13 убити във военната база на управлението на ВМС на САЩ в столицата Вашингтон

Поглед от горе на

Поглед от горе на “Нейви ярд”, “сърцето” и най-старото брегово съоръжение на ВМС на САЩ, изградено на територията на бивша корабостроителница и завод за боеприпаси в Югоизточен Вашингтон. Горе вляво се вижда куполът на Белия дом. (кликнете в/у снимката за по-големи размери). В момента базата служи като Щаб-квартира, церемониален и административен център на военноморските сили на САЩ. Базата е дом на началника на морските операции и е седалище на военноморските системи за командване, както и на множество други командвания. На нейна териитория са и морският исторически център, М-вото на военноморска история, съдията и главният адвокат на военноморските сили на САЩ, Институтът на Военноморските сили на САЩ (ВМС) и Военият оркестър. ФОТО: Уикипедия

34-годишният Аарон Алексис е стрелецът в “Нейви ярд” – “сърцето” и най-старото брегово съоръжение на ВМС на САЩ

Президентът на САЩ Барак Обама нареди до петък американските флагове да останат наполовина спуснати

Вижте видео

16 септември 2013 г. 13 души са загинали при стрелбата в американската военноморска база „Нейви ярд” (Washington Navy Yard), съобщи полицията във Вашингтон, като оповести името на загиналия, за когото се предполага, че е извършил стрелбата, предаде телевизия Фокс, която през целият ден продължава да следи събитията в Американската столица.

Федералното бюро за разследвания (ФБР) идентифицира заподозрения като 34-годишния Аарон Алексис от Форт Уърт, Тексас, който е чернокож и бивш военнослужещ, съобщи Фокс, като показа и негова снимка.

Различни са коментарите на американските медии за това как Алексис е проникнал на територията на базата в “Нейви ярд”, като информациите са, както че той е имал официална карта за достъп, така също че е използвал такава на друг служител.

“Малко след 8 часа, чухме силен шум,” разказва офицерът от американския флот капитан Марк Вандров пред телевизия Фокс. “Легнахме на пода и се барикадирахме с маси и столове”, добави той. Вандров каза, че той трескаво търсел колегите си, докато полицията ги извеждала от офиса около 10 ч.

По-рано днес бяха обявени 12 убити при стрелбата в базата, в която се намира командването на Военно-морските сили на САЩ. Тогава началникът на полицията във Вашингтон Кейти Ланиър, посочи само, че сред загиналите е и стрелецът, но той не бе все още идентифициран тогава, показа в директно включване телевизия ФОКС.

Ланиър заяви, че се издирват още двама потенциални заподозрени, които са все още на свобода в базата, която се намира на територията на най-старото брегово съоръжение от създаването на военноморските сили на САЩ.
Все още не е обявен мотивът на нападателя или групата.
Г-жа Ланиър допълни, че в резултат на стрелбата са ранени няколко души и уточни, че няма опасност за живота им. Тя добави още, че полицията издирва двама мъже, които са били забелязани в близост до мястото на стрелбата. Това са двама мъже – бял и чернокож, на възраст между 40 и 50 години, като по данни на очевидци, и двамата заподозрени са били въоръжени.

Стрелбата в сградата на военноморския флот на САЩ във Вашингтон е прекратена, съобщи кметът на града, Винсент Грей. „Засега няма причини да смятаме, че това е терористичен акт, но не изключваме тази версия”, каза Грей. По думите му пред камерите на телевизиите, мотивите на стрелеца се изясняват.

Белият дом е бил отцепен, след като мъж е запалил фишеци пред вратите часове след стрелбата на територията на американска военноморска база във Вашингтон, отнела живота на 13 души, предаде АФП. Говорителят на Сикрет сървис Едуин Донован потвърди пред АФП, че при инцидента, вдигнал на крак екипите за охрана в Белия дом, мъж е запалил фишеци.

