Парламент – какво се случи вътре и отвън в 1-я ден след ваканцуването /до обяд + видео/

 

 

Около 10:00 и 11:00 ч.б.вр. част от протестиращите срещу правителството се опитваха да пробият кордона от полицаи пред служебния вход на Народното събрание. Униформените не им позволиха, като кордонът бе много плътен от цели пет редици полицаи. Протестиращите, които бяха най-отпред, призоваха всички останали участници в протеста да се включат и да им помогнат. Те започнаха да издърпват и обръщат загражденията, като здравите стоманени прътове се огъваха между ръцете на полицаите и протестиращите. До по-сериозни екцесии не се стигна.

Около 10:00 и 11:00 ч.б.вр. част от протестиращите срещу правителството се опитваха да пробият кордона от полицаи пред служебния вход на Народното събрание. Униформените не им позволиха, като кордонът бе много плътен от цели пет редици полицаи. Протестиращите, които бяха най-отпред, призоваха всички останали участници в протеста да се включат и да им помогнат. Те започнаха да издърпват и обръщат загражденията, като здравите стоманени прътове се огъваха между ръцете на полицаите и протестиращите. До по-сериозни екцесии не се стигна.

Червен килим и кенеф посрещнаха депутатите

Екцесии имаше, но без пострадали (видео)

Протестиращ: “Показахнме им, че можем да ги бутнем и да влезем. Но забележете, нарочно само дърпахме загражденията, да видят че можем, а не сме ги бутали. Стана ясно, че можем със сила, но не искаме, защото това е мирен протест. Искаме да има чуваемост и видимост – това е!” 

Бойко Борисов: „Избори, и първата политическа сила управлява. Показаха как се краде власт – без да са победили на изборите, да управляват и да смазват държавата. С цялото си уважение към вас, вашата партия и вашите симпатизанти – не е естествена тази коалиция. Айде, айде, айде давайте си оставка и всичко да тръгне добре в държавата.”

Кирил Добрев (БСП) : “В края на краищата това правителство работи за хората и го е доказало, а те нека си свиркат.”

Волен Сидеров (АТАКА): “Със свирки, вувузели и с тъпани това няма да стане”

Сергей Станишев (БСП): “С активното съдействие на опозицията през последните месеци станахме свидетели на пореден епизод на профанизация на обществения живот”

4 септември 2013 г. Парламентът проведе днес първото си заседание след ваканцията, въпреки предварително изразените опасения от блокада и екцесии пред сградата на Народното събрание на площад “Незвисимост” в София.

Червен килим посрещна депутатите пред работното им място, като има даде звезден оракул. В знак на недоволство от управлението на правителството на Пламен Орешарски събралите се протестиращи пред сградата на парламента опънаха червен килим, който води до тоалетна чиния, до която бяха изправени дървени пръчки, на които пише – „Сто тояги за сто дни правителство”. До обяд около сградата на парламента се бяха събрали около 1000 протестиращи и скандираха „Оставка”. Бяха издигнати различни лозунги, като „Искаме да летим, не да пълзим”, „Оставка веднага”, „Избори!”. Група от протестиращи бе образувала кръг, биеха барабани, облечени в светлоотразителни жилетки с надписи – „Антиконфликт”.

Депутатите спокойно влязоха на работното си място.

Вътре в залата председателят на Народното събрание обяви, че има кворум и откри първото заседание от есенната сесия. В пленарна зала присъстваха всички парламентарни групи. Това се видя в прекия репортаж на Нова ТВ, която в САЩ гледаме на смартфоните.

Mежду 10:00 и 11:00 ч.б.вр. част от протестиращите срещу правителството се опитваха да пробият кордона от полицаи пред служебния вход на Народното събрание. Униформените не им позволиха, като кордонът бе много плътен от цели пет редици полицаи. Протестиращите, които бяха най-отпред, призоваха всички останали участници в протеста да се включат и да им помогнат. Те започнаха да издърпват и обръщат загражденията, като здравите стоманени прътове се огъваха между ръцете на полицаите и протестиращите. До по-сериозни екцесии не се стигна.

 Православен свещеник призова протестиращите да оставят “тези вътре, които си мислят че са спечелили някакви избори да излязат”.

Протестът се опитваше да влезе в парламента, в който всичко вървеше нормално. Така и продължи.

“Показахнме им, че можем да ги бутнем и да влезем. Но забележете, нарочно само дърпахме загражденията, да видят че можем, а не сме ги бутали. Стана ясно, че можем със сила, но не искаме, защото това е мирен протест. Искаме да има чуваемост и видимост – това е,” Това каза пред Нова ТВ един от най-активните протестиращи през всичките дни, а камерите показаха разположението на силите около Парламента.

