Български концерти в САЩ: СИГНАЛ – отново в оригинален състав със своите хитове /+видео/

 

През своята 35 годишна история СИГНАЛ имат издадени 18 албума, над 7 000 концерта и участия, и повече от 500 000 продадени плочи. Незабравими ще останат супер хитовете “Сбогом”, “Може би” и “Да те жадувам”,

През своята 35 годишна история СИГНАЛ имат издадени 18 албума, над 7 000 концерта и участия, и повече от 500 000 продадени плочи. Незабравими ще останат супер хитовете “Сбогом”, “Може би” и “Да те жадувам”,
“Каскадьори” и “Лодка ли е Любовта” …

Рок-динозаврите “ще стопят китарите” 7 пъти в Америка – започват от Чикаго на 12 октомври и ще завършат в Лос Анджелис на 27-ми

Вижте Хитовете на бандата на Йордан караджов и Първият Акустичен концерт на българска група

5 октомври 2013 г. Легендарната българска рок-група СИГНАЛ започва серия концерти този месец в САЩ, които са част от световното турне под название “35 години СИГНАЛ”.

След дълги години СИГНАЛ се събира в оригиналния си пръв състав от 1978 г. Бандата на фронтмена Йордан Караджов единодушно решила първо да сподели своят юбилей “зад граница” със сънародниците си в САЩ, където живеят много техни почитатели. Сигнал ще изнесе 7 концерта “зад океана” от 12 до 27 октомври.

В САЩ заедно с Данчо Караджов на сцената ще излязат басистът Румен Спасов и пианистът Христо Ламбрев. с които създават групата “Сигнал” през 1978 г., а година по-късно идва и барабанистът Владимир Захариев. Бандата в оригиналния си състав ще се нареди до настоящите членове Владимир Захариев – барабани, Александър Мариновски – китара, и басиста Георги Янакиев. Всички заедно отнов ще изпълнят техните незабравими хитове.

Сигнал – Да те жадувам – Live 2012

Защото ти, все пак ще ме помилваш,
главата ми ще падне на гърдите ти –
ще се стопят китарите …

Рокаджиите ще изпълнят дори своята първа песен – “Любов”, която прозвучава по радиото през август 1978 г., както и супер хитовете “Сбогом”, “Може би” и “Да те жадувам”. През своята 35 годишна история СИГНАЛ имат издадени 18 албума, над 7 000 концерта и участия, и повече от 500 000 продадени плочи. Незабравими ще останат “Каскадьори”, “Радио”, “Обсеби Ме”, “Лодка ли е Любовта” и “Любов”.

Горят в сърцата уникалните думи на “Сляп ден” в един прекрасен аранжимент и изпълнение. Помните ли:

Днес паля свещ и отново се моля
В моя живот, пак дано се повтори
Този ден…
Този сляп ден…

Идеята да се възроди първият състав на групата идва след събирането на идолите на СИГНАЛ – “Ролинг стоунс” на тяхната 50-годишнина.

През ноември рок-бандата се прибира в България, където вече и на родна земя ще се чуят техните хитове. За 27 ноември е белязан мегаконцертът в зала Арена Армеец в София. Националното турне вече стартира през месец март и включва над 57 концерта.

На специална фотосесия музикантите от СИГНАЛ застанаха със символа в ръка, в знак на съпричастност към благородната кауза – отстояването на правата на човека!

На специална фотосесия музикантите от СИГНАЛ застанаха със символа в ръка, в знак на съпричастност към благородната кауза – отстояването на правата на човека!

Музикантите от СИГНАЛ бяха избрани първите посланици на новия универсален символ на “Правата на човека” в България. В световен мащаб, сред най-известните посланици на символа са  Анджелина Джоли, Роберт Де Ниро, президентът на САЩ Джими Картър и основателят на Уикипедия Джими Уейлс.

Обиколката на рок-динозаврите от СИГНАЛ започва идната седмица от Чикаго с две участия на 12 и 13 октомври и ще завърши в Лос Анджелис на 27-ми.

12.10.2013 г. – Enigma The Lounge, Чикаго
13.10.2013 г. – Northeastern Illinois University, Чикаго
18.10.2013 г. – Ню Йорк
19.10.2013 г. – Тампа, Флорида
23.10.2013 г. – Лас Вегас
26.10.2013 г. – Феникс, Аризона
27.10. 2013 г. – Лос Анджелис

СИГНАЛ-ЛОДКА ЛИ Е ЛЮБОВТА

Очи в очи се отразяват,
става чудо без слова.
Душа в душа се отразява,
лодка ли е любовта.

Вижте Първият Акустичен концерт на българска група – СИГНАЛ и БНР, 2011 (гледайте целият концерт)

ИСТОРИЯ НА ГРУПАТА “СИГНАЛ” – 35 години не спира!

 

Първата плоча на СИГНАЛ, издадена от БАЛКАНТОН.

СИГНАЛ, издава БАЛКАНТОН.

Независимо от всичко през 70-те и 80-те години: социалистическия начин на живот, бюрократичните порядки и комунистическите цензури, точно Сигнал показа на комунистическите лидери на концерта през 1982 г. в Бургас, че рок музиката е най-неуправляемият канал за вливане свобода в душите на младите българи

Всяка сага има своето начало. Всяка рок история – своята предистория. Тримата музиканти Йордан Караджов, Румен Спасов и Христо Ламбрев се отделят от група “Златни струни” (Иван Мишев-китарист, Борислав Мишев-барабани, Васил Найденов-пианист) и основават група “Сигнал” на 1 юни 1978 г. . По това време група “Сигнал” работи като студийна формация в националното радио. Барабанист на групата е Георги Кокаланов.

