Орешарски се похвали за пъривте 100 дни на правителството и фискализира протестите

Отчет за първите 100 дни на управление и заявка за още

15-минутен отчет за първите 100 дни на управление и заявка за още “по 100” даде премиерът Пламен Орешарски

Премиерът си писа “мн.добър” под викове за Оставка на ГЕРБ и аплодисменти на БСП, ДПС и АТАКА

Министър-председателят изрази менние за протестите, като приписа негови думи и мисли на протесттиращите и успешно го “фискализира” недоволството по улиците 

ГЕРБ внесе вот на недоверие – Орешарски обеща внимателно да разгледа мотивите

19 септември 2013 г. 15 минути задели премиерът Пламен Орешарски за свършеното от него и министрите му за първите 100 дни на правителството. След края на изказването от ГЕРБ скандираха “Оставка” срещу Орешарски, а ДПС и БСП го изпратиха в бурни аплодисменти.

От отчета, озаглавен „100 мерки за 100 дни“, става ясно, че кабинетът е провел 15 заседания.

Министър-председателят отново посочи като основно постижение на кабинета си „постепенното освобождаване на страната от страха“. 

Според него протестите у нас са „конфронтация заради самата конфронтация”.  От години насам във всички други европейски страни бяхме свидетели на протести срещу фискалното затягане, а тук са с обратен знак – срещу фискалното разхлабване.

Така премиерът изрази меннието за случващото се по улиците в България, като редно е да отбележим, че той реално приписва тези негови думи и мисли на протесттиращите, като успешно го “фискализира”. Тези “фискално разхлабващи” слова не са изписвани на постерите и не са били искания на недоволните от управлението. Основните искания на протестиращите през цялото време на близо 100-дневните протести са били Оставка и премахване на мафията и олигарсите от управлението на България.

Орешарски посочи и други успехи, като изтъкна, че „това е най-академичното правителство за последните 20 години – сред министрите има шестима доценти и четирима професори; най-непартийното правителство – само 4 министри са членове на политически партии; с най-много жени – 7 от 18 министри“.

Министър-председателят отбеляза мерките за насърчаване на бизнеса и изрази увереността си, че след още няколко месеца самият стил на управление ще започне да действа насърчително на бизнес инициативите. Ще върнем интереса и на чуждите инвеститори въпреки изкуствено създадената сложна политическа обстановка и насаждане на усещане за несигурност, зарече се още Орешарски.

Социалните политики са друго направление, което е със специален акцент, каза още министър-председателят. Той отчете, че вече са реализирани няколко инициативи за подпомагане на най-бедните български домакинства. Премиерът сподели, че те са недостатъчни, но са едни от малкото възможни в условията на настоящите фискални ограничения. Днес стана известно от думите на финансови министър Петър Чобанов, който обясни, че от догодина младите семейства ще се окажат в ситуация, в която няма да има никакви облекчения за тях при плащането на данък върху доходите на физическите лица.

“Видимо е подобрена работата на МВР, които за наше удовлетворение намериха баланса между спазването на правата на всички български граждани и опазването на обществения ред”, каза още Орешарски. 

„Аз бих поставил „много добър“, отговори премиерът Пламен Орешарски на въпрос за оценката на правителството за първите сто дни от управлението му.  „Всяка оценка е субективна оценка на обективни факти,“ каза още в кулоарите на парламента премиерът Пламен Орешарски, след като отчете пред Народното събрание 100-те дни от своето управление, предаде БТА.

„Не успяхме да свършим много неща. Има доста неща в програмните приоритети, с които беше избран този кабинет, които не сме свършили, но и не сме обещали да свършим за първите сто дни“, каза премиерът.

Край на пресконференцията сложи за пореден път темата кой предложи Делян Пеевски за ръководител на ДАНС. На въпрос на журналистите дали Пеевски е част от кръга КТБ, премиерът Орешарски каза: „Някога да сте ме хванали да коментирам олигархични кръгове? Защо да го правя и сега? Биенето срещу олигархията не означава приказки“.

Попитан: „Кой предложи Пеевски?“, Орешарски простичко отговори: „Очаквах този въпрос, което значи, че пресконференцията е към края си“.

Президентът Росен Плевнелиев отказа да оцени работата на правителството досега, но коментира думите на премиера Орешарски, че един от основните успехи на правителството е, че е победен страхът. Плевнелиев каза, че трудно може да разбере от отчетеното, „че някакъв страх е победен и че хората могат да дишат по-спокойно“. Надявам се обаче това, което са обещали на хората, да го изпълнят“, добави държавният глава.

Държавният глава апелира към партиите и политиците да изпълняват общенията си. “Преди всичко по време на предизборните кампании, когато излизайки пред хората казвате: ще създадем 250 000 работни места, ще постоим АЕЦ “Белене”, че ще направите куп други проекти, след това трябва да ги направите, защото сте обещали”, каза още Росен Плевнелиев. Той подчерта още веднъж, че хората ще преценят кой какво е свършил. По повод предстоящия вот на недоверие държавният глава посочи, че това е нормален демократичен инструмент, с който всяка опозиция разполага.

ГЕРБ пък днес внесе в деловодството на парламента първия вот на недоверие на кабинета „Орешарски”. Първоначално от ГЕРБ обявиха, че той ще е за цялостната политика на правителството. Вчера обаче след критиките от страна на Реформаторския блок и Протестната мрежа, лидерът на партията Бойко Борисов съобщи, че са се спрели на друг вариант – серия от вотове по различните секторни политики, като се започне с провала на Министерството на инвестиционното проектиране, за което по думите на Борисов още не се знаело какво ще работи. От ГЕРБ съобщиха още, че ако първият вот на недоверие не бъде успешен, предстои серията от искания за оставка “в най-кратки срокове”, но без да конкретизират през какъв интервал.

„100 мерки – 100 лъжи” – така трябва да се казва отчета на кабинета „Орешарски” до този момент. Това заяви от парламентарната трибуна зам-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов след отчета на премиера Пламен Орешарски за първите 100 дни управление на правителството.

Вчера социалистите определиха първият вот на недоверие като опит за самоизявана ГЕРБ, от ДПС- като чист политически акт, а националистите от АТАКА отказаха да коментират дали ще подкрепят правителството или не. 

Лидерът на БСП Сергей Станишев определи правителството на Пламен Орешарски като “може би най-образованото” от кабинетите през последните мандати. „Това е голямата разлика с кабинета на Борисов, който „търсеше министрите по кръстовищата или вадеше тежка артилерия, която е тежка в приказките а не в действията”.

Лидерът на ДПС Лютви Местан се присъедини към положителната оценка на социалистите. „Пред нас е едни кабинет със съвършено различен манталитет. Тук няма парадиране със силата на властта. Не виждам мускули, смесване на силното със силовото управление”, коментира Местан. 

„Бедни ми дами и господа министри, възхищавам се на вашата наивност. Не сте познали обаче адресата на посланията си”, обърна се той към членовете на Министерския съвет. Според Местан те няма да чуят градивна критика и имат една-единствена възможност – да правят каквото трябва, въпреки агресията на опозицията.  Лидерът на ДПС увери, че правителството ще продължи да се радва на партийната подкрепа.

Днес след като се отчете за първите 100 дни на правителството премиерът Пламен Орешарски заяви, че няма тема, която да го притеснява. Така той коментира в кулоарите на парламента внесения то ГЕРБ вот на недоверие на кабинета, като допълни, че е взел мотивите на опозицията и ще се запознае внимателно с тях.