Правителството отряза френският посланик – гаф или преднамерен политически акт

Посланикът на Франция Филип Отие прие на 22 юли, група български граждани, които подкрепят правителството на Орешарски и желаещи да изразят мнението си относно обстановката в страната и френско-немската позиция, публикувана на 8 юли. Той внимателно се запозна с гледните им точки и, по-конкретно, с несъгласието им с ежедневните протести на площад „Независимост”. Фото: Френско посолство

Посланикът на Франция Филип Отие прие на 22 юли, група български граждани, които подкрепят правителството на Орешарски и желаещи да изразят мнението си относно обстановката в страната и френско-немската позиция, публикувана на 8 юли. Групата е водена от г-жа Нина Гергова, която е позната и от протестите през пролетта срещу кабинета на Борисов, от Гражданското движение на протестиращите „Освобождение“ тогава, които бяха построили палатков лагер до парламента. Мъжката част във Френското посолство бе подкрепена и от представител на ромското малцинство. Посланик Отие внимателно се запозна с гледните им точки и, по-конкретно, с несъгласието им с ежедневните протести на площад „Независимост”. Фото: Френско посолство

Преднамерен политически международен акт или дипломатически гаф?

“Плати” ли правителството на контрапротестиращите подкрепящи кабинета за тяхната солидарност и недоволството им срещу Дипломат №1 на Франция?  

3 септември 2013 г. Френският посланик Н.Пр. Филип Отие ще отпътува от България, без да получи орден “Стара планина”, съобщи БНР, като се позова на дипломатически източници. 

На дипломатически език невръчването на орден означава недоволство от съответния посланик.

“Забравянето” е прецедент в съвременната история, тъй като е традиция наградата да се връчва на всички приключващи мандата си у нас посланици, след като външният министър направи предложение за това пред Министерския съвет.

Актът се утежнява и от факта, че става въпрос за една голяма държава, член на ЕС и с която България имат официални отношения от векове и ни върна по времето на социалистическата революция през 1944 г., когато е ескпулсиран посланикът на Франция. Дори по времето на Социализма двете държави са имали нормални добри отношения, въпреки комунистическата диктатура и враждебното й отношение към западното влияние.

Кристиан Вигенин – едва 19-годишен през септември 1994 г., когато става един от учредителите на Българската социалистическа младеж (БСМ).През 2001 г. Винегин прави специализация по Програмата по международно лидерство и икономическо развитие в Института за държавна администрация „Джон Кенеди“ в Харвардския университет, САЩ.От 2005 г., вече “узрял” 30-годишният Вигенин започва партийна дейност и в чужбина, като ръководи Комисията по външна политика и международни връзки на Висшия съвет на Социалистическата партия (ВС на БСП), а управлението на страната е поверено на “Тройната коалиция” с премиер Сергей Станишев (2005-2009, БСП, НДСВ, с мандат на ДПС), наблюдател е в Европейския парламент (ЕП) и ръководител на 6-членната делегация на Коалиция за България. Младата социалистическа надежда и бъдещ министър е преизбран за Евродепутат с доста прилична Евро-заплата. През 2013 г. г-н Кристиан Винегин е вече “Дипломат №1″ на Р България.

Кристиан Вигенин – едва 19-годишен през септември 1994 г. става един от учредителите на Българската социалистическа младеж (БСМ). През 2001 г. Винегин прави специализация по Програмата по международно лидерство и икономическо развитие в Института за държавна администрация „Джон Кенеди“ в Харвардския университет, САЩ.От 2005 г., вече “узрял” 30-годишният Вигенин започва партийна дейност и в чужбина, като ръководи Комисията по външна политика и международни връзки на Висшия съвет на Социалистическата партия (ВС на БСП), а управлението на страната е поверено на “Тройната коалиция” с премиер Сергей Станишев (2005-2009, БСП, НДСВ, с мандат на ДПС), наблюдател е в Европейския парламент (ЕП) и ръководител на 6-членната делегация на Коалиция за България. Младата социалистическа надежда и бъдещ министър е преизбран за Евродепутат с доста прилична Евро-заплата. През 2013 г. г-н Кристиан Винегин е вече “Дипломат №1″ на Р България.

Министърът на външните работи Кристиян Вигенин до момента не е направил каквото и да е предложение за Отие, а мисията на Дипломат №1 на Франция у нас приключва в края на тази седмица.

Винегин е известен вече със своите “изхвърляния” във външните работи на България, и дано поправи този свой акт. Ще припомним, че външният министър наскоро се закани да сменя наши дипломати в САЩ и по света?.