Президентът Обама нарече жертвите на стрелбата в “Нейви ярд” “патриоти” и призова федералните власти да работят в тясно сътрудничество с местната полиция “, за да бъдат сигурни, че ще се потърси отговорност на този, който е извършил този страхлив акт”. “Ние все още не знаем всички факти, но ние знаем че беше стреляно по няколко човека и някои от тях бяха убити,” каза Обама, който специално направи своето изказване за жертвите във Вашингтон, преди да отиде да произнесе плануваната си реч по случай на 5-годишнината от Финасовата криза, за която се наложи да закъснее.

“Ние застанахме против всяка масова стрелба и днес това се случи във военен обект в нашата столица. Стрелба, която има за цел военен и цивилен персонал,” допълни Обама.

“Това са мъже и жени, които отиват да си вършат работата, за да предпазят всички нас. Те са патриоти. Те знаят цялата опасност да служат извън границите ни, но днес те трябваше да се срещнат лице в лице с невъобразимо насилие, което те не очакват в собствения си дом. Ние изпращаме нашите мисли и молитви за всички, които са били засегнати от тази трагедия,” каза президента Обама.

Президентът на САЩ Барак Обама нареди до петък американските флагове да останат наполовина спуснати, съобщи Белият дом. Този жест е в знак на уважение за жертвите на безсмислените актове на насилие, каза Обама в изявление, разпространено след стрелбата. Обама също така отложи заснемането на телевизионен мюзикъл в Белия дом, посветен на испанските песни, в който трябваше също да вземат участие и Рики Мартин и Глория Естефан, съобщи АП.

По-рано днес полетите на летище „Роналд Рейгън” в американската столица Вашингтон бяха отменени заради стрелбата в намиращият се наблизко комплекс на ВМС на САЩ. Всички излитащи самолети бяха спряни на летището, разположено само на няколко километра от щабквартирата на Командването на военноморските сили, а се допускаха само пристигащите самолети да кацнат. По-късно забраната бе премахната и от летището съобщиха, че подновяват работата си.

ФБР разпространи съобщение до медиите в САЩ, в което се търси повече информация за стрелеца Аарон Алексис, и гласи следниото: Aaron Alexis, deceased, is believed to be responsible for the shootings at the Navy Yard in the Southeast area of Washington, D.C., around 8:20 a.m. on September 16, 2013. If you have any information on this individual, please contact the FBI’s Washington Field Office at 202-278-2000 or 1-800-CALL-FBI.

Военната база “Нейви ярд” е “сърцето” и най-старото брегово съоръжение на военноморските сили на САЩ, изградено на територията на бивша корабостроителница и завод за боеприпаси в Югоизточен Вашингтон. Базата не е строго военна, а на нейна територия са смесени множество други сгради с различно предназначение.  В момента базата служи като Щаб-квартира, церемониален и административен център на военноморските сили на САЩ. Базата е дом на началника на морските операции и е седалище на военноморските системи за командване, както и на множество други командвания. На нейна териитория са и морският исторически център, М-вото на военноморска история, съдията и главният адвокат на военноморските сили на САЩ, Институтът на Военноморските сили на САЩ (ВМС) и Военият оркестър. на територията има и други по-класифицирани съоръжения. Мястото “Нейви ярд” е закупено от Конгреса на САЩ и предостваено през 1799 г. на ВМС. То е познато, като символът на Военно-Морските Сили на САЩ. През 1973 г. “Нейви ярд” е добавено в Националния регистър на историческите места, а през 1976 г. е обявено и за Национален исторически паметник.

ОЩЕ ОТ АМЕРИКАНСКИТЕ МЕДИИ:

Navy vet ID’d as gunman in massacre at DC Navy Yard in which 12 killed /Fox News/

NBC, CBS quickly retract ID of Navy Yard shooter

Rampage at Navy Yard /Washington Post/

Updates on the Shooting in Washington /New York Times/