НАГЛОСТ “Прост” спортист или “умен” политик?

НАГЛОСТ В политиката няма нищо, освен

НАГЛОСТ В политиката няма нищо, освен “кокал”, който даже и да е български-оглозган, пак е сладък за помиярите, които обикалят касапницата, в която са превърнали собствената си държава. Карикатура: Анатоли Станкулов

15 септември 2013 г. Както се казва в един от лозунгите на съвременната българска демокрация през последните 25 години “и преди – и сега политиците са мафия”. Изразът е перафразиран от едно скандиране на футболните агитки по стадионите “и преди – и сега ЦСКА е кочина”, а в лозунгите на протестиращите спортистите са заменени с политици, като се посочват и конкретни имена на политически партии като БСП, ДПС, АТАКА, ГЕРБ.

“Кочината” е заменена с “мафия”,

макар че според красноречивият начин на държане на политиците, те заслужават това “спортно-животинско” определение да остане.

Последните факти сочат достатъчно красноречиво, че промени трудно ще се случат, както във футбола, така и в политиката.

ЦСКА фалира и се изправи. Имаше надежда, че “лудият” Христо Стоичков ще ги върне в спорта, след като му връчиха 100% акциите за собствеността на клуба – закопан от участието на делавераджии и политици. В държавата се оказва, че на когото и да дават “акциите на народа”, мандата за управление – положението си остава все същото. И колкото и дълго да протестират българите, и в страната и чужбина, и културно и яростно – все едно! 

“Революция на разума“, на елегантната интелигенция срещу „наглостта“ на политиците и тяхната простащина! 

Уникално нагли, изпростяли, но яко нахитрели и твърдо последователни в действията си, се оказаха представители на политически сили, от които зависи управлението на горката България. Без и грам да ги интересуват каквито и да било рейтинги.

След като назначиха олигарх за шеф на службите за борба с олигарсите, което предизвика протести в страната, и след това го оставиха за депутат, след това пък избраха най-неетичният депутат за началник на комисията за етика, без да им пука какво мисли народа. Изборът на Волен Сидеров за председател на Комисията по етика е не по-малък скандал от избора на Делян Пеевски. 

И “свои” и “чужди” са “против”, ама на кой да му пука – важното е да си нагъл!

СУПЕР НАГЛОСТ!

Изборът на Волен Сидеров за председател на Комисията по етика е не по-малък скандал от избора на Делян Пеевски, каза пред журналисти президентът Росен Плевнелиев, в коментар на продължаващите протести в страната, цитиран от БТА. Изборът на Волен Сидеров е демонстрация към цялата нация – кой ще бъде този, който ще бъде символ на етиката в българския парламент и пред българската нация, каза Плевнелиев. 

“За мен остава неразбираемо и неприемливо, че новото правителство в България назначи за главен борец с корупцията един олигарх.“ Това написа в написа в блога си на 24 юни, не кой да е, а самият най-високопоставен колега на шефа на Социалистите в Европа (ПЕС) и в България (БСП) Сергей Станишев, самият председател на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Ханес Свобода. „След сурова критика вътре в страната, но и в чужбина, те трябваше да оттеглят предложението си… И защо лидерът на крайнодясната партия „Атака“ бе избран за шеф на парламентарната комисия по етика и борба с корупцията, това също не мога да разбера“, пише Свобода. „Знам, че е трудно за българските социалисти да предложат лява алтернатива на Борисов. Но едно правителство, което е зависимо от „турската“ партия, чийто представител е олигархът Пеевски, и от крайнодясната партия „Атака“, трябва още по-силно да набляга на изконните ценности.” Да не забравяме, че в събота същият този Ханес Свобода взе участие във форума на Партията на европейските социалисти в София, където защити правителството на Пламен Орешарски и ръководството на БСП. От днес Ханес заприлича на Сергей – днес едно – утре пак същото – и така до пълната победа на Социализма и запазване на властта. Тотално дискредитиране на държавата!

Тотална наглост, този път европейска, но пак политическа. Нищо ново под слънцето на властта! 

ВЪЗМОЖНА ЛИ Е БЪРЗА ПРОМЯНА? Край на мирните протестите скоро няма да има, но и недоволните няма как да бъдат представени във властта. Справедливите им искания, които трябваше досега да бъдат дори закони, ги четем само по лозунгите без да има ефект. Правителството не подава оставка, но и не показва каквито и да е намерения да се предава и си “плете кошницата”. Алтернативни десни сили няма, освен ГЕРБ, които не са желани и от правителството, и от протестиращите, но пък бързи избори ще ги върнат във властта. Има още няколко десни, но те са доста незназначителни. Невинните хорица от улицата, търсещи справедлив живот, а не липса на управление и анархия, реално нямат избор – кой да изберат? Единственият им избор е да отрекат предишното и сегашното, и да кажат добре познатото ни “а бе тези да не са, пък които ще да са”, и пак да чакат момент да излязат на улицата. И така до кога? Край не се вижда на политическата криза.

Това не е спортен мач – последна съдийска свирка липсва! В спорта всеки турнир има начало и край, победители и победени! В политиката няма нищо, освен “кокал”, който даже и да е български-оглозган, пак е сладък за помиярите, които обикалят касапницата, в която са превърнали собствената си държава.

Да се върнем на спорта. Спомняте ли си онази неделя в София, когато паралелно с поредният протест срещу кабинета „Орешарски”, събрал хиляди хора в центъра на Столицата, зала „Арена Армеец” събра малко над 11 хиляди запалянковци на мача на националния отбор по волейбол победи Аржентина с 3:1 в четвъртия си мач от Световната лига. Също както улиците на столицата и залата бе препълнена с български знамена и лозунги. Същият е и поводът – България. Но не тази на алчните политици-готованци, а на спортистите-лъвове, които с честен труд си зарабоват заслуженото и незаслужено ощастливяват лицето на властта, но пък винаги обединяват и правят щастливи истинските хора. Отново и отново бяха изкупени всички билети за мач, който е по средата на лятото, в разгара почивките и на протестите, обединили пък цяла България.

Те си плащаха, а не бяха платени!

Е, кое по-стойностно “прост” спортист или “умен” политик. Преценете сами!