какви уговорки са спретнали или ще спретнат политическите играчи, и най-вече ръководители на отборите – само времето може да покаже. След 8 дни “на терена на домакините” мачът вече се доиграва по всички терени по света.  

И най-интересното е, че рефер на мача няма.

А на табелата пише “Съжаляваме, ние сме затворени”: SORRY WE ARE CLOSED.

Надписът може и да означава “На нас не ни пука какво се случва навън”.

А ние можем да си мислим, говорим и пишем каквото си искаме. Дали има значение:

Световната Политическа Сцена стана Циркова Арена: БГ-Парламент или US-Senate

Омбудсманът: Хората са вбесени, желание за диалог няма, парламента не работи /ВИДЕО/

Правителството на САЩ “удари кепенците”: какво означава това и има ли и други причини ?!

ПУБЛИКАЦИИ:

ГИБЕЛ ЗА ИМПЕРИЯТА САЩ ПРЕЗ 2020?