Изпратиха журналистът и писател Георги Марков при мутрите

Георги Иванов Марков e роден на 1 март 1929 в София, починал на 11 септември 1978 в Лондон, след като е прострелян със смъртоносна отрова на 7 септември с.г. Марков е български писател, журналист, сценарист, радиоводещ, инженер-химик и дисидент от времето на Народна Република България (НРБ).

Георги Иванов Марков e роден на 1 март 1929 в София, починал на 11 септември 1978 в Лондон, след като е прострелян със смъртоносна отрова на 7 септември с.г. Марков е български писател, журналист, сценарист, радиоводещ, инженер-химик и дисидент от времето на Народна Република България (НРБ).

35 години от моста Ватерло до Орлов мост

Печалната сачма с отрова и чадъра остават в Музея на британската полиция

Печалният спомен за българския журналист и писател остават в България

12 септември 2013 г. Днес в полунощ убийството на българския журналист, писател и критик на бившето комунистическо управление Георги Марков отиде в архива на съда, на едно и също място, където отлежават и тези дела за стотици други поръчкови убийства на мутри, бизнесмени и политици и след настъпването на демокрацията. Там, където отлежават и стотици политически убийства в цялата история на България.

Историята на физическото унищожаване на Марков премина своят дълъг евро-път от мостта „Ватерло” в столицата на Великобритания, започнал преди 35 години през септември 1978 г, когато журналистът бе прободен с отровния връх на чадър, за да завърши през 2013 г. на Орлов мост в демократична България, членка на ЕС.

Краят на разследването в Родината на Марков бе официално обявен от гл. прокурор на България Сотир Цацаров, който заяви, че “след 35 години абсолютната давност на убийството на дисидента Георги Марков е изтекла”, съобщи БТА.

“При нас разследването е приключило поради изтекла давност. Дали британските служби ще добият някакви резултати след 35 години, това знаят те самите. На мен доколкото ми е известно, печалната сачма се намира в Музея на британската полиция. Сами си направете извода за това и те какви резултати биха получили. Ако се отправят молби за правна помощ, те се изпълняват по предвидения ред. До момента такава информация няма”, посочи Сотир Цацаров, като коментира информацията, че разследването във водещата европейска държава продължава и заяви, че “службата му е готова да предложи законова помощ на британските власти”.

Новината за края на разследването бе разпространена и от големите информационни агенции, като АП, АФП и Ройтерс, както и от големите американски и световни медии, като “Вашингтон Пост” и “Дейли Телеграф”.

„Досега не е предприето никакво действие срещу конкретен човек – задържане, повдигане на обвинение или заповед за арест, което може да бъде причина за удължаване на 35-годишната давност”, заявил говорител на българската прокуратура, цитиран от авторитетния британски вестник Дейли Телеграф.

Официално управлението на БКП години наред отрича да има каквото и да било участие в убийството на Георги Марков, както и в идентичното покушение на друг български журналист “зад граница” Владимир Костов в Париж, който успява да оживее. В разсекретените от българския съд документи от архива на Първо главно управление на ДС може да се намери информация и за двамата.

ПРИПОМНЯМЕ: Георги Марков – убийството – кой разпъна чадъра /+видео/