Освободихме Страната от Страха – Орешарски твърдо уверен в своето управление

Днес Орешарски успешно индиректно напомни и директно подкрепи лозунга-обещание по време на изборите, даден заедно с лидера на БСП Сергей Станишев -

Днес Орешарски успешно индиректно напомни и директно подкрепи лозунга-обещание по време на изборите, даден заедно с лидера на БСП Сергей Станишев – “Да върнем България на хората”. Второто задължително условие за да изпълни БСП своята програма и предизборните си обещания, а именно ГЕРБ да не участват в управлението на държавата, също е изпълнено. Има за какво Орешарски и Станишев да бъдат доволно усмихнати.

4 септември 2013 г. Премахване на страха в народа и твърда убеденост в успешното свое управление и в действията на правителството за първите 100 дни, както и увереност за своето бъдеще във властта, изрази министър-председателят на Р България Пламен Орешарски на брифинг след участието си в пленарна зала в първия работен ден на депутатите.

“За първите сто дни може би най-голямото ни постижение е освобождението от страха – освободихме страната от страха. Това може да го чуете навсякъде – по улиците, сред бизнеса, сред гражданите,” посочи премиера, като най-важно постижение на кабинета, подкрепен от “тройната коалиция” на БСП, ДПС и АТАКА.

Така с думите си Орешарски успешно индиректно напомни и директно подкрепи лозунга-обещание по време на изборите, даден заедно с лидера на БСП Сергей Станишев – “Да върнем България на хората”. Второто задължително условие за да изпълни БСП своята програма и предизборните си обещания, а именно ГЕРБ да не участват в управлението на държавата, също е изпълнено. Има за какво Орешарски и Станишев да бъдат  доволно усмихнати.

Изявлението на премиера бе излъчено директно от българските национални телевизии.

 

Отчет за първите 100 дни на управление и заявка за още

Отчет за първите 100 дни на управление и заявка за още “по 100” даде Премиерът Пламен Орешарски, избран и подкрепен от Българската Социалистическа Партия.

Конкретен отчет, както и информация за първите 100 дни на правителството, инициирани и в процес на изпълнение на различни етапи, обеща премиерът след т.нар. “блиц-контрол” среща с депутатите, която първа, но да стане традиционна за напред и да се провежда всяка сряда, стана ясно от репортажа на Нова ТВ.

Срещата премина в спокойна обстановка след обяд, както вътре, така и вън от сградата на парламента. След като по-голямата част от протестиращите вече се бе разотишла и вицепремиерът и министър на вътрешните работи, който придружаваше своят началник в парламентарната зала, Цветлин Йовчев вече бе заявил че е подсигурил за управляващите безпрепятствено напускане на парламента.

По-рано работата на депутатите от новата им сесия след лятната ваканция, бе подсигурена от голям брой служители на реда и техника. Стотици полицаи бяха подредени в плътен кордон около парламента, както ви съобщихме по-рано.

Орешарски също така призна, че правителството му не е успяло да убеди една част от българското общество, че работи в негова полза, но пък убедено заяви че има достатъчно време да поправи грешката си. „Да се надяваме да направим това в следващите 100 дни”, допълни той, пред камерите на БНТ.

Министър-председателят изрично подчерта, че неговият кабинет няма как да работи така добре в такава напрегната обществена атмосфера, за да докаже напълно ефективността на работата му. „В сегашната атмосфера той е длъжен да работи в добрия смисъл на думата и е амбициран за още по-бързи резултати, така че да стане ясно за по-широк кръг граждани, че мерките, които взимаме, са насочени към всички”, каза премиерът.

Относно бюджетът Орешарски убедено призна, че следващата година той ще остане недостатъчен най-вече за хората, които разчитат на социални помощи или на пенсии. „И следващата година няма да можем да направим кой знае какъв обрат, но ще покажем, че работим в тази посока. Много се надявам да създадем предпоставки, така че следващият проектобюджет да бъде с една доза по-малко постен, но не очаквайте чудеса”, заяви Орешарски.

Премиерът уверено изрази своята убеденост за продължаване на управлението му, като заяви плановете си за следващите 100 дни, след като днес изтекоха първата стотица. Орешарски разясни, че най-важните мерки за следващите сто дни били свързани както с антимонополното законодателство, така и със законодателството за защита на потребителите, разработката на проектобюджета за следващата година, обрат в събираемостта на приходите.

Във връзка с последните направени кадрови промени и по-конкретно с назначението на нов директор на митниците, Орешарски твърдо заяви, че този сектор има една-единствена концепция – да подобрява събираемостта на приходите и да пресича контрабандни канали.

Орешарски поиска отсрочка от една до две седмици, за да се представи митническата “система и след това да запознае по-детайлно с инструментариума, плановете за действие и т.н.” “Времето, през което Ваньо Танов (бел.ред. бившият шеф) беше в болница, беше достатъчно, за да преценим потенциални различни кандидатури за поста и да се спрем на по-малко рисков вариант като човек, който добре познава системата и с който съм работил и имам лични впечатления”, добави ръководителят на кабинета.

Орешарски оправда решението на правителството да не бъде връчен традиционният орден на френския посланик с нови повишени изисквания на кабинета. “В нормативната база има изискване най-високият български орден да се връчва за изключителни заслуги. По отношение на ордените смятаме да имаме далеч по-рестриктивна политика, за да могат те да имат своята стойност”, отбеляза Орешарски.

 

1 comment for “Освободихме Страната от Страха – Орешарски твърдо уверен в своето управление