Американски гей, дипломат в София подкрепи парада на хомосексуалистите

 

Заместник-посланикът на САЩ в България Брайън Далтън се включи в гей парада днес в София. Фотограф: Анелия Николова, в-к Дневник

Заместник-посланикът на САЩ в България Брайън Далтън се включи в гей парада днес в София.
Фотограф: Анелия Николова, в-к Дневник

Заместник-посланик Брайън Далтън в посолството на САЩ в България прочете Изявление в подкрепа на парада София Прайд 2013 от името на 14 посолства, и от негово лично име, като гей, дошъл заедно с партньора си:

“Имам удоволствието да представлявам на това събитие, правителството на САЩ като дипломат и като гей, заедно с мен тук е партньорът ми, с когото сме заедно от 21 години, тук са и колеги от посолството и приятелите. Надявам се, че събития като този Прайд и усилията на всички нас ще помогнат на повече хора да намерят разбиране, когато разкрият своята сексуална ориентация. Политиката на американското правителство е, че гей правата са права на човека и правата на човека са гей права.”

21 септември 2013 г. Заместник-посланик Брайън Далтън (Deputy Chief of Mission Bryan Dalton) от посолството на САЩ в България днес подкрепи парада на хомосексуалистите  на „София прайд”.

Американският дипломат се появи още в началото и прочете Изявление в подкрепа на парада София Прайд 2013 от името на 14 посолства в България, и от негово лично име, като гей, показа репортаж на БНТ. Далтън, който беше дошъл заедно с партньора си, американеца от виетнамски произход Анандарупа, призова хората да са толерантни към тези с различна ориентация. Изявлението бе официално публикувано и на сайта на посолството.

“Имам удоволствието да представлявам на това събитие, правителството на САЩ като дипломат и като гей, заедно с мен тук е партньорът ми, с когото сме заедно от 21 години, тук са и колеги от посолството и приятелите,” заяви заместник-посланикът на САЩ у нас Брайън Далтън от импровизираната трибуна. “Надявам се, че събития като този Прайд и усилията на всички нас ще помогнат на повече хора да намерят разбиране, когато разкрият своята сексуална ориентация. Политиката на американското правителство е, че гей правата са права на човека и правата на човека са гей права. Когато бях по-млад имаше гей парад само в големите градове като Ню Йорк и Сан Франциско, а сега във всеки по-голям град има подобно шествие, което събира стотици хиляди ЛГБТ от целия свят. Сега, когато София кандидатства за Европейска столица на културата през 2019 година, аз се надявам, че ще бъдат зачетени всички групи, етноси, сексуални ориентации и полови идентичности”, добави той.

Шестото ежегодно шествие в подкрепа на равенството на хомосексуалните, бисексуалните и транссексуалните – “София Прайд” тръгна от площад “Независимост”. С развети знамена с цветовете на дъгата шевствието днес премина без страх по улиците на столицата и покрай всички административни сгради. През цялото време звуча музика, а част от участниците танцуваха върху подвижна платформа. Чалга-звездата Деси Слава подарила летния си хит Baby за официална песен на гей прайда в София, но най-изявеният гей-изпълнител Азис запази мълчание..

Шествието спря пред паметника на Васил Левски, където почете Апостола с минута мълчание. “Тук сме за да уважим този човек, който като нас се е борил за равноправие на хората,” каза участник в гей парада пред камерите на телевизията.

Едно от посланията, което се видя на днешния “София Прайд” беше “To Russia with love” ( “На Русия с любов”), породено от руските закони срещу т.нар. “гей пропаганда”, приети по-рано тази година от Руската федерация.

Гей парадът беше охраняван през цялото време от полицаи. От МВР съобщиха, че шествието е преминало без инциденти и нарушения на обществения ред.

Близо 70 човека се събраха на пилоните пред НДК за да протестират срещу гей парада, насрочен за 15.00 часа в столицата. Недоволните, които са предимно млади хора, тръгнаха на шествие, носейки и плакати, като един от тях гласи: „Аз не съм толерантен, аз съм нормален”.

“Тук сме за да покажем отношението си към нормалните бракове между хората и това че сме християни,” каза пред камерите на телевизията млада двойка. “Може ли да ми кажат те за какво са на улицата? За какви права ни говорят? Кои техни права са нарушени, от конституцията, от закона, от властта? Всичко е еднакво за всички,” допълниха младежите. “Ние не сме против тях, ние сме против това да го демонстрират, да дават пример на нашите деца, да парадират с това,” допълниха участниците в протестта срещу гей-парада.

“Нещо не разбирам. Когато един мъж си мисли, че е марсианец или се смята за Наполеон, го лекуват. Когато обаче се смята за жена, му пазят правата,” споделиха в коментарите си анти-гей настроени българи.

“Елементарни разсъждения или откровена демагогия! Хората не мразят педалите, просто са против афиширането на личните им, педерастки пристрастия и претенциите им за някакви права в повече,” допълват недоволните от провеждането на гей-парада в София.

Провеждането на “София прайд” трябваше да бъде през юни, но беше отложено тогава по молба на столичния кмет Йорданка Фандъкова, след като Светият синод на Българската Православна Църква призова властите да отменят провеждането на гей-парада, с аргумента, че “заплашва моралните устои на обществото, здравето на децата и на българската нация като цяло”.

По повод на днешния “София прайд” от партия “Атака” поискаха строги наказания за хора, които афишират публично хомосексуалната си ориентация. В деловодството на Народното събрание е внесен проект за промени в Наказателния кодекс, с които хомо-демонстрациите да се наказват с лишаване от свобода от една до пет години.До по-големи безредици така и не се стигна. В един момент няколко мускулести момчета с татуировки на Левски опитаха да се врежат в гей-парада, но веднага бяха отведени встрани от полицаите.

Предложението е за добавяне на нов член – 155в : “Който манифестира публично своята или на други хомосексуална ориентация или принадлежност, чрез организация или участие в митинги, шествия и паради или чрез средствата за масова информация и интернет, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години и глоба от пет хиляди до десет хиляди лева.” “Атака” за пореден път изразява недоволство от днешния гей парад в столицата, организиран за шеста поредна година.

“Това чуждо на националните ни традиции и морал уродливо явление, се състоя за пръв път през 2008 г. и оттогава до днес се провежда без никакъв адекватен отпор от страна на държавните институции”, се казва още в разпространеното до медиите съобщение. В партията са притеснени и от идеите на хомосексуални активисти за легализиране на бракове между еднополови двойки и осиновяване на деца от тях.

ВМРО пък призова преди ден медиите да не отразяват гей парада и подобни “събития”, които нямат “нищо общо с традиционния български морал и ценности”.

Нито един предствител на официалните власти в България не направи коментар или публично изявление по повод на гей парада в София.

1 comment for “Американски гей, дипломат в София подкрепи парада на хомосексуалистите