Барак Обама с Владимир Путин – Фаустовският пакт буди огорчение сред съюзниците на САЩ: „Сънди Телеграф”

 

С този Фаустовски пакт г-н Путин спаси изчервяването на Обама у дома си в замяна на драматична загуба на американското лице в чужбина. Фото: http://nymag.com (Photo credit should read JEWEL SAMAD/AFP/Getty Images)

С този Фаустовски пакт г-н Путин спаси изчервяването на Обама у дома си в замяна на драматична загуба на американското лице в чужбина. Колко се е загубила фигурата на Обама стана ясно и след като “Ню Йорк Таймс” прокара злорадо статия на Владимир Путин, който открито се подигра с идеята на Обама за американската изключителност и задраска възможността на САЩ вече да заплашват със сила. (кликнете за голям размер) Фото: http://nymag.com (Photo credit should read JEWEL SAMAD/AFP/Getty Images)

14 септември 2013 г. Барак Обама криволичейки стигна до спасяващото имиджа му споразумение с Владимир Путин след седмица, която обаче отслаби президентската позиция както в САЩ, така и в чужбина, пише „Сънди Телеграф” в днешното си електронно издание. (Barack Obama’s Faustian pact  …)

Докато Джон Кери и Сергей Лавров в събота в Женева обявяваха споразумението между САЩ и Русия относно начина за разоръжаване на Сирия от химическите оръжия, във Вашингтон бе почти осезателно чувството на облекчение, допълва авторът Питър Фостер в кореспонденцията си от столицата на САЩ.

Часове наред екипът на Обама и той самият се опитваха да спечелят подкрепата на американските народни представители, което не даваше надежда за успех на собствена почва.

12-часовата спираща дъха дипломатическа акция бе свидетелство за хитро държавническо изкуство на г-н Путин и на отчаяните опити на Вашингтон да спаси репутацията си, пише изданието.

Сенаторът от Републикнската партия Боб Коркър, който бе на вечеря с Джо Байдън за набиране на подкрепа на Обама за военна намеса в Сирия, не можа да сдържи своите нерви. “Той просто не може да го преодолее,” каза пред Си Ен Ен за Обама Коркър. “Той не може да говори на нацията, като военнокомандващ. Той не може да говори като такъв на Света. Той просто не може да свърши работата … Той е вече изгубена фигура тук на Кепитъл Хил,” каза Коркър, цитиран от изданието.

Колко се е загубила фигурата на Обама стана ясно и след като “Ню Йорк Таймс” прокара злорадо статия на Владимир Путин, който открито се подигра с идеята на Обама за американската изключителност и задраска възможността на САЩ вече да заплашват със сила.

“Някой усеща водка и хайвер доста добре тези дни (в Кремъл),” каза Ричард Хаас, президент на Комитета за Международни връзки пред телевизия MSNBC. “Това е моментът след десетилетия на унижение на Русия, да напомни на всеки, че Русия се завърна,” почерта Хаас. 

След като през последната седмица политическата съдба и репутация на Барак Обама изглеждаше, че лежи почти напълно в ръцете на руския президент Владимир Путин, топ дипломатът на Америка все пак успя да се пребори за нещо в този хаос. Споразумението определя трудни и според някои дори непостижими крайни срокове за елиминирането на химическия арсенал на режима на Асад и оставя открехната вратичката за въоръжена интервенция, ако Сирия наруши споразумението, допълва “Сънди Телеграф”.

Но стигането до тази точка след толкова много зиг-загове по пътя изглеждаше доста случайно и това не е белег за президентство, което действа решително на международната сцена. Ако бе спазен оригиналният план на администрацията на Обама, светът вече трябваше да е свидетел на дъжд от американски ракети по военни цели в Сирия, което да бъде урок за режима в тази страна, както и за целия свят, че предупрежденията на САЩ са нещо повече от обикновени заплахи, коментира изданието.

С този Фаустовски пакт г-н Путин спаси изчервяването на Обама у дома си в замяна на драматична загуба на американското лице в чужбина, пише Телеграф.

Изминалата седмица беше толкова болезнена демонстрация във Вашингтон, както за държавния секретар отговарящ за външната политика на САЩ Джон Кери, така и за президента Барак Обама, за политическата реалност, че нито той Кери, нито г-н Обама е в състояние да диктува това, което ще се случи, завършва материалът си журналистът Питър Фостер от Вашингтон в “Сънди Телеграф”.

Източник: Barack Obama’s Faustian pact with Vladimir Putin over Syrian chemical weapons brings despair to allies