На 8 юли 2013 г. Филип Отие и колегата му – германският посланик Матиас Хьопфнер, написаха безпрецедентно официално отворено писмо, в което призоваха управляващите излъчени от социалистите от БСП, да се вслушат в протестите с искане за оставка на правителството, започнали след скандалното назначение на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

С това дипломатите си навлякоха недоволството на управляващите.

Посланикът на Франция Филип Отие прие на 22 юли, група български граждани, които подкрепят правителството на Орешарски и желаещи да изразят мнението си относно обстановката в страната и френско-немската позиция, публикувана на 8 юли. Групата е водена от г-жа Нина Гергова, която е позната и от протестите през пролетта срещу кабинета на Борисов, от Гражданското движение на протестиращите „Освобождение“ тогава, които бяха построили палатков лагер до парламента. Мъжката част през лятото във Френското посолство бе подкрепена и от представител на ромското малцинство. Посланик Отие тогава внимателно се запозна с гледните им точки и, по-конкретно, с несъгласието им с ежедневните протести на площад „Независимост”.

Франция е на второ място в света след САЩ по брой на дипломатически мисии в света, което дава водеща позиция на френските дипломати в политическия живот на планетата. Франция има и решаващ глас за световни събития и държавни отношения, като е посчена зе дна от водещите големи сили на планетата. 

Мнението на бившия външен министър на България Николай Младенов във връзка с отказа на настоящия външен министър Кристиян Вигенин да предложи за връчване орден “Стара планина” на френския посланик Филип Отие е публикувано в неговия блог

“Ако г-н Вигенин има проблем с политиката на Франция, то нека обясни на президента Оланд какво в действията на приятелска Франция той не харесва. Връчването на орден на един посланик е не само признание за неговата работа, но и жест към държавата му. Франция винаги е подкрепяла европейската перспектива на България и винаги е била рамо до рамо с българския народ в борбата му за демокрация и свобода,” се казва в съобщението на Николай Младенов.

“Решението на външния министър да не направи предложение за награждаването на посланик Отие е дребнав и страхлив жест на едно правителство, заради което България губи все повече приятели в Европа и в демократичния свят,” завършва Младенов.

Flag-Pins-Bulgaria-FranceАко се погледне историята на отношенията на България и Франция, спокойно може да се каже, че това не е просто “дипломатически гаф”, а един преднамерен политически международен акт от страна на официалната власт, който да послужи за предупреждение към всяка друга държава. Една нагла постъпка, която по никакъв начин не се вмества в установените норми на международната дипломация и елементарните официални отношения между две държави.  

Като се започне от Хан Кубрат, за да се стигне по-късно до преломни моменти в историята на държавата, Франция винаги е имала поддържаща положителна позиция за положението в България и мястото й като държава на световната сцена.

Никой не забравя декларацията на Виктор Юго във връзка с масовото избиване на населението в Батак по време на въстанието от 1876г. През 1879 г. дипломатическите отношения между Франция и България са официално възстановени, като дори до 1880 г. френската валутна единица е използвана от княжеството до създаването на лева. Френските университети продължават да бъдат основните места, където се формира българския политически, културен и стопански елит. Инвестициите в българската икономика и банкова система следват неотлъчно, поставя се началото на цели нови отрасли, като в края на XIX век френски предстаители на бизнеса изграждат първата електроцентрала в България.

След победата на социалистическата революция през 1944г. българската комунистическа диктатура, един от най-сигурните съюзници на СССР, затваря френските алианси и религиозните училища и национализира тяхното имущество. Ромен Гари, по това време прес аташе в посолството на Франция, е експулсиран поради контактите си с антикомунистическата опозиция. Земеделският лидер Георги Михов Димитров установява в Париж временно републиканско и антикомунистическо правителство.

В съвременната история изпъкват две големи събития: осъщественото в България посещение през януари 1989г. на президента Митеран, окуражило стремежите към свобода в края на режима на Живков и накрая решителната намеса на президента Саркози в полза на българските медицински сестри, държани като заложници и осъдени на смърт от режима на Кадафи.

Първите контакти между българи и франки датират още от епохата на Ранното средновековие. Само век и половина след Хлодвиг, първи християнски крал на кралството на Франките, бъдеща Франция, българският хан Кубрат, на другия край на континента, решава през 632 да основе в земите на север от планината Кавказ и Черно море държава, известна в историческите извори като Старата Велика България. След разпадането й част от българите, водени от сина на Кубрат Алцек се установяват за кратко в земите на франкския крал Дагоберт, откъдето се отправят към Равенския екзархат в Италия. Друга група българи, предвождани от Аспарух се насочват към Балканите и основават в земите на юг от Дунав своя държава.

В началото на IX в. франкската империя на Карл Велики и държавата на Хан Крум достигат своя апогей и отбелязват впечатляващо териториално разширение. След две последователни войни първо на франките, а после и на българите в Централна Европа е ликвидиран Аварския хаганат и в района на Средния Дунав се установява обща българо-франкска граница. През 831 г. е сключен първият официален договор между император Людовик Благочестиви и хан Маламир.

