Орешарски Подаде Оставка, Интернет Залят от Съобщения

 

Пламен Орешарски, премиерът на Р България отказва да подаде оствка по призивите на над 100-дневните протести по улиците в България.

Пламен Орешарски, премиерът на Р България отказва да подаде оствка по призивите на над 100-дневните протести по улиците в България.

27 септември 2013 г. Премиерът Пламен Орешарски се готви да подаде оставка. Това съобщение заля интернет в следобедните часове днес. 

Сайтът #ХАШТАГ-BG обяви, че протестиращите са намислили нова акция срещу кабинета „Орешарски“ – да пуснат слух в социалната мрежа, че правителството е подало оставка, и новината да започне да се разпространява. В инструкциите, цитирани от сайта, се казва хората да пишат различни изречения и словосъчетания, които да водят до мисълта, че е подадена оставка, за да не си личи организираност.

В призива за участие се казва, че тъй като правителството тиражира лъжи в опит да ги превърне в истина (по мисъл на Гьобелс), протестиращите искат да използват същия прийом. Вестник „24 часа“ пише, че най-вероятно това е акция на протестиращите.

Днес в 4:00 ч. б.вр. следобяд хора, недоволни от кабинета „Орешарски“, започнаха да пишат в профилите си в социалните мрежи, че правителството на Пламен Орешарски е паднало.

След това интернет бе залят от още желаещи оставката на правителството на социалистите БСП и етническите турци ДПС, подкрепено и от националистите на партия Атака.

С това протестиращите очакват да се появи медиен интерес, тъй като много медии следят социалните мрежи.

ЦЕЛИЯТ ТЕКСТ НА ПРИЗИВА В ИНТЕРНЕТ

“Aко случайно не е стигнало до теб: С няколко приятели от протестите организираме една акция днес(петък) и ще се радвам, ако можеш да се включиш. Идеята е да съберем 200-300 души (хора с широка мрежа от ФБ приятели), които едновременно да напишат ФБ статуси, че правителството на Пламен Орешарски е подало оставка. Примерно: “Пламен Орешарски току-що подаде оставка” или “Чух, че Орешарски е подал оставка” или “Правителството падна!” Хубаво е текстовете да са различни, за да не се разбере лесно, че това е предварително подготвено събитие. Идеята е да създадем чрез масирана ФБ кампания гореща новина и да направим това, което властта отказва да направи вече толкова време. Защото езикът не само отразява реалността, но и я създава. Ако правителството непрекъснато тиражира лъжи в опит да ги превърне в истина (по Гьобелс), ние можем да хвърляме техните камъни по техните глави. Въпросът е: ще успеем ли накараме медиите да глътнат стръвта? Можем ли да създадем фалшива медийна новина, която поне са няколко часа да се превърне в реалност? Ясно ми е, че подобна акция едва ли може да промени радикално ситуацията, но поне ще бъде още един неприятен трън за властта, като най-малкото ще побърка от работа ПР-ите на Орешарски. Така ще обърнем ситуацията в наша полза: вместо ние да искаме оставка, правителството ще трябва да се оправдава, че не е подавало оставка. За разлика от други подобни акции (например прословутото предаване на Ку-ку за АЕЦ Козлодуй), няма да ползваме официална медия, а Фейсбук, т.е. социална мрежа/ лично пространство, което съответно не попада под медийното законодателство. Също така с този статус не призоваваме към насилие или омраза. Нито пък пускаме фалшив сигнал за тревога. Както каза един мой приятел, „Оставка на правителството – това не е тревога“. Просто вирусно споделяме един “слух”. Акцията е насрочена за този петък (27/09/2013) точно в 16:00. Място: Фейсбук. Ще помоля информацията от това съобщение да остане конфиденциална и да не се споделя във ФБ групи (само от уста на уста с проверени хора), за да запазим елемента на изненада. Поздрави.”

1 comment for “Орешарски Подаде Оставка, Интернет Залят от Съобщения