Протестът премина в Манифестация днес в София

Между издигнатите лозунги на днешният протест-

Между издигнатите лозунги на днешният протест-“манифестация”, най-много изпъкваха тези, изписани на червена хартия. Водещ бе носеният от две “чавдарчета” глоям банер “Олигарси от Всички Страни Съединявайте се”, а пред него вървеше момиченце с пионерска връзка. Фото: Ладислав Цветков

9 септември 2013 г. На връх празника на комунисти и социалисти, който съвпадна с 88-ия ден на протести по улиците в България, недоволните от управлението се изявиха с пародия на Деветосептемврийска манифестация в центъра на София. Стотици демонстранти се събраха на същото място, където десетилетия наред гражданите на Народната Република преминаваха пред очите на техните партийни водачи на трибуната на Мавзолея на Вожда Георги Димитров. Днес протестиращите организираха шеговита акция на стълбите на БНБ, поради липсата на последния дом на Вожда, с която за пореден път призоваха правителството на Орешарски да подаде оставка. Това показаха директните репортажи на ТВ3, както и кадрите на другите национални телевизии, частните с най-висок рейтинг бТВ и Нова ТВ, и държавната БНТ. По данни на МВР, цитирани от медиите, над 1000 човека са се събрали на площад “Независимост”.

Голямата част от недоволните граждани бяха завързали сини чавдарски и червени пионерски връзки. Червени знамена се вееха свободно със скандирания „загуба” и „оставка ”.

Днес се възроди и органът на ЦК на БКП в-к „Работническо дело”, който всъщност бе вестник „Протест”, който традиционно се раздава на демонстрантите, но с променено име, специално за “празника”.

 

Протестиращи днес носеха и популярните по време на комунизма флагчета, с които се награждаваха най-активните привърженици на БКП и Комсомола. Фото: Ладислав Цветков

Протестиращи днес носеха и популярните по време на комунизма флагчета, с които се награждаваха най-активните привърженици на БКП и Комсомола. Фото: Ладислав Цветков

Между издигнатите лозунги на днешният протест-“манифестация”, най-много изпъкваха тези, изписани на червена хартия. Водещ бе носеният от две “чавдарчета” глоям банер “Олигарси от Всички Страни Съединявайте се”, а пред него вървеше момиченце с пионерска връзка. Mежду другите се четяха „Повече кожи за партията”, „Земята – на работниците, фабриките – на селяните”, “Всяка Нива Плаж – Всяка Гора Курорт”, „Всеки луд на борба за световен комунизъм”, „Всеки комсомолец пример за хулиганите” и “Слава на БСП-ДПС”.

След “посрещането” на “манифестиращите”, цялото протестно шествие се насочи по традиционния маршрут по “жълтите павета” към Народното събрание и Орлов мост, под звука на барабани и свирки.

За разлика от протестиращите, контрапротестиращите бяха организирани в Зала 3 на НДК, където привържениците на БСП се срещнаха със своите ръководители и министри от правителството на Орешарски и преживяха щастливи моменти по време на проведения концерт.

По-рано днес събралите контрапротестиращи пред Президентството се веселяха с носталгия и празнично настроение. Докато едни събираха подписи срещу президента Росен Плевнелиев, други му отправиха символичен поздрав.

“Беше по-справедливо преди. Имаше хляб за всички и не се молихме на сульо и пульо за една филия хляб”, каза контрапротестиращ пред камерите на БНТ.