България – идва гладната Виденова зима от 1996-97: експерти

 

50000 лева от 1997 г. равна на 17 Щатски долара. Банкнотата е от 41-та Емисия, наречена

50000 лева от 1997 г. равна на 17 Щатски долара. Банкнотата е от 41-та Емисия, наречена “Инфлационна”, на БНБ през 1997 г. и е в обращение до 31 декември 1999 г. Старият български лев (BGL) се заменя с Нов български лев (BGN) на 1 юли 1997.
1000 лв. са еквивалентни на 1 лев. През февруари 1997 г. долара достига 2936.70 лв.
Фото: www.bg-papermoney.com

“Бюджетът е съставен по модел от 1994 г., а ситуацията днес е коренно различна. Правителството ще тегли още заеми. Предстоящата зима ще бъде „малко по-зле от Виденовата””: левият икономист Парамов, дълги години свързан с БСП/БКП

„Просто ще има друго име и същите характеристики. Възможността да се управлява ще бъде изчерпана”: десният икономист Евгений Кънев с МВА от Illinois State University, САЩ

“Правителството продължава да провежда популистки мерки, за да си купува подкрепа”: единудушни са и двамата

4 октомври 2013 г. България ще преживее нова “Виденова зима” заради финансовата политика на кабинета „Орешарски”. Такава прогноза направиха днес двама икономисти с коренно различни политически убеждения – левият Кольо Парамов и десният Евгени Кънев. Те бяха единодушни пред камерите на бТВ, че правителството продължава да провежда популистки мерки, за да си купува подкрепа.

Според Парамов предстоящата зима ще бъде „малко по-зле от Виденовата”, когато България изпадна в много дълбока политическа и финансова криза. Големите градове бяха обхванати от протести, блокирани бяха пътища и улици, страната изпадна в пълен хаос. За по-малко от два месеца цената на един щатски долар  от 500 достига до 3000 лв. През зимата 96/97 1 кг ориз струваше 3000 лв. Унищожени бяха спестяванията на огромното мнозинство от българите, но за сметка на това бяха стопени дълговете на т. нар. кредитни милионери, взели пари от банките, без да имат намерение да ги връщат. Тогавашният премиер Жан Виденов подава оставка като министър-председател и като председател на БСП. Делегатите на тогавашния конгрес избират за нов председател на Българската социалистическа партия дотогавашният ѝ зам-председател Георги Първанов, който по-късно ще стане президент на Р България за два мандата. На 12 февруари 1997 г. президентът Петър Стоянов назначава служебен кабинет, оглавен от кмета на София Стефан Софиянски, разпуска XXXVII Народно събрание и обявява предсрочни парламентарни избори на 19 април с.г. Първото решение на служебния кабинет на Стефан Софиянски е за въвеждане на валутен борд в България и ч германска марка става 1000 лева. на изборите абсолютно мнозинство с 52,26 % и 137 депутатски мандати (от общо 240) печелят Обединените демократични сили, а през май премиер става Иван Костов.

“Бюджетът е съставен по модел от 1994 година, а ситуацията днес е коренно различна,” поясни левият икономист Парамов, дълги години свързан с БСП/БКП. “Заради бюджетните слабости правителството ще тегли още заеми. „Говорим два месеца за тегленето на 1 млрд. лева заем, а никой не разбра, че следващата седмица финансовият министър ще изтегли още 700 млн. лева”, заяви Парамов. Той прогнозира, че до края на годината ще бъде изтеглен още 1 млрд. лева, а в началото на 2014 г. – още 1 млрд. лева. Парамов заяви, че кабинетът на Пламен Орешарски не може да се пребори с монополите, защото депутатите, особено от БСП и ДПС, са обвързани с техните интереси.

„Просто ще има друго име и същите характеристики,” смята Евгени Къневедин от икономистите, изготвили програмата на новия десен Реформаторски блок. 

„Икономиката, която трябва да връща заемите, не се подобрява. Когато безработицата започне да расте, има голяма опасност всички да дойдат в София и тогава възможността да се управлява ще бъде изчерпана”, допълни още Кънев, който е доктор по икономика.

 

Парамов получава украински орден за заслуги.

Парамов получава украински орден за заслуги.

Кольо Парамов е български финансов експерт и политик от БСП. Народен представител от парламентарната група на БСП в 36-то Народно събрание. Бивш съветник на премиера Бойко Борисов. Бил е кмет на промишлено селище Ерма река, зам.-директор на „Горубсо“ – Златоград. Началник служба, Главен ревизор на БНБ (1995 – 1998), период, характеризиращ се 520% хиперинфлация и фалити на над 60 банки. Парамов е възпитаник на Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“ в град Стара Загора. Завършил е „Икономическа география“ и „Философия“ в СУ „Климент Охридски“ и „Международни икономически отношения“ в УНСС. Парамов е привикан през 1991 г. от Андрей Луканов, който случайно попада на дипломната му работа и го вкарва в политиката.

 

 

ЕВГЕНИЙ КЪНЕВ има МВА от Illinois State University, САЩ.

ЕВГЕНИЙ КЪНЕВ има МВА от Illinois State University, САЩ. 

ЕВГЕНИЙ КЪНЕВ е доктор по икономика, управляващ съдружник на инвестиционна консултантска компания “Маконис”. Бил е управляващ директор за Европа на американската компания Tello Corporation и директор “Корпоративни финанси” в KPMG България. В кариерата си на инвестиционен консултант е участвал в над 200 проекта за сливания и придобивания, бизнес оценки и финансирания в редица страни от Източна Европа и Ирландия. Има МВА от Illinois State University, САЩ, и диплома по финанси и счетоводство на Асоциацията на сертифицираните експерт-счетоводители на Великобритания (ACCA). Съосновател е на Европейския институт за стратегическо управление. Лицензиран оценител на финансови институции и търговски предприятия.

1 comment for “България – идва гладната Виденова зима от 1996-97: експерти