Бежанци в България – готови терористи: експерт

„Всички трябва да се проверяват. Те като стигнат на 500 метра от границата, каналджиите им взимат документите. И аз съм изненадан, че някои хора идват тук с документи и с много пари, което е много интересно – бягат от Сирия с много пари” Фото: БНР

„Всички трябва да се проверяват. Те като стигнат на 500 метра от границата, каналджиите им взимат документите. И аз съм изненадан, че някои хора идват тук с документи и с много пари, което е много интересно – бягат от Сирия с много пари” Фото: БНР

“Каналджиите им взимат документите. И аз съм изненадан, че някои хора идват тук с документи и с много пари, което е много интересно – бягат от Сирия с много пари”, полк. Иван Бояджиев, експерт по тероризъм и сигурност, с 35-годишен стаж в системата на МВР

29 септември 2013 г. „В един такъв момент на наплив на бежанци, ние закъсваме най-напред икономически. След това, от тези среди, които пристигат в България, от тях има много хора, които са подготвени за терористични актове”. Сред тях били и йорданците.

Това заяви полк. Иван Бояджиев, експерт по тероризъм и сигурност, който е с 35-годишен стаж в системата на МВР, в предаването „Събуди се” на Нова Телевизия. Тази информация Бояджиев научил от два израелски вестника, според които Сирия се е превърнала в лагер за обучение на терористи, които да бъдат разпращани по целия свят.

„Тероризмът се развива от много години. Те търсят държави, които са по-слаби защитени. В Америка не отиват вече, защото там ги ловят бързо”, допълни полк. Бояджиев.

По думите му е много трудно да се отсее кой какъв е в такъв огромен поток от прииждащи хора. Отделно от това трудността идва и от факта, че вече няма къде да настаняваме тези бежанци.

„Това, които направиха във Враждебна, е против всякаква защита на държавата. Защото най-опасният пункт в държавата е аерогарата. А това е на метри оттам”, категоричен бе полк. Бояджиев.

Той поясни, че бежанците се оплакват, че трябвало да чакат шест месеца за документи. По думите му обаче, скъсяването на този срок, ще попречи да се проучат пристигащите хора.

„Всички трябва да се проверяват. Те като стигнат на 500 метра от границата, каналджиите им взимат документите. И аз съм изненадан, че някои хора идват тук с документи и с много пари, което е много интересно – бягат от Сирия с много пари”, запита се той.

Полковникът бе категоричен, че държавата не може да затвори границата си за хората от Сирия: „Въпросът е, че нямаме възможност. И тук трябва да се намеси Европейския съюз, който да ни отпусне средства”.

Ден след като новият бежански център е столичния квартал Враждебна отвори врати, приетите сирийски граждани се разбунтуваха срещу лошите условия, които им се предлагат, видяхме в репортаж на БНТ. От друга страна у живеещите български граждани в района също се породи недоволство заради настянаването на бежанци в близост до домовете им. Жителите на Враждебна са категорични, че няма да приемат бежанския лагер. Те изтъкнаха факта, че в другите европейски държави настаняват бежанците в убежища извън населените места, а не в столицата.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова призна, че има рискове от присъствието на бежанци на територията на общината, за които местната власт не е готова. Пред БНТ Фандъкова заяви, че повече от половината търсещи убежище у нас са в София. Броят на сирийските бежанци е много по-голям от официалния, каза Йорданка Фандъкова.

В четвъртък 26 септември на протест излязоха обитателите на бежанския център в Пъстрогор, на 9 км от Свиленград. Капацитетът на центъра е за максимум 270-300 души, а от няколко месеца там пребивават над 500.

Има голяма вероятност България да получи финансова помощ от ЕК във връзка със засилващата се бежанска вълна от Сирия през Турция към България. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Цветлин Йовчев в четвъртък.

ПРИПОМНЯМЕ:

“Мюсюлманският бушон” България ще изгори – удря тавана за бежанците, няма място и не получава помощ

Бежанците в България с първа гладна стачка – искат бърз статут

ВИДЕО Сирия: Обама подкрепен от ключови политици за военен удар – 10 пъти повече бежанци – България пред хуманитарна криза

1 comment for “Бежанци в България – готови терористи: експерт