Протести и сблъсъци с полицията пак … и затишие отново

8 октомври 2013 г.няколко десетки протестиращи в продължение на повече от 10 минути блокираха министър-председателя Пламен Орешарски и кортежа му пред Софийската градска художествена галерия. На излизане премиерът и кортежът му бяха посрещнати от протестиращите, които скандираха:

8 октомври 2013 г. Няколко десетки протестиращи в продължение на повече от 10 минути блокираха министър-председателя Пламен Орешарски и кортежа му пред Софийската градска художествена галерия. На излизане премиерът и кортежът му бяха посрещнати от протестиращите, които скандираха: “Оставка”, “Мафия”, “Енергиен олигарх”. Недоволните граждани се опитаха да попречат на Орешарски да влезе в колата си, но служителите на НСО и полицаи успяха да ги изблъскат. След като премиерът все пак се качи в служебния си автомобил, множеството го съпроводи, като блъскаше по двете правителствени коли. Фото: ЕПА/бгнесвести

Протестиращи блокираха министър-председателя Пламен Орешарски и кортежа му, блъскаха по двете правителствени коли, обръщаха кофи за боклук и сядаха по земята

Шестима души бяха задържани и днес бяха освободени с акт за глоба

Главна причина за протестите бе официалното решение на Конституционния съд (КС), което остави за депутат в НС предизвикалият протестите Делян Пеевски от ДПС, който въпреки заявлението си, че ще отстоява интересите на своите избраници, днес не дойде на работа, но парламентът събра кворум и си работи нормално

Редовните протести продължават

“За всички, които забравиха къде живеят. Мафията в България вече има пряко влияние и върху прилагането на Конституцията”

9 окотомври 2013 г. След 117-ия ден от редовните протести срещу кабинета „Oрешарски” снощи, и възникналите пак сблъсъци с полицията, днес сутринта настъпи затишие отново.

След като напрежението ескалира снощи между Министерски съвет и Парламента, пред сградата на Народното събрание тази сутрин беше спокойно. Депутатите, както обикновенно си влязоха през служебния вход, като все пак бяха посрещани под звуците на няколко барабани и свирки на група недоволни от работата им. Това показа репортаж на БНТ, на който се видя, че въпреки рехавия протест полицейското присъствие беше засилено освен от металните заграждения и от кордон униформени, които бяха обградили сградата.

Вечерта днес редовните, но малобройни протести продължиха, въпреки насточтелните призиви в социалната мрежа за по-голямо представителство. “Нека им покажем, че няма да оставим това произволие да продължава… ВРЕМЕ Е ДА СЕ РАЗГНЕВИМ!”, пишат юзърите. Явно пак осъзнали, че са абсолютно безсилни и от демонстрациите им резултат едва ли ще има.

Шестима души бяха задържани преди 8:00 ч. снощи за нарушения на обществения ред при възникналото напрежение до сградата на Министерски съвет в центъра на София, като по това време около сградата е имало между 500 и 600 души, според МВР. Днес задържаните са освободени и са им съставени актове за глоба.

ВИДЕО: Свиреп протест подгони Орешарски,полицията мачка     

Недоволните се събраха снощи на традиционния протест срещу кабинета на Пламен Орешарски на площад “Независимост” между МС и Президентството, като причина бе и официалното решение на Конституционния съд (КС), което остави за депутат в НС предизвикалият протестите Делян Пеевски от ДПС. Протестиращите се опитаха да разкъсат кордона на полицията и се стигна до сблъсък, съобщи Нова телевизия. Недоволните граждани издигнаха две барикади, хвърлена по полицаите бе димка, хвърляха се и камъни, а по жълтите павета се виждат счупени стъкла, предаде телевизията.

По-рано тази вечер няколко десетки протестиращи в продължение на повече от 10 минути блокираха министър-председателя Пламен Орешарски и кортежа му пред Софийската градска художествена галерия. На излизане премиерът и кортежът му бяха посрещнати от протестиращите, които скандираха: “Оставка”, “Мафия”, “Енергиен олигарх”. Недоволните граждани се опитаха да попречат на Орешарски да влезе в колата си, но служителите на НСО и полицаи успяха да ги изблъскат. След като премиерът все пак се качи в служебния си автомобил, множеството го съпроводи, като блъскаше по двете правителствени коли и обръщаше по пътя им кофи за боклук. На едно от кръстовищата протестиращите препречиха пътя на автомобила на Орешарски като насядаха по земята.

В становището на магистратите, публикувано вчера в късния следобед на сайта на КС, се казва, че съдът “отхвърля искането на 96 народни представители от 42-то НС за предсрочно прекратяване пълномощията на народния представител Делян Славчев Пеевски, избран с листата на Движението за права и свободи в 13-ти многомандатен избирателен район, на основание несъвместимост на положението му на народен представител с изпълнявана друга държавна служба – председател на Държавна агенция „Национална сигурност”. Решението е окончателно и влиза в сила от днес – 8 октомври 2013 г,” още същият ден, в който е гласувано.

Въпреки заявлението си, че ще отстоява интересите на своите избраници, Делян Пеевски днес не дойде на работа, но парламентът събра кворум и си работи нормално. Шефът на Пеевски и ДПС Лютви Местан обеща пред камерите на Нова телевизия, че ще “говори с Пеевски, но помоли да не го бъркат с фелдфебел“.

Решенията на Конституционния съд не се коментират, те се изпълняват и прилагат, заяви зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова от БСП.

„Това, което в момента се случва в парламента, е поредният фарс”, каза в парламента председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, цитиран от „Фокус”.

Във връзка с решението за Делян Пеевски протестиращите днес изразиха мнение пред камерите на Националната телевизия, че Конституционният съд е непълноценен.

“Аз не разбирам защо Пеевски трябва да се връща и какво означава това, че 6 били “За”, 5 против и 1 въздържал се. Конституцията би трябвало да бъде достатъчно ясна, а не да се тълкува”, коментира протестиращ. “Тези хора, които ние сме ги наели в Парламента да работят и да защитават националните интереси, да подадат оставка, защото те просто не го правят. Това е едно антибългарско правителство”, заяви друг. “Хората просто са настървени, вече не издържат да са отвън, да бъдат нечувани и да бъдат едва ли не само унижавани, просто смачквани”, категорични са недоволните от управлението на протеста пред сградата на Парламента.

Антиправителствената информационна служба “NOрешарски” пък публикува по-рано днес на сайта си съобщение. “Над 100 дни сме на улицата, защото искаме скъсване с модела „Пеевски“. Модел, поставил в тежък захват политическата система, медиите, правосъдието, националната сигурност, икономиката, банковия сектор, от високо организирани мрежи за преразпределение на публичен ресурс и влияние,” се казва в публикацията. “Над 100 дни отстояваме своето изконно искане за равенството пред закона и справедливост, която да изхвърли зад борда кастата на недосегаемите – на тези които никога не падат от власт. Заставаме очи в очи с недосегаемите, които изпразват институциите от демократичен смисъл. Моделът „Пеевски“ трябва да бъде демонтиран! Излезте на площад „Независимост“ днес от 19.00 часа, за да покажем гнева си и да извикаме „Мафията вън!“ и „Оставка!“”, допълват от сайта.

Един от първите коментари по решението, още в ранния следобед, направи лидерът на ДСБ Радан Кънев: “За всички, които забравиха къде живеят. Мафията в България вече има пряко влияние и върху прилагането на Конституцията”.

Цар Плъх си има Дворец Парламент