България отново в рецесия до края на 2013?

 

През 2002 г. Делян Добрев се дипломира като бакалавър по икономика в Уеслианския университет, гр. Мидълтаун, щата Кънектикът, САЩ. Има специализации по счетоводство и финанси в Лондонското училище по икономика и политически науки. Добрев е експерт по управление на европейски проекти, финансово и данъчно законодателство. Професионалната му кариера започва в консултантската компания KPMG в Торонто, Канада и „Нютон Финанс Мениджмънт Груп“ в София.

През 2002 г. Делян Добрев се дипломира като бакалавър по икономика в Уеслианския университет, гр. Мидълтаун, щата Кънектикът, САЩ. Има специализации по счетоводство и финанси в Лондонското училище по икономика и политически науки. Добрев е експерт по управление на европейски проекти, финансово и данъчно законодателство. Професионалната му кариера започва в консултантската компания KPMG в Торонто, Канада и „Нютон Финанс Мениджмънт Груп“ в София.

“До края на годината най-вероятно България отново ще изпадне в рецесия и то не в момент, в който всички останали държави са в рецесия, а когато регистрират рекордни тримесечия” – бившият икономически министър Делян Добрев

Това прогнозира бившият икономически министър Делян Добрев от правителството на ГЕРБ в деня на 105-годишнина от Провъзгласяване на Независимостта на България в предаването “Всяка неделя” на Нова телевизия, която гледаме в ефир на смартфоните в САЩ. Добрев дебатира с депутатката Корнелия Нинова, представител на една от управляващите партии – БСП, относно политиката на кабинета „Орешарски” през първите си 100 дни управление на България пред камерите в студиото на Кеврок Кеврокян.

 

Корнелия Нинова е родена на 16 януари 1969 г. в село Крушовица, Област Враца. Дипломира се в юридическия факултет на СУ „Климент Охридски“. През 1995 г. работи в Софийския градски съд като стажант-съдия, а в периода 1995-1996 г. е юрисконсулт на Столична община. От 1996 до 1997 г. е следовател в столичната следствена служба.

Корнелия Нинова е родена на 16 януари 1969 г. в село Крушовица, Област Враца. Дипломира се в юридическия факултет на СУ „Климент Охридски“. През 1995 г. работи в Софийския градски съд като стажант-съдия, а в периода 1995-1996 г. е юрисконсулт на Столична община. От 1996 до 1997 г. е следовател в столичната следствена служба. Нинова е народен представител от парламентарната група на БСП в 41-то Народно събрание.

100-те дни бяха успешни в две посоки – социална и икономическа. Правителството даде два силни сигнала и показа, че оттук насетне така ще се прави политика. За 100 дни се предприеха много краткосрочни социални мерки, които засягат около 1 200 000 българи. Правителството плати на бизнеса задържаните задължения от страна на държавата и възстанови данък добавена стойност. Това е големият успех – нормализиране на икономическата среда, помощ на бизнеса, за да работи и открива работни места ипомощ на социално слабите и най-уязвимите”, категорична бе родената във врачанското село Крушовица Корнелия Нинова и оцени работата на кабинета с мн. добър 5.

Позицията на родения в Хасково 35-годишен бивш министър за една година (2102-2013) и зам-министър (2011-2012) Делян Добрев обаче бе коренно различна:

„Тези 100 дни, бяха 100 дни на протести, на доста спорни назначения, актуализация на бюджета – за 40 милиона лв. социален пакет се взе 1 млрд. лв. допълнителен дълг на държавата, които не знаем за какво се харчат, защото нямаше прозрачност в бюджетната процедура. 100 дни на липса на инвестиции, на постоянна безработица, която дори и през летните месеци бе замразена, въпреки щедрите обещания за заетост. Най-лошото е, че фирмите не се чувстват сигурни и затова няма инвестиции.”
Имаше кадрови грешки, но по отношения на политиката харесвам всичко. В социалната сфера се свърши огромна работа”, категорична бе Нинова. Тя допълни, че за 100 дни няма как да се случи всичко, но е била поставена базата и също така подчерта, че за всички социални мерки Делян Добрев е гласувал „За”.

На въпрос дали няма нещо, което харесва в политиката на управляващия кабинет, Делян Добрев отговори така:

Харесвам това, че те се отказаха от голяма част от своите предизборни обещания. Те се отказаха от това да премахат плоския данък, отказаха се да въведат семейно подоходно облагане поне на този етап. Те оставят данък лихва, премахват данъчните облекчения за младите семейства. Това са все са стъпки в правилната посока и запазват финансовата стабилност.”

По думите на бившия министър обаче само финансова дисциплина не е достатъчна и по тази причина от ГЕРБ са сериозно разтревожени за икономиката.

48-годишната юристка Корнелия Нинова, председател на Управителния съвет на „Булгартабак Холдинг“ АД от 2005, обаче бе категорична, че БСП не се отказва от програмата си. От септември 2005 до 2007 г. Нинова е зам.-министър на икономиката и енергетиката по външно-икономическата политика. От 1996 до 1997 г. е следовател в столичната следствена служба, преди това в периода март-август 1997 г. е юрисконсулт на БТК, а между 1997 и 2005 г. е изпълнителен директор на „Техноимекс“ АД.

През 2002 г. Делян Добрев се дипломира като бакалавър по икономика в Уеслианския университет, гр. Мидълтаун, щата Кънектикът, САЩ. Има специализации по счетоводство и финанси в Лондонското училище по икономика и политически науки. Добрев е експерт по управление на европейски проекти, финансово и данъчно законодателство. Професионалната му кариера започва в консултантската компания KPMG в Торонто, Канада и „Нютон Финанс Мениджмънт Груп“ в София. След като се завръща в България, работи в Областната управа на Област Хасково, като ръководител на проекти с европейско финансиране в Агенцията за подпомагане развитието на малкия и средния бизнес, в Районния съд в Хасково, Алианса за регионално сътрудничество и развитие и другаде.

От 2009 г. Делян Добрев е депутат от ГЕРБ в 41-вото НС, където е зам-председател на Комисията по икономическа политика, икономика и туризъм и член на Комисията по бюджет и финанси. На 18 май 2011 г. става зам-министър на икономиката, енергетиката и туризма с ресор енергетика на мястото на подалия оставка Марий Косев. Приема да поеме министерския пост на мястото на министър Трайчо Трайков, на който е поискана оставката след провала на бизнес форума в Катар по време на официалното посещение начело с министър-председателя. Преди встъпването си в длъжност Делян Добрев заявява: “Не държа особено на тази работа министър, приемам я като отговорност”.