Следват дълги години на добри отношения, с прекъсване по времето на 1-та св. война.

През 1944г. «социалистическата революция » е на ход и българската комунистическа диктатура, един от най-сигурните съюзници на СССР, затваря френските алианси и религиозните училища и национализира тяхното имущество. Ромен Гари, по това време прес аташе в посолството на Франция, е експулсиран поради контактите си с антикомунистическата опозиция. Земеделският лидер Георги Михов Димитров установява в Париж временно републиканско и антикомунистическо правителство.

След смъртта на Сталин и разведряването в международен план, културният и търговски обмен постепенно се възобновяват. Дипломатическите представителства на двете страни са издигнати в ранг на посолства през 1963г. През октомври 1966г, Тодор Живков заминава на официално посещение във Франция и е приет от президента на Франция Шарл дьо Гол.

Началото на процеса на демократичен преход в България, е предшествано с няколко месеца от посещението на Президента Митеран, оставило траен спомен в паметта на българите, на 18 и 19 януари 1989г, година в която се честват двеста години от Френската революция. Това посещение, получило одобрението на Тодор Живков, който го разглежда като възможност за утвърждаване на международната си легитимност, е повод за прочутата закуска в резиденцията на Франция в София с около дванадесет интелектуалци-дисиденти, сред които е бъдещият президент на демократична България, Желю Желев, както и за смела дискусия със студентите от Софийския университет.

Френско-българските отношения се превръщат впоследствие в едни от лостовете в услуга на интеграцията в евро- атлантическото пространство, увенчало се с присъединяването към НАТО, на 2-ри април 2004г, както и на подготовката за членство в Европейския съюз, което се реализира на практика на 1ви януари 2007г.

Двустранните ни отношения придобиват ново измерение с подписването от правителството на социалиста Сергей Станишев на 4 юли 2008г. на споразумение за стратегическо партньорство в областта на политическите въпроси, на икономиката, отбраната, правосъдието и вътрешните работи, културното и образователно сътрудничество… В основата на това споразумение е посещението на Президента Никола Саркози в България през октомври 2007г, по-малко от три месеца след завръщането българските медицински сестри от Либия на борда на френския президентски самолет.

Четете подробно историята на отношенията на България и Франция тук: Histoire_des_relations_bilaterales

4 comments for “Правителството отряза френският посланик – гаф или преднамерен политически акт

 1. 09/03/2013 at 11:46

  Bulgarian government denies traditional honour for outgoing French ambassador after his statement on protests

  Departing French ambassador to Bulgaria Philippe Autié will not be awarded the high state honour traditionally given by Bulgaria to foreign diplomats at the end of their term, according to reports on September 3 which linked the snub to the July joint statement by Autié and his German counterpart Matthias Höpfner calling on the government to heed the voice of the anti-government protesters.

  At the time of the July joint statement by Autié and Höpfner, protesters demanding the resignation of the Bulgarian Socialist Party government paid their respects to the stance of the two diplomats by holding events outside their embassies.

  But reportedly the reaction from within the government was less welcoming. In July, foreign minister Kristian Vigenin issued a statement saying that he had held talks with the two ambassadors in response to their statement.

  It is the same foreign ministry that has the initiating role in the awarding of the Stara Planina First Degree to departing ambassadors, passing the recommendation on to the Cabinet which in turn passes it on to the President, who as head of state presides at the ceremony conferring the order. For years, this has been a familiar photo-op.

  But not in the case of Autié. The omission prompted headlines throughout the Bulgarian media, with Mediapool, for example, saying that the Oresharski government was “punishing” the French ambassador by depriving him of the order.

  “All over Sofia, foreign diplomats must be quaking in their boots,” was one sardonic comment in the readers’ forum below the story.

  According to bTV, quoting the Foreign Ministry, there was a review regarding the conferring of state honours on foreigners underway and the absence of a Stara Planina for Autié had “nothing to do” with his position on the protests.

  Disbelieving forum participants in the Bulgarian media said that Autié should be proud not to be given an award by the current government, while another said that it seemed that the new procedure would be to give the honour on the basis of bilateral relations with the government, not the state.

  In a blog post, Bulgaria’s former Foreign Minister Nikolai Mladenov described Autié as a true friend of Bulgaria and traced the recent history of France’s contributions to Bulgaria’s progress, while also noting that after the joint statement by the French and German ambassadors, ultra-nationalist Ataka leader Volen Siderov had called for the ambassadors to be “punished”.

