Протеста в Ел Ей – българи и румънци заедно

 

Румънци и българи заедно протестираха в Лос Анджелис на хиляди от Родината си. Фото: Евгени Веселинов, www.bulgarica.com

Румънци и българи заедно протестираха в Лос Анджелис на хиляди от Родината си. Фото: Евгени Веселинов, www.bulgarica.com

22 септември 2013 г. Днешният протест в Лос Анджелис стана международен, след като по едно и също време пред сградата на двете генерални консулства на България и Румъния, с плакати в ръце застанаха граждани и на двете съседни държави.

Това което ги свързваше бе недоволството и от двете правителства в техните родни места, разлика имаше само в броят на присъстващите. От българска страна двама човека застанаха в подкрепа на обявеният глобален протест #ДАНСwithme “Протест за България, независима от политическата мафия“ в деня на ”Независимостта за България” – 22 Септември.

 

“Във връзка с днешния празник, нека допълня. Това да нямаш ясна и открита позиция за себе си и най-близките ти, в никакъв случай не те прави “независим”,” допълни инж. Тодор Узунов. Фото: Евгени Веселинов, www.bulgarica.com

Както ви съобщихме по-рано призивът в Ел Ей бе даден от инж. Тодор Узунов, и точно той бе единият от двамата дошли да подкрепят своите сънародници по света и в България. “И сам войнът е войн”, нарекоха по-рано Узунов в Протестната социална мрежа, българинът, който близо 100 дни протестира сам всеки работен ден в Ел Ей (видео)

Румънската част бе по-голяма, седемнадесет човека, всичките млади хора, между които и семейство с две деца, бяха дошли да изразят недоволството от това което се случва в съседната на България държава. Основното искане на протестиращите от побратимата ни страна в Европейския съюз бе за спиране на ограбването й, и най-вече предоставянето добивът на злато на чужди фирми и начинът по който се извършва.

“Нямам обяснение за себе си, защо никой не дойде днес, и то на този велик ден за България, освен че са заети,” лаконичен бе инж. Узунов. “Може би не ги интересува какво става с техните близки и въобще в България, или по-скоро вече наистина въобще не вярват, че нещо може да се промени след тези 100 дни протести и нищо,” допълни  Узунов. “За себе си мога да кажа, че човек без позиция за съдбата на собствената си Родина и близки не се приема добре в САЩ, особено в САЩ. Знам много добре с какво уважение се отнасят към мен колегите, като знаят, че търся моите, и правата на тези които живеят в България. Затова и на постера съм написал рефрен от “Пинк Флойд”: “Има ли някой там”, каза Узунов.

“Американците казват били “надути”, не е така, просто хората си имат собствено национално достойнство и уважават това на всеки един тук. И така го оценяват като човек, не само като специалист. Това се отнася не само за тези, които са напуснали, но и за онези, които искат да напуснат България. Рано или късно “материалните” американци, както някои ги наричат, много добре разбират ти какво реално “гониш” и каква ти е силата. Не може да си добър професионалист в Америка и да се притесняваш от собственото си мнение. Така разбират до колко си уверен в собствените си възможности,” каза Узунов.

“Във връзка с днешния празник, нека допълня. Това да нямаш ясна и открита позиция за себе си и най-близките ти, в никакъв случай не те прави “независим”,” допълни инж. Узунов.

“Това е лудост. Едно и също в бившите соц-страни. Ние пък сме и съседи и заедно влязохме в ЕС. Мафията работи навсякъде,” сподели Оана Сербан, която дойде с приятеля си първа за протеста на бул. Уилшир.

“Сега ще дадат концесията за добива на злато на някаква неизвестна компания. На всичкото отгоре начинът по който се добива е със използването на арсен, който е много отровен и опасен за населението,” каза Джордже Лапреску, който е строителен инженер.

“Не знаех, че и при вас е като у нас. Жалка работа да се срещаме тук по такъв повод,” допълни Лила, която бе донесла и раздаваше сладолед в топлия следобед на мястото, намиращо се на само на 2-3 мили от океана и на хиляди мили от Родината.

По-рано през седмицата за протести на Западния бряг в САЩ директно призоваха в Лос Анджелис и Сиатъл, където българи се събраха в подкрепа на обявеният от ДАНСwithme World глобален “Протест за България, независима от политическата мафия в деня на ”Независимостта за България” – 22 Септември. В Сан Франциско нямаше официално обявен протест, но българите бяха поканени от името на общността там на отбелязването на празника “Денят на Независиомостта”.