САЩ и Русия сключиха споразумение за Сирия, ликвидират химическото оръжие без военна намеса, бунтовниците отхвърлят

 

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и миинистърът на външните на Русия Сергей Лавров постигнаха съгласие за елиминирането на сирийските химически оръжия на срещата си в Женева.В ключово споразумение, достигнато в хода на тридневни преговори, двете сили дадоха на сирийския президент Башар Асад една седмица да предостави детайли за местата, където се съхраняват запасите на режима, драстично намалявайки срока от 30 дни, който обикновено се дава на страните, подписващи международната Конвенция за забраната на химически оръжия.  Повтаряйки предупрежденията от американския президент Барак Обама, че военните действия от страна на САЩ и техните партньори остават възможност, ако дипломацията се провали, Кери предупреди, че „не трябва да има игрички, няма има място за нищо по-малко от пълното изпълняване от страна на режима на Асад”. „Разбира се, в съгласувания подход не става дума за използване на сила, нито за каквито и да е автоматични санкции”, каза руският външен министър. „Срещата с Кери беше прекрасна”, каза Лавров, излизайки от срещата.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и миинистърът на външните на Русия Сергей Лавров постигнаха съгласие за елиминирането на сирийските химически оръжия на срещата си в Женева.В ключово споразумение, достигнато в хода на тридневни преговори, двете сили дадоха на сирийския президент Башар Асад една седмица да предостави детайли за местата, където се съхраняват запасите на режима, драстично намалявайки срока от 30 дни, който обикновено се дава на страните, подписващи международната Конвенция за забраната на химически оръжия.
Повтаряйки предупрежденията от американския президент Барак Обама, че военните действия от страна на САЩ и техните партньори остават възможност, ако дипломацията се провали, Кери предупреди, че „не трябва да има игрички, няма има място за нищо по-малко от пълното изпълняване от страна на режима на Асад”. „Разбира се, в съгласувания подход не става дума за използване на сила, нито за каквито и да е автоматични санкции”, каза руският външен министър. „Срещата с Кери беше прекрасна”, каза Лавров, излизайки от срещата.

Бунтовниците, които воюват с правителствените войски, категорично отхвърлиха споразумението и заявиха, че няма да спрат военните си действия до падане на правителството

На фона на успеха на “големите”, “малките” в т.ч. България ще носят последствията от сирийските бежанци, които настъпват с хиляди и вече правят гладни стачки и подготвят бунтове 

14 септември 2013 г. САЩ и Русия постигнаха споразумение за план за ликвидиране на арсенала от химическо оръжие на Сирия, което да започне веднага, а незабавна военна намеса да не се случи, съобщи Ройтерс.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви в Женева след три дни преговори с външния министър на Русия Сергей Лавров, че планът предвижда до една седмица президентът Башар ал Асад да предостави изчерпателна информация за запасите от това оръжие.
Целта е до средата на 2014г. сирийското химическо оръжие да бъде унищожено напълно или изнесено от страната, добави Кери.

“Решихме, че няма военно решение на конфликта в Сирия, то трябва да бъде политическа. Трябва да има екип от преговарящи”, каза държавният секретар.

Американският президент Барак Обама също изрази задоволство от спогодбата. Обама предупреди също, че ако режимът на президента Асад не приеме условията на споразумението, постигнато между САЩ и Русия, то „Вашингтон остава подготвен да действа”. „Постигнат е значителен прогрес, но има още много какво да се свърши”, заяви Обама, като добави, че САЩ ще продължат да работят с Русия, Франция, Великобритания и ООН за разрешаване на сирийската криза.

„Реализирането на плана на САЩ и Русия за сирийските химически оръжия ще позволи да се избегне военният сценарий”, заяви още Сергей Лавров. Той подчерта, че Москва и Вашингтон поддържат политическото разрешаване на конфликта. „Разбира се, в съгласувания подход не става дума за използване на сила, нито за каквито и да е автоматични санкции”, каза руският външен министър.

И двамата външни министри казаха, че ако Дамаск не спазва споразумението, ще трябва да понесе последиците от задействане на Член 7 от Хартата на ООН, предвиждаща санкции и военни операции. За това ще бъде подготвена резолюция на Съвета за сигурност на ООН.

Лавров каза за сделката, че “няма нищо за употребата на сила или за автоматично задействане на санкции.”