  “Foreign Minister Vigenin’s decision not to nominate Ambassador Autié for a state award is a direct response to the ultra-nationalist’s calls for “punishments”. It is a callous and dangerous act that undermines the international standing of free and democratic Bulgaria. It also shows quite clearly who supports the current Socialist government — the red oligarchs and ultra-nationalists,” Mladenov said.

  Bulgarian National Radio said that Autié leaving without a medal ceremony was not unprecedented among French ambassadors in Sofia. His predecessor, Etienne de Poncins, had been voted a medal but then-president Georgi Purvanov did not schedule a ceremony, and so the Stara Planina was posted to De Poncins, who got it at a modest ceremony at the embassy in Paris, according to BNR.

 2. 09/03/2013 at 12:20

  Reaction of the former Bulgarian Minister of Foreign Affairs (2010 – 2013) and former MEP (2007 – 2009) Nikolay Mladenov in response to the decision of the current Bulgarian Foreign Minister Vigenin not to award the French Ambassador to Bulgaria H.E. Philippe Autié with a state order. The order Stara Planina is traditionally awarded to ambassadors for their work in Bulgaria and as recognition for the country they represent before the end of their mandate.

  The statement was initially published at Nikolay Mladenov’s personal blog:

  The French Ambassador to Bulgaria Philippe Autié is a real friend of my country. He has worked tirelessly to promote our bilateral relations and to uphold the very principles of freedom and human rights at home. Bulgaria and France share much — we are NATO allies and partners in the European Union.

  When their terms end and before leaving for home, ambassadors receive state awards for their work, but also in recognition for the country they represent. France has always supported Bulgaria’s European perspective and has always stood shoulder-to-shoulder with our nation in its struggle for democracy and freedom.

  Before the collapse of Communism, back in January 1989 then French President Mitterrand invited 12 leading Bulgarian dissidents and intellectuals to a historic breakfast at the French Embassy. It was only through Western media then that people heard of this meeting. In our modern history this breakfast meeting will always be recognised as a turning point in the development of Bulgaria’s then democratic movement. It was a show of solidarity that the people of Bulgaria will never forget.

  Years later it was President Sarkozy who was instrumental in the release of a number of Bulgarian female nurses wrongly convicted and imprisoned by the brutal Gaddafi regime in Libya. They had spent eight years in prison and no Bulgarian government had been able to secure their release alone. Again, they owe their freedom to the solidarity that is a key building block of today’s Europe.

  Real friends are those who stand by you in times of difficulty and do not shy away from speaking the truth. Most recently French and German ambassadors Otie and Hoffner made a joint statement calling on Bulgaria’s political leaders to end their links to oligarchs and reminded everyone that “being part of the EU is a civilisational choice. The oligarchic model [of government] has no place in [Europe], in Bulgaria or elsewhere…”

  Instead of reflecting on the statement by the two countries that have been Europe’s driving force for more than half a century, the current government reprimanded the ambassadors. The leader of ultra-nationalist Ataka immediately called for punishments and asked the Foreign Minister to stop “this unacceptable pressure and interference in [our] internal affairs…”

  Today, Foreign Minister Vigenin’s decision not to nominate Ambassador Autié for a state award is a direct response to the ultra-nationalist’s calls for “punishments”. It is a callous and dangerous act that undermines the international standing of free and democratic Bulgaria. It also shows quite clearly who supports the current Socialist government — the red oligarchs and ultra-nationalists.

  All this is rather sad, because solidarity is and will remain a cornerstone of Europe. It is not just about paying or spending EU funding, it is also about supporting civil society and upholding a political system that is based on the values and standards of Europe.

  Ambassador Autié’s active stand shows his true friendship and he truly deserves the highest state award that can be bestowed on a foreign diplomat. Foreign Minister Vigenin’s decision is a cowardly and offensive act of a government that day-by-day is losing friends in Europe and in the international democratic community.

 3. 09/03/2013 at 19:57

  Национален протест за мир в сряда

  В сряда (4.09.2013 г.) от 18 ч. пред американското посолство в София и на централните площади в още 11 града в страната ще се проведе Национален граждански протест „Българският народ е против агресията и терора срещу Сирия“.

  Протестът е част от международна кампания в подкрепа на мира и недопускане на военно нападение на САЩ срещу Сирия. В последните дни на август и първите дни на септември над 140 протеста срещу военно нападение над Сирия ще се проведат в над 43 града в САЩ, 6 града в Канада, 23 града в Европа и 16 града в Азия.

  Градовете, които участват в Националния протест, са София, Варна, Бургас, Русе, Сливен, Габрово, Плевен, Благоевград, Враца, Севлиево, Кюстендил и Добрич.

  Организатори на протеста в нашата страна са Гражданска инициатива „България против война срещу Сирия и Иран“ в сътрудничество с местни граждански групи и активисти.