БСП отбеляза празника на “мама” БКП на събор в “копривата”

На трибуната в

На трибуната в “Копривките” до Пловдив застанаха изявени червени лидери от миналото и сега. Дългогодишният лидер на пловдивските социалисти Георги Гергов, Председателят на ВС на БСП от 2001 г. и Председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС) от 2012 г. Сергей Станишев, син на бившия партизанин, член и Секретар на ЦК на БКП, депутат в последните три Народни Събрания преди 1989 г. Димитър Станишев. Пред народа традиционно застанаха и народни представители, антифашисти и ветерани от войните, както и партийни и стопански ръководители от близкото минало, начело с Георги Атанасов, който бе мин-председател и член на Политбюро на ЦК на БКП в последните години на Комунизма от 1986 до 1990 г.

На какво се казва “просперитет” и цинизъм?

8 септември 2013 г. БСП отбеляза празника на своята “партия-майка” БКП – Деветосептемврийската социалистическа революция на специален събор в Родопска местност “Копривките” *** до Пловдив.

“Като млада майка на две деца завявам своята категорична подкрепа за кабинета на Пламен Орешарски!”. С тези думи 31-годишната Екатерина Трифонова се обърна към 5-хилядното множество, което се събра на 10-то издание на традиционния събор на левицата от Пловдив и областта, съобщи ГустоНюз, цитирайки прес-центъра на БСП в града под тепетата. Районът напоследък се очерта, като “червен” бастион на партията.

Трифонова говори от името на своето поколение, като сподели мечтите му, които по думите й са свързани с принципите за свобода, справедливост и солидарност. Тя сподели още, че “иска най-доброто бъдеще за своите деца: да бъдат добре образовани, да израснат в едно етично, морално, нравствено извисено общество, да ценят и уважават всичко, що е съградено и да надграждат направеното,” цитирана от пловдивската медия. В заключение младата майка отново посочи, че кабинетът Орешарски олицетворява желаните от нея характеристики на обществото, а хилядите в местността Копривките я аплодираха дълго.

На трибуната застанаха и изявени червени лидери от миналото и сега. Аплодиран бе дългогодишният лидер на пловдивските социалисти Георги Гергов*, който заяви: “Време е Пловдив да има червен кмет!”. Редом до него беше Председателят на ВС на БСП от 2001 г. и Председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС) от 2012 г. Сергей Станишев, син на бившия партизанин, член и Секретар на ЦК на БКП, депутат в последните три Народни Събрания преди 1989 г. Димитър Станишев. Пред народа традиционно застанаха и народни представители, антифашисти и ветерани от войните, както и партийни и стопански ръководители от близкото минало, начело с Георги Атанасов **, който бе министър-председател и член на Политбюро на ЦК на БКП в последните години на Комунизма от 1986 до 1990 г.

“За пореден път се събираме на тази поляна, защото нашата партия има минало, вади си поуки от него и затова има бъдеще,” каза Станишев. “Отбелязваме 9-ти септември и подвигът на антифашистите, защото без тяхната саможертва България нямаше да устои дори и своята териториална цялост. Когато формирахме правителството знаехме, че няма да ни е лесно, но нашата цел е спрат да ни лъжат и да ни грабят,” допълни той.

По повод 69 годишнината от 9 септември 1944 г. активистите на столетницата бяха извозени със 73 автобуса от Пловдив, Пазарджик, Хасково и Кърджали, съобщи в-к Стандарт. Най-младият социалист на събора бе едва 2-месечно бебе, а най-възрастният бе на 92-годишна баба.

Ще си позволя в заключение да кажа, че обикновените хорица, като моите майка и татко, които не са вече на този свят, градиха с труда си и лишения тази България, включително известно време и аз, но бях шокиран през ноември1989, когато узнах че България има 14 млрд долара външен дълг, оставен от предишното управление на БКП. Същите хора и техните наследници сега се събрали да пируват пак. Този дълг е плащан най-малко от две-три поколения балами (простете ми мамо и татко) с цената на мизерен живот! Имали сме дни да живеем с по 1 лев на ден, а татко ми инвалид. Как се изучихме с моят брат? А всичките червенотиквеничковчета си карахте кефа, и преди, и след 1989 г. Как се ходи да се учи на Запад по онова време, та и сега.

На това ли му викаш “просперитет” г-н Станишев – 14 млрд долара дълг? За това ли бе вашият “другарски” подвиг и саможертва? Аз на това му казвам тотален политически цинизъм и безумна човешка наглост! Извинете ме!

Помогни и на младата майка и нейното семейство да обясни на своите деца какъв е този празник. Да помага на дечицата в училище, включително и в уроците по история.

*** КОПРИВКИТЕ Живописното място се намира на височина 1340 м над морското равнище в сърцето на красивата по всяко време на годината родна планина.  Със своето местоположение дава чудесни условия за здравословни и живописни летни разходки в планината и вълнуващи мигове по заснежените писти. Районът е известен, освен с коприва, което му е дало името, но и с множество билки, които го правят здравословен и подходящ за лечение на белодробни и неврологични заболявания, и отслабен имунитет.

* ГЕОРГИ ГЕРГОВ Сегашният министър на земеделието и храните  ДИМИТЪР ГРЕКОВ, връчва на Гергов титлата “доктор хонорис кауза” по време на своето управление, като ректор втори мандат на Аграрния университет в Пловдив. Георги Гергов е почетен консул на Русия в Пловдив от 2007 г. и сегашен председател на Градския съвет на БСП – Пловдив, като дълги години е областен лидер на партията. Гергов е една от най-влиятелните фигури в България с участие в десетки фирми, като ЦУМ, Пловдивски панаир, Слънчев ден, Хотел Санкт Петербург, Пътища АД – Пловдив, Евроком България, Захарен комбинат пловдив, Фуражни заводи и животновъдни комплекси. Гергов е от село Джурилово, от където се познава с министър Георги Танев, Първи Секретар на Комсомола в периода 1979-1981, Министър на Транспорта през 1988 и на Вътрешните Работи в периода 1988-1989. Личен приятел с президента Георги Първанов, бившите министри от БСП на вътрешните работи Румен Петков и на енергетиката Румен Овчаров. Започва бизнеса си след като напуска поста на изпълнителен директор в свинекомплекса в село Маноле. Освен Панаир Пловдив, друга голяма сделка е за хотел “Ленинград” сега “Санкт Петербург”, който успява да приватизира.