Нов генерален консул в Ню Йорк

Милен Люцканов

Милен Люцканов

Правителството назначи Милен Люцканов за генералeн консул на България в Ню Йорк, съобщи пресслужбата на кабинета.

Още през юли т.г. ви съобщихме, че Външният министър сменя наши дипломати в САЩ и по света.

Милен Люцканов е дипломат от кариерата и е бил временно управляващ и зам.-ръководител на постоянното представителство на България към НАТО, зам.-министър на външните работи, специален национален координатор към Съвета за регионално сътрудничество и специален координатор по международното сътрудничество в борбата с тероризма.

По закон генералните консули в чужбина се назначават само с решение на правителството.

Mилен Люцканов е роден на 22.11.1958 г. в гр. Карнобат. Завършва Немската езикова гимназия в Бургас, а след това “Международни икономически отношения” във ВИИ София, а по-късно и МГИМО Москва – специалност “Международна политика”. Кариерата си започва като 3-ти секретар в Посолството ни в Берлин, 1-ви секретар в Посолството в Лисабон, временно управляващ и зам-посланик в Лондон, специален национален координатор по Съвета за регионално сътрудничество. Владее немски, английски, руски и френски език. Ползва португалски език. Женен с две деца.

Името на последния зам.-министър от времето на на злополучната министърка на външните работи Румяна Желева – Милен Люцканов, беше свързано с дипломатическите назначения на кабинета „Станишев”, направени буквално дни преди изборите, които спечели ГЕРБ. 

Милен Люцканов е последният от тройката заместници на Румяна Желева, заедно с Марин Райков и Калин Борисов, които бяха определени от нея на 31 юли 2009 г. Люцканов отговаряше за консулските отношения.
Милен Люцканов беше освободен от поста си от премиера Бойко Борисов в края на октомври 2010 г. с мотив – преструктуриране и оптимизацията на работата на ведомството. Въпреки това остана на работа в министерството и получи назначение зад граница. Той бе определен през 2010 г. за консул в Милано. 
Люцканов бе тогавашният втори зам.-външен министър, който напусна поста. По-рано това направи и Марин Райков, зам-министър и при Иван Костов. Райков замина като посланик в Париж, а след това стана и служебен премиер тази година. Преди да приключи временният си мандат на министър-председател Райков се самоназначи за посланик в Рим, където е в момента.
Милен Люцканов е бил консул в Лондон, заместник постоянен представител на България в НАТО, а през есента на 2008 г. беше назначен за национален координатор в Съвета за регионално сътрудничество – наследник на Пакта за стабилност в Югоизточна Европа.
Името на Люцканов беше замесено и в скандал за пране на пари от ирландския финансов съветник Тед Кънингъм, който беше обвинен в пране на милиони лири от обира на “Нортърн банк” през декември 2004 г. в Белфаст. През март 2009 г. той заяви пред съда, че намерените в дома му над три милиона паунда са получени от българи като заплащане за купена от тях каменна кариера в Шинрън, съобщи вестник “Айриш таймс”, цитиран от агенция Медиапул.
Кънингъм заяви, че българите му обяснили, че му дават парите в брой, защото нямат доверие на банките в родината си, които били контролирани от руската мафия.
Пред съда той разказва, че често се е срещал с българите, които изявявали желание да инвестират в Ирландия и е пътувал до Брюксел, където е имал срещи с един от тях наречен Милан, който ”представлява българската държава пред НАТО”, съобщава “Белфаст телеграф”.
Според публикации в местната преса преди години българският представител в НАТО се казва Милен Люцканов и е сред основателите на българския Сити клуб в Лондон.
През пролетта на 2010 година Милен Люцканов попадна в епицентъра на грандиозен скандал, заради издаването на визи за руски граждани. Той и шефа на Консулска служба Валери Веселинов бяха обвинени в некомпетентност и безхаберие. Положението се укроти след дискусия с представители на  МИЕТ и парламента, инициирана от най-големите браншови организации в туризма: Съюза на инвеститорите в туризма, БАТА, БХРА, Съюза на собствениците – Слънчев бряг, Съюза на хотелиерите – Златни пясъци и други.
Правителството реши също Теодор Русинов да бъде назначен за генерален консул в Битоля, съобщи пресслужбата на кабинета. Новият генерален консул в Битоля е кадър на бившето военно разузнаване, припомня БНР. Теодор Русинов досега е заемал пост в М-вото на външните работи. Преди това той беше посланик в Албания, отзован с указ на президента Росен Плевнелиев, след като Комисията по досиетата обяви, че Русинов е бил сътрудник с псевдонима “Йорданов” на Разузнавателно управление на Генералния щаб на армията от 1984 г.
Външният министър от БСП Кристиан Вигенин одобри назначението на новите генерални консули, въпреки че обеща да не предлага за посланици хора с принадлежност към бившите служби, защото президентът Плевнелиев заплаши да не подписва подобни укази. Както и да спре политическите назначения.
ПРИПОМНЯМЕ: