Външният министър във Вашингтон: Българите в САЩ имат потенциал за задълбочаване на двустранните отношения във всички области

vigenin_library Washington Sep 20 2013Кристиан Вигенин постави въпроса за отпадането на визите за български граждани, изтъкна важността на свободното пътуване за допълнителното задълбочаване на двустранните отношения в сферите на икономиката, образованието, науката и културата

20 септември 2013 г. Българите в САЩ имат потенциал за по-нататъшното задълбочаване на двустранните отношения във всички области. Това заяви външният министър Кристиан Вигенин, който е на работно посещение във Вашингтон, съобщиха от Министерството на Външните Работи (МВнР) на Р България.

Vigenin Poptodorova Wilson Washington Sep 20 2013По време на първото си посещение в САЩ министър Вигенин проведе разговори с представители на Конгреса и постави въпроса за отпадането на визите за български граждани, желаещи да посетят САЩ, като изтъкна важността на свободното пътуване за допълнителното задълбочаване на двустранните отношения в сферите на икономиката, образованието, науката и културата.

В разговорите бяха обсъдени ситуацията около Сирия, американските инвестиции в България, използването на съвместните военни съоръжения в Ново село за обучение на либийски военнослужещи и актуалните въпроси на Балканите.

Независимо от политическите обрати, отношенията между България и САЩ се развиват трайно и стабилно и се коренят в периода още преди установяването на официалните дипломатически отношения, каза Вигенин.

Kristian Vinegin Washington Sep 20 2013През първия ден от визитата си в САЩ Вигенин още разговаря с Елиът Ингъл – зам-председател на Комисията по външни отношения на Камарата на представителите, с Уенди Шърман – подсекретар по политическите въпроси, както и с Пол Джоунс, помощник-секретар за Европа и Евразия в Държавния департамент, допълват от МВнР.

На официален обяд в Библиотеката на Конгреса на САЩ беше отбелязана 110-та годишнина от установяване на дипломатическите отношения между България и Съединените щати. Вигенин изтъкна ролята на американския журналист Макгахан в отразяването на Априлското въстание от 1876 г. Благодарение на неговите репортажи светът е научил истината за трагичните събития в България, спомена министърът.

Той отбеляза и ролята на бележити българи в различни сфери за развитието на американската държава.

Подчертан беше потенциалът на живеещите в САЩ българи за по-нататъшното задълбочаване на двустранните отношения във всички области.

Kristian Vinegin Washigton Sep 20 2013 Holocost MuseumМинистър Вигенин отбеляза също така, че в последните години отношенията между двете държави са достигнали ниво на стратегическо партньорство, допринасящо за мира и стабилността на нашия континент.

Министърът на външните работи Кристиан Вигенин посети днес и Мемориалния музей на Холокоста и разговаря с директора на музея г-жа Сара Блумфийлд. На срещата присъстваше и посланик Елена Поптодорова.

ПРИПОМНЯМЕ: 

Външният министър сменя наши дипломати в САЩ и по света?

Освободиха генералният консул в Ню Йорк Радослав Точев

Дипломатическа изолация на правителството на Орешарски искат българи в САЩ от официален Вашингтон

Кой къде е за конфликта в Сирия?

Правителството отряза френският посланик – гаф или преднамерен политически акт