Еми наградите връчиха в Ел Ей

Наградата Еми (Emmy Award) се присъжда на телевизионни продукции в САЩ предимно в областта на забавните програми. Най-известни и престижни са наградите за забавни предавания в праймтайма (някои от тях се наричат дори

Наградата Еми (Emmy Award) се присъжда на телевизионни продукции в САЩ предимно в областта на забавните програми. Най-известни и престижни са наградите за забавни предавания в праймтайма (някои от тях се наричат дори “Еми за творчество”) и за забавни програми, излъчвани през деня. Първите награди Еми са били връчени през 1949 в Холивуд. Името “Еми (Emmy)” всъщност представлява феминизация на “immy”, прозвище на катодно-лъчевата тръба, основен компонент на ранните телевизионни камери.

22 септември 2013 г. Днес в Лос Анджелис за 65-ти път бяха раздадени наградите “Еми” за “Прайм Тайм”.

Нийл Патрик Харис бе водещ на 65-тото изданието за продукции от малкия екран, като телевизията даже успя да надмине киното в областта на оригиналните висококачествени издания и статуетките са смятани за телевизионните Оскари.

Звездите на Холивуд Майкъл Дъглас и Мат Деймън бяха част от връчващите отличия на 65-ата церемония за телевизионните награди “Еми”.

Дъглас и Деймън бяха номинирани за приза в категорията най-добър актьор за ролите си във филма “Зад свещника” заснет на Стивън Содърбърг, лента с 15 номинации за “Еми”. До днес двамата вече са били номинирани по 5 пъти за наградите “Еми”. Лентата спечели три престижни награди – най-добър телевизионен филм или минисериал, най-добър режисьор в същата категория за Стивън Содърбърг и най-добър актьор за Майкъл Дъглас.

68-годишният Майкъл Дъглас, който миналата седмица оповести, че се разделил със съпругата си Катрин Зита Джоунс, изпълнява ролята на виртуозния пианист хомосексуалист Либерачи. Той е телевизионна звезда през 70-те години на миналия век и има тайна любовна връзка с по-млад от него мъж, в чиято роля се превъплъщава Мат Деймън.

Сър Елтън Джон (род.1947) за пръв път пя на живо на церемонията за телевизионните награди “Еми”. В дебютното си участие на шоуто в своята близо 50-годишна кариера (от 1964) Елтън Джон изпълни трибют именно за прочутия пианист Либерачи, чиято житейска история на гей разказва филмът “Зад свещника”. През 1988 г., след развода си с германката Рене Блауел, Елтън Джон открито обявява своята хомосексуалност, а в края на 2005 г. слючва граждански съюз с дългогодишния си партньор Дейвид Фърниш. Британската рок звезда и канадския филмов продуцент, които са заедно от началото на 90-те години се сдобиха с две деца от сурогатни майки – през 2010 г. в Калифорния и 2013 г. Елтън Джон е кръстник на 10 деца, две от които на семейство Виктория и Дейвид Бекъм, както и на актрисата Елизабет Хърли.

Друга позната Холивудска звезда при мъжете от големия екран Джеф Даниелс пък отнесе наградата за най-добър актьор в драматичен сериал за ролята си в “Нюзрум”. Това е първата награда Еми за 58-годишния актьор за ролята си във филма на известен телевизионен водещ.

haidi-klum-bilboard-58731-500x0Хайди Клум пък взе “Еми” за “Топ дизайнер” (Project Runway) в категорията за “водещ на риалити шоу или съзтезание”. 40-годишният модел роден в Германия надделя над известния Райън Сикрест, познат ни от наградите Оскар и най-гледаното в САЩ музикално шоу “Американ Айдъл”. Хайди може да е на 40 години и да е майка на четири деца, но това по никакъв начин не я спира да води топ-шоу, да печели награди и най-вече – да изглежда невероятно добре. Билборд с Хайди Клум с провокативната реклама на 12-тия сезон, който започна през юли, беше забранен в Лос Анджелис. Германската красавица седи на трон, а до нея е колегата й в предаването Тим Гън. Няколко голи красавици са под нея. Сексапилната снимка се появи на билбордове в Ню Йорк, но било преценено, че е прекалено откровена, за да бъде показвана в Лос Анджелис, поради което фотосът бил променен с модели, носещи бельо.

 

Julia Louis-Dreyfus

Julia Louis-Dreyfus

Джулия Луис-Драйфус грабна наградата за най-добра комедийна роля в политическата сатира “Вицепрезидент” (Veep), като това е четвърта награда Еми за 52-годишната актриса. Луис-Драйфус е единствената жена, която е печелила “Еми” четири пъти и най-номинираната със 14 предложения за ролята й в “Зайнфилд” (Seinfeld) и водещите й роли в “Новите Приключения на Старата Кристин” и “Вицепрезидент” (Veep). Тя също получи и номинации за първите два сезона на “Вицепрезидент”, което прави броят на номинациите й за Еми 16. През май 2010 г. актрисата получи и звезда на Алеята на Славата на Холивуд булевард в Лос Анджелис за приноса й в телевизионната индустрия.

“В обувките на Сатаната” (Breaking Bad) спечели престижната награда Еми за най-добър драматичен сериал на церемонията. Лентата получи 8 номинации в 6 категории тази година.

House of Cards, който не успя да напише история, печелейки първи награди Еми, както очакваха критиците. Сериалът се излъчва само в интернет и може да се гледа на таблети или смартфони, и въпреки широкото им разпространение не може да пребори традиционната телевизия.

Специална почит беше отдадена на звездата от “Семейство Сопрано” Джеймс Гандолфини и на Кори Монтейт от “Клуб Веселие”, които починаха през юни.

Миналата неделя Първите ЕМИ награди за 2013 бяха раздадени в Лос Анджелис.

ПЪЛЕН СПИСЪК НА НОМИНИРАНИТЕ И НОСИТЕЛИТЕ НА 65-тото ИЗДАНИЕ НА НАГРАДИТЕ “ЕМИ”: Nominees/Winners