Освободиха генералният консул в Ню Йорк Радослав Точев

 

Евродепутатът Слави Бинев (ляво) на посещение в Ню Йорк с генералния консул на България Радослав Точев (дясно).

Евродепутатът Слави Бинев (ляво) на посещение в Ню Йорк с генералния консул на България Радослав Точев (дясно).

Прогнозата на сайта се случват

Бившият съветник на екс-премиера Бойко Борисов по външнополитическите въпроси Радослав Точев застъпи на длъжността през 2009 г.

4 септември 2013 г. Правителството освободи Радослав Точев от длъжността генерален консул на България в Ню Йорк, САЩ, съобщиха от правителствената информационна служба. Освобождаването е по молба на Радослав Точев, допълват от БТА.

Бивш съветник на екс-премиера Бойко Борисов по външнополитическите въпроси Точев застъпи на длъжността през 2009 г., тогава 33-годишен, като замени на поста бившия зам-министър на външните работи в кабинета Сакскобургготски Николай Милков.

На 18 юли 2013 г. външният министър Кристиан Винегин заяви: “Трябва да се прекрати с политическите назначения в дипломатическите служби. Да не говорим, че при генералните консули този процент е над 65 – 9 от 14 генерални консули са политически назначения”

Радослав Точев е добре познат на българите в САЩ от посещението на Бойко Борисов в Чикаго в началото на февруари 2009 г., когато Точев стоеше от дясната страна на Борисов по време на срещата му със сънародници в църквата «Св.Иван Рилски». Речта му ще остане в историята с думите за “човешкият материал, който се явява на избори в България”.

Радослав Точев е възпитаник на престижната Парижка висша школа по администрация и един от малцината чужденци, допуснати да работят по високите етажи на френската администрация. Той е бакалавър по международна търговия и бизнес администрация, магистър по международни икономически отношения и магистър по публична администрация. Точев е съветник по европейските въпроси в кабинета на тогавашния министър и бъдещ президент на Франция Никола Саркози.

Радослав Точев е роден през 1977 г. в гр. Дупница, но живее извън страната от 13-годишна възраст, две години по-късно се установява във Франция до завръщането си в България. 

Още за Точев и нашите дипломати в САЩ следва.

ПРИПОМНЯМЕ:

Още на 21 юли прогнозирахме и написахме: Външният министър сменя наши дипломати в САЩ и по света?

Дипломатическа изолация на правителството на Орешарски искат българи в САЩ от официален Вашингтон