Първите ЕМИ награди за 2013 бяха раздадени в Лос Анджелис

 

Наградата Еми (Emmy Award) се присъжда на телевизионни продукции в САЩ предимно в областта на забавните програми. Най-известни и престижни са наградите за забавни предавания в праймтайма (някои от тях се наричат дори

Наградата Еми (Emmy Award) се присъжда на телевизионни продукции в САЩ предимно в областта на забавните програми. Най-известни и престижни са наградите за забавни предавания в праймтайма (някои от тях се наричат дори “Еми за творчество”) и за забавни програми, излъчвани през деня. Първите награди Еми са били връчени през 1949 в Холивуд. Името “Еми (Emmy)” всъщност представлява феминизация на “immy”, прозвище на катодно-лъчевата тръба, основен компонент на ранните телевизионни камери.

84-годишният Боб Нюхарт получи своето първо Еми в 50-годишната си кариера в телевизионните шоута

С 8 статуетки си тръгна “Зад Канделабра”, който ще се състезава и за още 7 номинации на награди Primetime следващата неделя

Първата онлайн продукция “House of Cards” вдигна два трофея 

15 септември 2013 г. Тази вечер в Лос Анжелис бяха раздадени наградите за телевизия “Еми” (Emmy) за 2013 г. в частта си за криетивност и творчество (Creative Arts), за технически и други постижения. Те са предвестник на големите статуетки за “най-гледаното време” (прайм тайм), които ще се състоят следващата неделя и са аналози на филмовите “Оскари”.

Боб Нюхарт с първо Еми за 50-годишната си кариера.

Боб Нюхарт с първо Еми за 50-годишната си кариера.

84-годишният Боб Нюхарт получи своето първо Еми в 50-годишната си кариера в телевизионните шоута. Нюхарт бе отличен на днешната церемония в НОКИА Тиатър за гостуващата си роля през миналия сезон в телевизионния хит “The Big Bang Theory” в ролята на професор Протон.

“Това е моят седми изстрел в това …. Аз просто много го обичам”, каза той, гледайки през сълзи към трофея в ръцете си, а публиката го обсипа с овации.

Дългата история на Боб започва през 70-те години с  “The Bob Newhart шоу”, минава през 80-те с “Боб”, а през 90-те са предишните му шест номинации за Еми. Джордж Робърт “Боб” Нюхарт (George Robert “Bob” Newhart) е с европейски произход и е роден на 5 септември 1929 г. в щата Илинойс и става известен още орез 1960 г. с комедийните си монолози, като неговият аудио албум The Button-Down Mind of Bob Newhart  става световен бестселър и достига 1-во място в Билборд, като остава 20-тият най-добре продаван комедиен албум и до днес. Тогава е разпространяван на касетки с лента. През 1991 г. рок-бандата “Гънс енд Роузес” използва негов друг албум. На големия екран Нюхарт се появява с Барбара Стрейзънд и Стив МакКуин.

Другите победители за гостуващи актьори станаха Мелиса Лео за сериала “Louie”, Дан Букатински за “Скандал” и Кари Престън за “The Good Wife”.

С осем статуетки си тръгна биографичният филм “Зад Канделабра”, който тази вечер беше най-печелившата индивидуална програма по време на церемонията за технически и други постижения. Филмът ще се състезава и за още седем номинации на награди Primetime следващата неделя. Новият филм на Стивън Содърбърг (Steven Soderbergh) – “Зад Канделара” (Behind the Candelabra) е фаворит в категорията Най-добър минисериал или телевизионен филм.

Хайди Клум и Тим Гън от “Project Runway” спечелиха наградите за “изключителен водещ” на риалити шоута, а  “Undercover Boss” взе наградата в категорията на риалитита. 

Първата онлайн продукция “House of Cards”, която се състезава за най-големите награди за сериал, вдигна два трофея за операторско майсторство и за едно-камерен сериал. За следващата седмица за наградите “Прайм тайм”, освен, че измести Boardwalk Empire (Престъпна империя) от категорията за Най-добър сериал, House of Cards води и в категориите за Най-добра актриса и Най-добър актьор в драматична поредица – номинациите са за Кевин Спейси (Kevin Spacey) и Робин Райт (Robin Wright).

Нийл Патрик Харис ще бъде водещ на 65-тото издание на наградите “Еми” за “Прайм Тайм” следващата неделя в Лос Анджелис.

През последните години телевизията даже надминава киното в областта на оригиналните висококачествени продукции, като продуцентите успяха да добавят и адаптирани варианти на някои “бест селъри” литературни поредици.

Следващата неделя в топовата категория за драматичен сериал за статуетка ще се борят Game Of Thrones (Игра на тронове), Breaking Bad (В обувките на Сатаната), Downton Abbey (Абатството Даунтън), Mad Men (Момчетата от Медисън авеню), Homeland, както и House of Cards, който е тазгодишният хит.

1 comment for “Първите ЕМИ награди за 2013 бяха раздадени в Лос Анджелис