В 45 обекта в Сирия има химически оръжия, а заедно с Русия, американската страна оценява запасите на 1000 тона, заявил американски представител, цитиран от Фокс. Обектите, свързани със сирийската програма за химически оръжия, вероятно са 45, посочил той. Приблизително половината разполагат с достатъчни за използване количества химически оръжия. Русия е съгласна с преценката на САЩ, че страната разполага с 1000 тона химически агенти и компоненти, стана ясно след срещата в Женева.

Руско-американското споразумение за унищожаването на химическите оръжия на Сирия и спирането на опасността от военна намеса предизвика задоволството на международната общност.

“Горещо се надявам” постигнатото днес в Женева споразумение да попречи на нова употреба на химически оръжия в Сирия и “да подготви пътя за политическо решение” на конфликта там, заяви днес генералният секретар на ООН Бан Ки Мун.

“Траен мир” в Сирия не може да “бъде постигнат чрез военно решение, а само чрез политическо решение”, каза германският външен министър Гидо Вестервеле, цитиран от агенция “Франс прес”. Германия е една от държавите, които изключват категорично военното си участие в евентуална намеса на Запада в Сирия.

Френският министър на външните работи Лоран Фабиюс определи “плана като значителна стъпка напред”, в изявление, разпространено след края на преговорите между руския външен министър и американския държавен секретар. Франция е една от 33 страни подкрепили САЩ за военна намеса в Сирия.

За разлика от задоволството на международната, лидерът на бунтовническата Свободна сирийска армия, която воюва с правителствените войски, категорично отхвърли споразумението, сключено между САЩ и Русия за елиминирането на химическите оръжия на Сирия до средата на 2014 г. и заяви, че няма да спрат военните си действия до падане на правителството. “Не можем да приемем никаква част от тази инициатива”, каза генерал Селим Идриус пред репортери в Истанбул. “Нас, в Свободната сирийска армия, не ни интересува изпълнението на коя да е част от тази инициатива и моите братя по оръжие ще продължат да воюват, докато не падне режимът”, каза той.

“Уважаваме нашите приятели от международната общност и се надяваме, че те ще разберат нашата позиция… Не можем да приемем тази алтернатива, тъй като тя игнорира масовите убийства на наши съграждани”, подчерта той.

Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ е започнало да доставя на опозиционните сили в Сирия „убийствено оръжие”, съобщи „Вашингтон пост” преди два дни. Информацията се базира на данни от служители в Белия дом и от сирийски опозиционери.

Освен въпросното „убийствено оръжие”, помощта на ЦРУ за сирийската опозиция включва също различни средства и уреди, апаратура за свръзка, базирана на най-съвременни технологии, както и медицинска апаратура.
Преди това представители на Белия дом признаха, че още през юни президентът Барак Обама е взел решение да се окаже помощ с оръжие на сирийската опозиция, но досега сирийските опозиционери упорито отхвърляха твърденията за каквато и да е получено въоръжение и бойна техника от САЩ, посочва още “Вашингтон пост”.

Междувременно хилядният поток от сирийски бежанци продължава с пълна сила, като в България техният брой надвиши с пъти очакваното, а в лагерите в страната започнаха и протести. След гладната стачка в Любимец, бунт назрява и в дома за бежанци в София.

България няма повече капацитет да приема бежанци и през следващата седмица Европарламентът ще организира проверка на българско-турската и на гръцко-турската граница, както и в центъра за бежанци в Пъстрогор, съобщи БНТ. Телевизията цитира наш евро-депутат от Левицата, който изтъква, че сирийските бежанци трябва да бъдат европейски проблем, а не проблем на страната, в която са влезли.

“Вицепремиерът Йовчев говори за всички проблеми с еврокомисар Сесилия Малмстрьом; засега не стои въпросът България да поиска разселване на бежанците в целия ЕС. Хората, които са на територията на нашата страна, са твърде малко, няколко хиляди души са в момента. Но те просто надхвърлят нашия капацитет, който е още по-малък. Те са около 3000 души сега, общо бежанците са 4000 души, от всички години, а капацитетът на България е между 2000 и 3000 души.“, заяви премиерът Орешарски в събота сутрин по “Дарик радио”. На въпрос каква е прогнозата, Орешарски каза, че ако се сбъдне най-лошото, може да очакваме десетки хиляди души.

ПРИПОМНЯМЕ:

Бежанците в България с първа гладна стачка – искат бърз статут

1 comment for “САЩ и Русия сключиха споразумение за Сирия, ликвидират химическото оръжие без военна намеса, бунтовниците отхвърлят