“А те какво, заградили се с огради и пет реда полицаи, и това не е проблем. Но наредиха камиончетата на Жандармерията за да не можем да имаме видимост и да им говорим и да си отправим своите искания. Още от 6.00 ч. сутринта бронираните им са тук. Как да стане, а кажете, вие виждате сега. Нека да я видиме тази подкрепа, за която претендират, да отиваме на избори и ще стане ясно,” допълни протестиращият срещу сегашното управление в България.

Около обяд протестиращите около Парламента намаляха значително, а депутатите се завърнаха в залата от обедна почивка за да проведат блиц-срещата с премиера Орешарски. Подобни срещи ще има всяка сряда в Народното събрание. Днешният ден на протест преминава под мотото “#ДАНСwithme – Голямото посрещане”.

“Дневният ред на обществото иска вашата оставка.” Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в изказване в пленарна зала в началото на есенната сесия на Народното събрание. На базата на кое морално право управлявате. Вие не сте спечелили изборите, за енти път ви го казвам. Все пак отчитайте, г-н Станишев, че откакто сте председател на партията, не сте ни победили на избори нито един път”, каза Борисов.

„Разбирам колко приятели имате сред социологическите агенции. Няма да припомням за безумните назначения, които направихте. Още първият ден за една нощ сменихте министър-калинка. Толкова много калинки, че човек не може да ги изговори …”, каза Борисов.

„Ние си извадихме нашата поука. Всичко останало – огромната работа, която свърши ГЕРБ, никой не може да ни я отнеме”, допълни още той.
„Аз показах как се прави, когато има демократ премиер. Избори, и първата политическа сила управлява. Те показаха как се краде власт – без да са победили на изборите, да управляват и да смазват държавата”, каза още Бойко Борисов.

“Айде давайте си оставка и всичко да тръгне добре в държавата. С цялото си уважение към вас, вашата партия и вашите симпатизанти – не е естествена тази коалиция. Затова се бушуват хората, затова не я харесват. Как ще успеете да убедите вашите симпатизанти, че крепите БСП и ДПС? Убеден съм че на следващите избори пак ще сме първа политическа сила, защото имаме политики. Толкова пъти ви бихме. Дайте да дадем оставка, да се направят изброи, хората да си дадат гласа. Нали сте първа сила – ще победите и пак ще управлявате. Тогава ще стоим там тихичко и ще си мълчим, нали сте първи”, коментира Борисов.

“В края на краищата това правителство работи за хората и го е доказало, а те нека си свиркат.” Това каза пред журналисти народният представител от Коалиция за България Кирил Добрев.

„Искам да ви припомня, че изборите свършиха. За ваше огромно съжаление управляват тези формации, които имат мнозинство в парламента. Три години и половина управлявахте в малцинство,” допълни Добрев.

“На повечето от хората, които сега излизат на улицата, трябва да им се намери работа, ако нямат работа. Със свирки, вувузели и с тъпани това няма да стане”, коментира пред журналисти в парламента лидерът на „Атака” Волен Сидеров.

“Най-важният въпрос е ще вземе ли България участие във военния конфликт, който се заражда,” каза от трибуната на парламента Сидеров. „Според източници на 10 септември ще бъде нанесен удар срещу Сирия. Не трябва да се повтори Ирак. Там имаше една голяма лъжа от американския президент, че там има оръжия за масово унищожение. Сега Ирак е олицетворение на хаоса”, заяви Сидеров. „Ние призоваваме за неутралитет на България. Трябва да покажем, че българският парламент е отговорен и България няма да участва. Може да последва трета световна война. Ние не трябва да участваме в това”, каза още Сидеров.

Коалиция за България направи предложение президентът Росен Плевнелиев да бъде поканен на изслушването на премиера за Сирия.

“Започва есенната сесия на българския парламент с най-различни очаквания. С активното съдействие на опозицията през последните месеци станахме свидетели на пореден епизод на профанизация на обществения живот,” заяви от трибуната лидерът на Коалиция за България Сергей Станишев в пленарна зала в началото на есенната сесия на парламента. „Да, протестите са легитимно, демократично право на гражданите. Когато се огражда парламента, държат се депутати като заложници – това демократично и нормално ли е? Нека си казваме нещата едно към едно. Няма връщане назад, защото изборът е направен в интерес на обществото и в името на дълбоката промяна”, заяви той.