SIGNAL Aleya na Slavata SIGNAL Bulgarian Rock Band 1st Vinils“Златни струни” продължават своята дейност до средата на 80-те години, когато емигрират в Канада. За четиримата от Сигнал всичко започва по различен начин, но и достатъчно еднакво – с влюбване в музиката. Независимо от всичко наоколо през 70-те и 80-те години: социалистическия начин на живот, бюрократичните порядки и комунистическите цензури, които само чакаха музикантите да подадат ръка над общото блато, за да им счупят пръстите. Звучи алегорично, но точно Сигнал изпитаха на гърба си драконовските мерки на тогавашната власт след случая в Бургас. Комунистическите лидери прекрасно разбираха, че рок музиката е най-неуправляемият канал за вливане свобода в душите на младите българи. Както и ставаше на практика.

Шлагерът (това е точната модна дума в края на 70-те в българската музикална журналистика) “Може би” ги изпраща веднага на върха на слушателския интерес, защото те са готови като музиканти и единствено репертоарът им се е нуждаел от подобни хитове. Песента е на Тончо Русев. Едно уточнение – и в този случай и по-нататък Сигнал ползват услугите и на други композитори (“Да те жадувам” е на Георги Костов, “Лодка ли е любовта” пък е на Морис Аладжем), но групата взема не толкова песента, колкото кантото, защото музикантите преаранжират до неузнаваемост нещата и така се раждат хитовете на Сигнал. Пример: самата тази песен “Може би” е изпълнявана от Доника Венкова, но без успех и много хора сега дори не знаят този факт.

Тончо Русев среща “Сигналистите” в националното радио по време на прегледа “Нова българска музика” и им предлага и на тях песента. Тома Спространов я завърта в “Пулсиращи ноти” и така магията на Сигнал започва. Парадоксът е, че “Може би”, която заради гигантската си популярност има и немска версия “JaVilaih”, никога ненаграждавана у нас, нито на престижните тогава “Златният Орфей”, “Мелодия на годината” и др. Но и сега 7 – 8 годишни деца на концертите на Сигнал пеят песента и знаят текста наизуст.

Пролетта на 1979 г. отбелязва триумфално начало на концертната дейност на Сигнал, с нов барабанист – Владимир Захариев. Това е първата “златна” формация за Сигнал: четиримата съпреживяват заедно някои от звездните мигове, както и трудните моменти в артистичната кариера на групата. Организатор и мениджър в първите няколко години е Стефан Широков.

Вторият “златен” състав на Сигнал е сформиран в началото на 90-те. Към групата се присъединява младият китарист Александър Мариновски, а Румен Спасов напуска. Спасов се отдава на звукозаписен бизнес, озвучаване на концерти и работа във фирмата “Маркос мюзик”. Той ще остане в историята на групата, като технически гений и мисъл в областта на апаратурите. 

Йордан Караджов измисля мелодиите, кантото на бъдещите песни и идеята за тях. Христо Ламбрев ги облича в хармонии, аранжират ги заедно с Данчо и така правят хитовете. С аранжиментите от няколко години насам се занимава и Сашо Мариновски, особено около акустичния албум “Цветя”, който е издържан в актуалния “ънплъг” стил.

Първата музикална група със звезда на Алеята на славата:

Случаят Бургас: Това е първата голяма явна дискриминация на български рок музиканти след “лагерите” на Сашо Сладура. На паметния 10 февруари 1982 г. по време на концерт в известната зала “Изгрев” в Бургас, милицията надвишава правата си и започва да бие разгорещилите се пред сцената млади хора. Данчо Караджов хваща микрофона и започва да защитава публиката. Милицията е бясна и устройва погром в залата. Пострадват и музикантите и тяхното наказание е още по-тежко, защото негласно са изхвърлени от телевизия, радио и концертния живот за една година. Музикантите обаче намират сили да продължат след тази “черна дупка”.
За своите 35 години съществуване групата поставя два невеорятни рекорда не само за България – над 6 000 концерта и 500 000 продадени плочи. Сигнал е първата рок-група, осъществила официално концертно турне в Италия през лятото 1989 г. През периода 1987 – 1994 групата работи в скандинавските страни и Кипър.

SIGNAL Autizum

СИГНАЛ се включва в инициативата в подкрепа на децата болни от аутизъм. Леонардо да Винчи, Мария Кюри, Бетовен, Моцарт, Нютон, Марк Твен, Ван Гог, Стивън Спилбърг, Джим Кери, Стив Джобс са сред хората, които страдат от аутизъм. Оказва се, че много популярни личности са имали подобни пречки в поведението.”Да имаш дете в това състояние е тъжно”, каза актьорът Силвестър Сталон пред “Пийпъл” още през 1985 г., когато се разбрало какво му е на малкият му син. 36-годишният Сейдж, синът на Слай от първия брак, бе открит мъртъв миналата година, е определен като аутист, още когато става на 3 годинки.

През ноември 2001 и май 2006 г. групата изнася концерти в Лондон, като първият е в прочутата зала “Астория”.

Наградите на Сигнал са от международния шлагерен фестивал в Дрезден. Сигнал печели първа награда за изпълнение и две награди от “Златният Орфей”: през 1979 г. те печелят трета награда с песента “Не казвай не” по музика на Христо Ламбрев и текст на Милчо Спасов и през 1992 г. с “Късно предчувствие”.

SIGNAL Bulgarian Rock Band 2013Днес групата е в състав: Йордан Караджов, вокал, Александър Маринов, китара, Владимир Захариев, ударни и Георги Янакиев, бас.

Така е. Сигнал продължават вече 35 години да свирят активно! Това е рок-легендата Сигнал!

 

1 comment for “Български концерти в САЩ: СИГНАЛ – отново в оригинален състав със своите хитове /+видео/